9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 50 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ 50.000 ΑΝΔΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΚΑΙ 25ΕΤΙΑ ΤΟ 2010

andras

Γράφει η Αποστολίδου Ελισάβετ, εργατολόγος, Βενιζέλου 49, Αλεξανδρούπολη

Πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει των δρόμο ώστε όλοι οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετία έως το τέλος του 2010 και ταυτόχρονα είχαν ανήλικο τέκνο, να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη, στο 50ό έτος της ηλικίας τους, όπως ακριβώς και οι γυναίκες με ανήλικο τέκνο . Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος, έτσι ώστε να χορηγηθεί πλήρης σύνταξη, είναι τόσο η 25ετία, αλλά και η ύπαρξη ανήλικου τέκνου, να συντρέχουν έως το τέλος του 2010.
Η διαφοροποίηση αυτή προέκυψε ύστερα από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο προσέφυγε συνταξιούχος με αναστολή συνταξιοδοτικού δικαιώματος και οδηγεί σε μια πιο διευρυμένη ερμηνεία του νόμου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στο Ελεγκτικό Συνέδριο προσέφυγε ο συγκεκριμένος συνταξιούχος ο οποίος, έχοντας βγει στη σύνταξη με αναστολή , ανέμενε τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του για να τη λάβει ενώ είχε ήδη συμπληρώσει 25ετία ως 31-12-2010 και είχε και ανήλικο παιδί. Ο συνταξιούχος αυτός δικαιώθηκε και σύμφωνα με τη ΔΟΕ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει ακόμα προσφύγει κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνοντας, έτσι, τον υπάλληλο ο οποίος έλαβε άμεσα τη σύνταξή του.
Στην περίπτωση που καταστεί αμετάκλητη η συγκεκριμένη απόφαση, τότε, μπορεί να αξιοποιηθεί από τουλάχιστον 50.000 άνδρες δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι θα μπορούν να βγουν σε σύνταξη γήρατος, όπως ακριβώς και οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικο παιδί και 25ετία το 2010. Διαφορετικά και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα, οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία το 2010 δεν μπορούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη , όπως αντίστοιχα και οι γυναίκες της ίδιας κατηγορίας, παρά μόνο με τη συμπλήρωση 35 ή 37 ετών υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, με ημερομηνία διορισμού μετά το 1983, που συμπλήρωσαν 25ετή υπηρεσία το 2011 και κατά τον χρόνο αυτό είχαν ανήλικο παιδί, λαμβάνουν σύνταξη με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους ενώ όσοι συμπλήρωσαν την 25ετία το 2012, η καταβολή της σύνταξης είναι δυνατή με τη συμπλήρωση του 55ου έτους.

- Advertisement -

Σχετική επιστολή, έχει ήδη σταλεί από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, κ. Νάντια Βαλαβάνη με την οποία ζητεί άμεση παρέμβαση για το θέμα καθώς πρόκειται όπως αναφέρει, για ένα «ασφαλιστικό παράδοξο».

