9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020

Προσοχή στα “ψιλά γράμματα” που έχει το Κτηματολόγιο

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να καταθέσουν τα σωστά δικαιολογητικά και τοπογραφικά διαγράμματα, για να αποφύγουν μελλοντικές ταλαιπωρίες – Νομικές και λογιστικές παρατυπίες, δε νομιμοποιούνται

topografoi150 topografy

Το Κτηματολόγιο αγαπητοί μου συντοπίτες ξεκινά και στο Νομό Έβρου και αφορά 213.308 Εγγραπτέα Δικαιώματα δηλαδή ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία.
Η Ελλάδα σήμερα διαμέσου της Εταιρίας Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση κάνει ένα μεγάλο έργο σε όλη την Ελληνική επικράτεια, καταγράφοντας όλα τα νόμιμα και πιθανά ιδιοκτησιακά καθεστώτα που μπορεί να υπάρχουν.
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το Εθνικό Κτηματολόγιο, μαζί με τους “εξωτερικούς συνεργάτες” ιδιώτες (όπως Π.Χ. είναι στην ουσία όλοι οι Τοπογράφοι Μηχανικοί, Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές κλπ) αποτελούν σήμερα την ελίτ στην Ελλάδα , με υψηλές γνώσεις στο αντικείμενο και βαθιά αίσθηση ευθύνης, ασχολούμενοι με τον μόχθο και τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων Δικαιωματούχων (Ιδιοκτητών).
Για να επιτελέσουν όμως το έργο τους απροβλημάτιστα πρέπει και οι (Δικαιωματούχοι), οι ιδιοκτήτες δηλαδή, να καταθέσουν όλα τα ΣΩΣΤΑ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ έγγραφα που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους.
Αυτή όμως η υπόθεση (του Κτηματολογίου) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ και για όσους (φερόμενους ιδιοκτήτες) ΔΕΝ έχουν τα σωστά και απαιτούμενα , μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη ταλαιπωρία και απογοήτευση, με ενστάσεις, Δικαστήρια και έξοδα από λάθη σε συμβόλαια – τίτλους, χρησικτησίες, καταπατήσεις, λάθη σε παλαιά Τοπογραφικά Διαγράμματα κλπ κλπ, όπου οι Φερόμενοι αυτοί Ιδιοκτήτες, στο τέλος, κινδυνεύουν από μερική ή και ολική απώλεια των “ιδιοκτησιών” τους.
Π.Χ. στην περίπτωση που κατέχουν όμορη ιδιοκτησία ή Δασική Έκταση μη γνωρίζοντάς το, πράγμα που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τον Νόμο και αντίστοιχα με το Δασαρχείο.
ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ (Π.Χ. ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ Ή ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ) ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ (+ -) 1,5 ΜΕΤΡΟ (ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ) ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ (ΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΑΔΑ ΚΑΙ ΑΡΑ ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ.!
ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ, ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΤΙ “ΔΟΥΝ” ΕΞΩ, ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ (ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ), ΠΡΑΓΜΑ ΛΑΘΟΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΑΝ Π.Χ. ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΜΑΚΡΗΣ, Η ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΛΠ.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΑΝ ΑΠΟΤΥΠΩΘΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΟΜΟΡΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΟ ΟΡΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ….. ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΟΡΙΟ.!
ΠΕΝΤΕ (5) ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ “ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ” ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ (ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΚΑ , ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΗΣ) ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΠΕΡΙΤΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ “ΑΠΩΛΕΙΑ” ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ :

1) ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

- Advertisement -

Το Τοπογραφικό Διάγραμμα πρέπει να γίνεται από τους ειδικούς για τις μελέτες αυτές δηλαδή τους Τοπογράφους Μηχανικούς.
Ένα λάθος Τοπογραφικό Διάγραμμα μπορεί να “παρασύρει” όλη την ιδιοκτησία σε “αδιέξοδο”, με λάθος διαστάσεις, λάθος εμβαδά, λάθος γεωαναφορά και προσδιορισμό, λάθος συμβόλαια – λάθος μεταβιβάσεις – αγοραπωλησίες – εκτιμήσεις εφορίας – λάθος οικοδομική άδεια και τέλος πιθανή δημιουργία αυθαιρέτου και επιπλέον λάθους καταγραφής της ιδιοκτησίας στην διαδικασία Κτηματογράφησης και σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου , με περιπτώσεις όπου “χάνονται” δικαιώματα και ιδιοκτησίες από τους “φερόμενους”, σημερινούς, ιδιοκτήτες.
Έτσι πρέπει να δείξουμε στους ανθρώπους του Κτηματολογίου την ακριβή θέσει της ιδιοκτησίας μας με ένα ΝΕΟ ΣΩΣΤΟ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.

2) ΣΥΝΤΑΞΗ ΙΣΧΥΡΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ.

Ένα Συμβόλαιο είναι πάντα συνδεδεμένο και συσχετισμένο άρηχτα με ένα σωστό Εξαρτημένο Τοπογραφικό Διάγραμμα που αναφέρεται , με τις αντίστοιχες προδιαγραφές και Νόμους , στην εκάστοτε ιδιοκτησία μας.
Πολλά, κυρίως παλαιά, συμβόλαια – γονικές παροχές – διαθήκες – δικαστικές αποφάσεις – παραχωρήσεις – συμφωνητικά – χρησικτησίες – δουλείες κλπ έχουν ασάφειες , αδιευκρίνιστα όρια, γενικολογίες όπως “Βακούφια, Τσιφλίκια, Κεφάλια μαντρί κλπ” ή εμβαδά “στο περίπου”, διάσπαρτα ιδιόκτητα ελαιόδενδρα, γεωτρήσεις , νομικές & λογιστικές ελλείψεις, παρατυπίες Π.Χ. σε πυλωτές , γκαράζ , αποθήκες κλπ, τα οποία τελικά όταν εξετάζονται από τους αρμόδιους επιστήμονες του Κτηματολογίου, ΔΕΝ νομιμοποιούν και ΔΕΝ κατοχυρώνουν το “ιδιοκτησιακό καθεστώς” που εμείς πιστεύαμε ότι είχαμε για το ακίνητο μας.!
Άρα πρέπει αυτά τα “συμβόλαια” να ελεγχθούν από την αρχή πριν τα καταθέσουμε στην διαδικασία Κτηματογράφησης.

3) ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ (ΟΠΩΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΜΑΚΡΗΣ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ – ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΛΠ).

Στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν διανομές – κλήροι , αναδασμοί κλπ με συγκεκριμένα όρια , εμβαδά , συντεταγμένες, γείτονες και ορόσημα , αλλά αντιθέτως υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις όπου εκεί μέσα βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες με ασαφή προσδιορισμό ορίων…….. οι εκτάσεις αυτές συνήθως βρίσκονται στον “αέρα”, όπως λέγεται.
Συνήθως αυτές οι εκτάσεις έχουν απλά συμφωνητικά με μη ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας ή άγνωστη προέλευση, με αδιανέμητες θέσεις στο χώρο, δικαιούχων και ποσοστών. Αυτοί οι φερόμενοι “ιδιοκτήτες” θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα όταν κληθούν να αποδείξουν την κυριότητα του ακινήτου τους.
Πολύ περισσότερο όταν οι εκτάσεις αυτές είναι παραχωρημένες σαν βοσκοτόπια ή χορτολίβαδα ή εκτάσεις που προήλθαν από Μουσουλμανικές ιδιοκτησίες βακούφια, αδιανέμητα με πολλούς ιδιοκτήτες κλπ.
Έτσι οι ιδιοκτήτες μιας τέτοιας έκτασης πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν μεταξύ τους και έπειτα να προχωρήσουν στο πρώτο και δεύτερο βήμα που προαναφέρουμε.

4) ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΑΙΓΙΑΛΟΙ & ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ – ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΔΗΜΟΣΙΟ & Ο.Τ.Α. – ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΝ – ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ – ΠΑΡΚΑ – ΣΧΟΛΕΙΑ – ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ – ΣΤΡΑΤΟΣ & ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΛΙΜΕΝΩΝ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΡΕΜΑΤΑ – ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΕΣ – ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΟΣΕ – ΔΕΠΑ – ΕΟΤ – ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ – ΕΤΑΙΡΙΕΣ – ΑΝΑΔΑΣΜΟΙ – ΚΛΗΡΟΙ – ΔΙΑΝΟΜΕΣ -ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ & ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ κλπ κλπ.

Πολλοί Φερόμενοι ιδιοκτήτες ΔΕΝ γνωρίζουν πως ίσως η ιδιοκτησία τους εμπλέκεται ή ακόμη χειρότερα ανήκει σε κάποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς από τα προαναφερόμενα.
Τότε οι Φερόμενοι αυτοί “ιδιοκτήτες” ακινήτων πρέπει ή με Δικηγόρο ή με Τοπογράφο Μηχανικό ή με συμβολαιογράφο να ερευνήσουν το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς πριν κληθούν να το δηλώσουν στο Κτηματολόγιο.

5) ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ , ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΜΒΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΟΜΟΡΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ.

Τέλος αφού τακτοποιήσουμε όλα τα προαναφερθέντα, λίγο πριν καταθέσουμε τον πλήρη φάκελο της εκάστοτε ιδιοκτησίας μας στο Κτηματολόγιο, με ιδιοκτησίες π.χ. της παραγράφου “3” πρέπει να ερχόμαστε σε επικοινωνία με τους όμορους ιδιοκτήτες, ώστε από κοινού να συμφωνούμε τελικά στα όρια μας και άρα στα Τοπογραφικά Διαγράμματα που έχουμε ή πρόκειται εκ νέου να συντάξουμε, ώστε να αποφεύγονται οι μετ’ έπειτα ενστάσεις και διαφωνίες που με την σειρά τους θα επιφέρουν χρονοβόρες αλλά και πολύ μεγαλύτερες οικονομικές επιβαρύνσεις.

ΚΡΙΤΟΥ ΚΡΙΤΗΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ
ΠΤΥΧ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δ.Δ. ΜΑΚΡΗΣ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πρόστιμα κρύβει το Ε-9 για τα ακίνητα

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις τους

«Επιστρατεύονται» άνεργοι για αγροτικές εργασίες

Οι άνεργοι μπορούν να απασχοληθούν σε αγροτικές δραστηριότητες, χωρίς να χάσουν το επίδομα ανεργίας

«Σφραγίζονται» τα σύνορα του Έβρου

Από Στεριά και Αέρα – Σε ποια σημεία μπαίνουν θερμικές κάμερες – παρακολούθηση από Ελικόπτερα και Drones– Ενισχύεται το «τείχος» από Καστανιές μέχρι...

Θετικά μηνύματα τιμών στα σκόρδα

Αισιοδοξία στον Συνεταιρισμό της Νέας Βύσσας Με μηδενικά αποθέματα από την περσινή χρονιά και...

Προώθηση θεμάτων του ΟΣΕ που αφορούν τον Έβρο

α) Για την Σιδ/κη Γέφυρα Πυθίου β) για συντηρήσεις Σταθμών Διδ/χου, Πυθίου, Αλεξ/πολης γ) για την ηλεκτροδότηση γραμμής Αλεξ/πολης-Ορμενίου και δ) για...

More Articles Like This