Home / Κοινωνια / ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΚΑΣ 2015: ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ – ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΚΑΣ 2015: ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ – ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Γράφει η Αποστολίδου Ελισάβετ, εργατολόγος, Βενιζέλου 49, Αλεξανδρούπολη

ekas

Αμετάβλητα παραμένουν τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία αφορά όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης εκτός του ΟΓΑ.
Στην απόφαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο έλεγχος που διενεργείται για τους 200.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούν ή όχι το εισοδηματικό κριτήριο της χορήγησής του, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους.
Ειδικά για το εισοδηματικό κριτήριο, που αφορά το ύψος της καταβαλλόμενης ακαθάριστης μηνιαίας, κύριας και επικουρικής, σύνταξης, και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 850 ευρώ, διευκρινίζεται ότι για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι η συνδρομή του συγκεκριμένου κριτηρίου θα εξετασθεί κατά τη διάρκεια του μήνα κατά τον οποίο δημοσιεύτηκε η απόφαση, ενώ για όσους καταστούν συνταξιούχοι μετά τη δημοσίευση της απόφασης θα εξετασθεί κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησής τους.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, με την απόφαση αυτή αποτρέπεται η αυστηροποίηση των εισοδηματικών ορίων και κατά συνέπεια η μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, που είχε δρομολογήσει για το 2015 η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ισχύουν, από 1.1.2014 το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), καταβάλλεται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.
Ειδικά για τα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, το Ε.Κ.Α.Σ. καταβάλλεται χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του παραπάνω ορίου ηλικίας.
Εξακολουθούν να εξαιρούνται από την συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου των 65 ετών, τα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου γονέα καθώς και οι ανάπηροι συνταξιούχοι, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, εφόσον πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Ειδικά για την κατηγορία των αναπήρων συνταξιούχων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που πιστοποιούνται από τις Υγειονομικές  Επιτροπές εξαιρούνται όλες οι κατηγορίες συνταξιούχων, δηλαδή γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.
Για το τρέχον έτος τα εισοδηματικά κριτήρια του άρθρου 34 του Ν.3996/11 , όσο και τα χορηγούμενα ποσά του Ε.Κ.Α.Σ, δεν πρόκειται να αναπροσαρμοστούν και παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τα ποσά που ίσχυαν για το έτος 2014.

Οι πίνακες εισοδηματικών κριτηρίων Ε.Κ.Α.Σ. έτους 2014 έχουν ως ακολούθως:

pinakas

Για τον έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους, δηλαδή προκειμένου για την χορήγηση του Ε.Κ.Α.Σ 2015 εξετάζεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 και αφορά εισοδήματα έτους 2013.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΕΡ: «Είμαι γεννημένος την 15-10-1963 πατέρας 4 παιδιών (έχω επιμέλεια από τον Α γάμο μου ενός (1) τέκνου που γεννήθηκε την 9-9-1993 και σπουδάζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) και από Β γάμο δύο (2) τέκνων που γεννήθηκαν την 11-8-2012 και 1-12-2014).
Εργάστηκα και έχω ένσημα (15 περίπου) για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1982 στον ιδιωτικό τομέα. Κατόπιν υπηρέτησα 28 μήνες στον Ελληνικό Στρατό (Δεκέμβριος 1983-Απρίλιος 1986)  και για κάποιους μήνες σε παραμεθόριο περιοχή – που ίσως να αναγνωρίζονται διπλοί – σε περίπτωση που χρειάζεται αναγνώριση στρατού.
Στη συνέχεια εργάστηκα ξανά στον ιδιωτικό τομέα (1986-1987).
Στις 1-5-1987 προσλήφθηκα σε Ο.Τ.Α με σύμβαση ορισμένου χρόνου και μετά από 1 χρόνο που έγινε αορίστου και εν συνεχεία μονιμοποιήθηκα 1-5-1990 και εργάζομαι μέχρι σήμερα.

Ερωτήματα

1. Θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης με ανήλικο το 2011 ή με τρία (3) τέκνα δεδομένου ότι τα 2 τελευταία γεννήθηκαν το 2012 και 2013 , και αν όχι πότε;
2. Μπορώ να αναγνωρίσω τη στρατιωτική θητεία (πρέπει να υποβάλλω αίτηση εξαγοράς τώρα ή όταν υποβάλλω αίτηση για σύνταξη), πότε με συμφέρει να το κάνω και πόσο περίπου είναι το ποσό εξαγοράς;
3. Μπορώ (με συμφέρει) να αναγνωρίσω τον χρόνο των τέκνων ως συντάξιμο ή μόνο για θεμελίωση;
4. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ και πότε πρέπει να υποβάλω τα δικαιολογητικά καθώς και πόσο θα είναι με τα σημερινά δεδομένα το ποσό της σύνταξης (κύριας και επικουρικής);
5. Πόσο θα είναι το ποσό του εφάπαξ; Χρήστος Κ.»
ΑΠ: Εφόσον έχετε συμπληρώσει 25ετία το 2010 πάτε με τις «παλιές» διατάξεις, ήτοι 65 πλήρη και 60 μειωμένη ή με 35ετία στα 58 σας χρόνια. Λόγω του ότι αποκτήσατε το τρίτο σας παιδί μετά το 2013, έτος που έπαυσε η «ευνοϊκή» μεταχείριση των τριτέκνων ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο τομέα και η συνταξιοδότηση σε νεαρή σχετικά ηλικία, το δικαίωμά σας ως τρίτεκνος δεν μπορεί να ασκηθεί. Η εξαγορά στρατού μπορεί να γίνει και κατά τη συνταξιοδότηση. Το εφάπαξ και το ποσό της σύνταξης θα μπορούμε να το υπολογίσουμε αφού καταλήξετε αν θα λάβετε πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας σας. Το εφάπαξ που θα λάβετε θα εξαρτηθεί και από το εάν εφαρμοστεί τελικά ή όχι η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». Είμαστε εν αναμονή….

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100
E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR
ΦΑΞ: 2551031030