ergasia

Το «παράδοξο» συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ οι «νεότεροι» δημόσιοι υπάλληλοι, διορισμένοι μετά το 1983, με 25ετία το 2011 και το 2012, μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την δυνατότητα που τους παρείχε ο νόμος και να βγουν πρόωρα στη σύνταξη έχοντας ανήλικα τέκνα , το ίδιο δεν μπορούσε να συμβεί και για τους «παλαιότερους» άνδρες δημοσίους υπαλλήλους με 25ετία το 2010 και ανήλικο παιδί, καθώς η 25ετία στο Δημόσιο είναι θεμελιωτική και ο νόμος δεν είχε αναδρομική ισχύ, με αποτέλεσμα οι νεότεροι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι να τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης στο θέμα της λήψης σύνταξης σε σχέση με τους παλαιότερους με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Επίσης «παράδοξο» είναι και το γεγονός ότι στην κατηγορία των τριτέκνων ανδρών, δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο, και ο ευνοϊκός νόμος έτυχε εφαρμογής και σε όσους τρίτεκνους άνδρες, διορισμένους μετά το 1983, είχαν συμπληρώσει 25ετία στο Δημόσιο και το 2010
Ουσιαστικά, λοιπόν πρόκειται για επέκταση της διάταξης που αφορά στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στον τομέα της εργασίας, της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης και άρση της ως άνω αδικίας εις βάρος των ανδρών δημοσίων υπαλλήλων.
Αναμένουμε λοιπόν να καταστεί αμετάκλητη η ως άνω απόφαση και να εκδοθούν και οι σχετικές εφαρμοστικές εγκύκλιοι με τις σχετικές οδηγίες, ώστε να παρεκταθεί το δικαίωμα λήψης σύνταξης γήρατος και στους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους με ανήλικα τέκνα και 25ετία το 2010.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ
ΕΡ: « Είμαι τρίτεκνη μητέρα με ενήλικα τέκνα και έχω γεννηθεί το 1957. Έχω μέχρι σήμερα 3930 ένσημα και έχω ασφαλιστεί πριν το 1993. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
1)Πότε μπορώ να βγω σε σύνταξη μειωμένη ή πλήρη;
2)Μπορώ να εξαγοράσω πλασματικά έτη και αν ναι πόσα (από το 1994 μέχρι το 2001 ήμουν άνεργη);
Υ.Γ . Δεν ξέρω αν επηρεάζει κάπου αυτό αλλά από το 2005 έως και σήμερα δουλεύω στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Χαρά Π.»
ΑΠ: Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε ασφάλιση στο ΙΚΑ μέχρι σήμερα και όχι στο Δημόσιο. Αν είναι έτσι, θα πρέπει να κάνετε μια εξαγορά πλασματικού χρόνου , περίπου 600 ένσημα (από τα παιδιά σας) για να λάβετε μειωμένη σύνταξη στα 57 σας. Επίσης θα πρέπει να έχτε από 100 ένσημα κατά την τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση. Σε περίπτωση ασφάλισης Δημοσίου ισχύουν άλλα δεδομένα.

ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΕΡ: «Είμαι γεννημένη 18/3/1960. Ξεκίνησα να δουλεύω και ασφαλίστηκα στο ΙΚΑ 1/9/1980.Το σύνολο των ενσήμων μου στο ΙΚΑ είναι 3888. Από 1/6/2002 ασφαλίστηκα στο ΤΕΒΕ και έχω 2878 ένσημα. Από 1/4/2014 επανήλθα στο ΙΚΑ ωρομίσθια με 18 ένσημα το μήνα. Από ποιον φορέα θα συνταξιοδοτηθώ, σε ποια ηλικία και αν χρειάζεται να έχω κάποια ένσημα την τελευταία 5ετία.
Ο σύζυγος είναι γεννημένος 25/8/1955. Ξεκίνησε με ΙΚΑ 5/1974  ΕΩΣ 31/8/ 1991 και έχει 2947 ένσημα. Από 10/1991 μπήκε στο ΤΕΒΕ έως 31/12/2012 και έχει 6100 ένσημα , όπου και έκλεισε την δραστηριότητά του λόγω ανεργίας και μη κάλυψης των επαγγελματικών του υποχρεώσεων και υπάρχει και μια οφειλή στον ΟΑΕΕ περίπου 3500 ΕΥΡΩ. Σε τι ηλικία μπορεί να βγει και τι χρειάζεται να έχει τα τελευταία χρόνια; Χαρά Κ.»
ΑΠ: Όσον αφορά σε εσάς, θα συνταξιοδοτηθείτε από τον τελευταίο ασφαλιστικό σας φορέα, εν προκειμένω το ΙΚΑ, στα 62 σας με μειωμένη σύνταξη και στα 67 σας με πλήρη σύνταξη. Στην περίπτωση της μειωμένης σύνταξης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε από 100 ένσημα κάθε έτος την τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση.
Όσον αφορά στο σύζυγο, μπορεί να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ μόλις κλείσει τα 67. Δυστυχώς εξαγορές πλασματικών δεν τον βοηθούν και δεν αρκούν για να πάρει τη σύνταξη από τα 60. Συγκεκριμένα, για να γίνει αυτό θα έπρεπε να κάνει μια εξαγορά 1500 ένσημων και να εργαστεί και άλλα 2 έτη επιπλέον, αφού ο νόμος ζητάει 35ετία το 2012 για να δώσει σύνταξη στα 60 με 37 χρόνια ασφάλισης.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100
E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR
ΦΑΞ: 2551031030

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This