Home / Πολιτικη / ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

Κατά την επίσκεψη στην Μόσχα του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Κώστα Ήσυχου – Ενεργοποιείται η μικρή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας – Εντατικές προετοιμασίες για την συνάντηση Α. Τσίπρα-Βλ. Πούτιν στις 8 Απριλίου 2015

ALEX-POLI-LIMANI.150isixos

Το ενδιαφέρον της για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εκδήλωσε για μια ακόμη φορά η Ρωσία, κατά την διάρκεια των επαφών που είχε στην Μόσχα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κώστας Ήσυχος.
Ειδικότερα την ενεργοποίηση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας – Ρωσίας, που είχε να συνεδριάσει σχεδόν δύο χρόνια, αποφάσισαν Μόσχα και Αθήνα, ετοιμάζοντας εντατικά τις επισκέψεις στη Μόσχα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 8 Απριλίου και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ και συμπρόεδρος της ΜΔΕ Κώστας Ήσυχος.
«Μαζί με τον ομόλογό μου Ανατόλι Αντόνοφ ανασκοπήσαμε από κοινού τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα και συζητήσαμε την αναγκαία συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αεράμυνας ρωσικής κατασκευής, που διαθέτει η Ελλάδα», είπε ο Κ.Ήσυχος, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα παραγωγικές» τις σημερινές συναντήσεις του στη ρωσική πρωτεύουσα.
Η ελληνική πλευρά επίσης υπέβαλε επίσημο αίτημα για συνδρομή της Ρωσίας και των κρατικών της αρχείων στην αναζήτηση εγγράφων από την εποχή της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44, «ώστε να εμπλουτιστούν τα έγγραφα από την αμερικανική πλευρά και το διμερές πρόβλημά μας με τη Γερμανία, που σχετίζεται με το αναγκαστικό Κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις των θυμάτων και την κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών, να είναι απόλυτα τεκμηριωμένο και η ηθική, ιστορική και οικονομική αποκατάσταση ένας εφικτός στόχος».
Με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι η συνάντηση Ήσυχου-Αντόνοφ «διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την αμοιβαία τους επιθυμία να συνεχίσουν την ανάπτυξη της ολόπλευρης, αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μέσω των υπουργείων Άμυνας».
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016, καθώς και η συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένου στην 4η διεθνή διάσκεψη της Μόσχας για την Παγκόσμια Ασφάλεια στις 16 και 17 Απριλίου.
Η συνάντηση του Κ. Ήσυχου με το Ρώσο υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ, συμπρόεδρο της ΜΔΕ μεταξύ των δύο χωρών, διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες και κατά τη διάρκειά της επιβεβαιώθηκαν τα θεματικά πεδία, που έχουν ήδη συζητηθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν «αλλού μεγάλη καθυστέρηση, αλλού όχι τόσο» ωστόσο συμφώνησαν «στην ανάγκη εντατικοποίησης των ομάδων εργασίας», οι οποίες θα συνεδριάζουν ανά υπουργείο και ξεκινούν άμεσα, έτσι ώστε να προετοιμαστούν οι επικείμενες επισκέψεις και η πρώτη υπό τις νέες συνθήκες συνεδρίαση της ΜΔΕ, πιθανότατα τον Ιούνιο στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.
Οι δύο πλευρές διερεύνησαν νέα πεδία συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, καθώς και της συνέργειας μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών, μια κατεύθυνση, που έχει υποδειχθεί από το Κρεμλίνο ως προοπτική υπέρβασης των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις της ΕΕ.
Η δυνατότητα υπέρβασης των αντίμετρων αυτών ειδικά για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως και η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην επεξεργασία και μεταποίηση τροφίμων από την Ελλάδα ιδιαίτερα προς το ρωσικό Νότο, βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.
Αναδείχθηκαν επίσης τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ροστόφ, «ως σημαντικοί κόμβοι στην πολύπλευρη συνεργασία των δύο χωρών μας».
Σημειώνουμε ότι το ενδιαφέρον της Ρωσίας για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πέραν των ιστορικών δεσμών που ξεκινούν από το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλεως, που εκπονήθηκε από μηχανικούς του Ρωσικού Στρατού, και τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, συνδυάζεται και με την εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ, ιδιαίτερα στην γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη.
Οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά την γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία του λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Εμείς πότε θα την καταλάβουμε;
Σ.Κ.