9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

ΣΕ ΑΡΣΗ ΤΟΥ “ΕΜΠΑΡΓΚΟ” ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ως “ανταμοιβή” για την μέχρι τώρα στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης – “Θα άρουμε τους περιορισμούς στα αγροτικά προϊόντα” – Η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου

fraoules-154-gallarge FroutaLaxanikaL rodakina-150

Σε άρση του εμπάργκο κατά των ελληνικών γεωργικών προϊόντων θα προχωρήσει η Ρωσία για να επιβραβευθεί η στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
“Η Ρωσία είναι πιθανό να χαλαρώσει το εμπάργκο που έχει επιβάλει σε ορισμένες χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα, επιτρέποντας την εισαγωγή ορισμένων γεωργικών προϊόντων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην εφημερίδα Izvestia επιβεβαιώνοντας το defencenet.gr για την πρόθεση της Μόσχας να επιβραβεύσει τη στάση της Αθήνας ως προς τις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ.
Πριν μερικές ημέρες είχαμε αναφέρει “Προς άνοιγμα της ρωσικής αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα προσανατολίζεται η Μόσχα μετά το αίτημα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη για άρση των περιορισμών του ρωσικού εμπάργκο.
Από την ρωσική πρωτεύουσα μεταδίδεται ότι “Έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες από την προεδρία για επανεξέταση του ελληνικού αιτήματος εξαίρεσης των ελληνικών προϊόντων και για αυτό εστάλη ειδικός απεσταλμένος στην Ελλάδα προκειμένου να συζητήσει το θεμα”.
Ο Ρώσος απεσταλμένος Α.Αλεξένκο δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό, που η Ρωσία επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.
Ο ίδιος δήλωσε ότι «Θα κάνω θετική εισήγηση για το θέμα, καθώς θεωρώ το αίτημα ρεαλιστικό»και για όσους γνωρίζουν τις ενδοκυβερνητικές ρωσικές διαδικασίες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διατυπωθεί τέτοια δήλωση χωρίς να είναι προαποφασισμένη η άρση του εμπάργκο.”
Είμασταν οι πρώτοι αμέσως μετά τις εκλογές που είχαμε κάνει αναφορά στην άρση του ρωσικού εμπάργκο κατά των ελληνικών γεωργικών προϊόντων.
Πρόκειται για επιβεβαίωση του defencenet.gr που ένα μήνα πριν όταν η ελληνική κυβέρνηση έθετε βέτο στις επιπλεόν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έγραφε χαρακτηριστικά:
“Η άσκηση βέτο θα είχε ως αποτέλεσμα ένα εμφανές άνοιγμα προς τη Μόσχα με αναθέρμανση των διμερών σχέσεων και ασφαλώς την άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ελληνικά αγροτικά προιόντα”.
Τα σχόλια αυτά έρχονται αφότου η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Ρωσία να άρει τις κυρώσεις της για ορισμένα «βασικά γεωργικά προϊόντα» όπως τα ροδάκινα, οι φράουλες και τα πορτοκάλια.
Σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει μια εξαίρεση μόνο για την Ελλάδα άροντας τις κυρώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Υπάρχουν αρκετοί κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, και η Ρωσία, ως μέλος, δεν μπορεί να επιλέξει.
Δεν μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις κατά των κρατών μελών της ΕΕ και να κάνουμε επιλεκτική άρση των κυρώσεων σε μία από τις χώρες.
Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, οι άμεσες παραδόσεις γεωργικών προϊόντων μπορεί να αντικατασταθούν από τη φράση ‘εισαγωγές πρώτων υλών με επένδυση στη Ρωσία, με βάση τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων’», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Νωρίτερα το Φεβρουάριο ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα είναι σε θέση να συνεργαστεί με την ουγγρική γεωργία, παρά τις κυρώσεις και πρόσθεσε ότι η δημιουργία κοινών επιχειρήσεων θα βοηθήσει στην αποφυγή των δυσχερειών που προκαλούνται από τα ρωσικά αντίμετρα κατά των δυτικών κυρώσεων.
Φαίνεται λοιπόν ότι τρεις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος,Ουγγαρία) έχουν αποφασίσει να κοιτάξουν το εθνικό τους συμφέρον και όχι να “προσεύχονται” μέρα-νύχτα για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου.
Η Μόσχα στέλνει σαφές μήνυμα ότι θα επιβραβεύσει ανάλογα οποιαδήποτε θετική κίνηση από χώρες που ασκούν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και δεν θέλουν να έχουν καταστροφικές σχέσεις με τη ρωσική υπερδύναμη.
defencenet.gr

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This