9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Σημαντικές εκδηλώσεις στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

ISTORIKO-LAOGRAFIKO-MOUSEIO-ALEXPOLHS1

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης διοργανώνει δύο σημαντικές εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα.
Την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 στις 20:00 σε συνεργασία με το ΠΑΚΕΘΡΑ, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Έβρου και τις Εναλλακτικές εκδόσεις οργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου με τίτλο: «Το Βυζάντιο όπως το είδαν οι Άραβες».
Το βιβλίο της αραβολόγου και βυζαντινολόγου, Καθηγήτριας στα Πανεπιστήμια Βηρυτού & Harvard, Νάντιας Μαρίας Ελ Σέιχ, είναι η πρώτη διεθνώς επιστημονική μονογραφία που αναλύει υλικό από άραβο-μουσουλμανικές πηγές για το Βυζάντιο και τους Βυζαντινούς, για τόσο πολλούς αιώνες. Επιχειρεί να ερμηνεύσει την πολυσύνθετη έννοια Βυζάντιο, η οποία υπάρχει στην άραβο-μουσουλμανική φιλολογική παράδοση. Αποδεικνύει πως το Βυζάντιο και το Ισλάμ δεν ήταν εντελώς ξεχωριστοί κόσμοι. Ενώ έχουμε μάθει πολλά για τους πολέμους και τις αντιπαραθέσεις Βυζαντινών και Αράβο-Μουσουλμάνων, γνωρίζουμε λίγα για τον τεράστιο ειρηνικό πολιτιστικό πλούτο που αντάλλασαν αυτοί μεταξύ τους. Οι μεταξύ τους διασυνδέσεις και αλληλεπιδράσεις, ως κρατικών και κοινωνικών οντοτήτων, ήταν περίπλοκες και δυναμικές, καθ’ όλη τη μακραίωνη διάρκεια τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών Φώτη Δημητρακόπουλο, «το βιβλίο αυτό προσφέρει ένα πανόραμα για την εικόνα του Βυζαντίου επιστημονικά δοσμένο, σε άριστη μετάφραση -εμπλουτισμένη με πρόσθετα επεξηγηματικά και συμπληρωματικά στοιχεία, με τρόπο εύληπτο για τον αναγνώστη». Για το περιεχόμενο του βιβλίου και τις δυνατότητες αξιοποίησής του στην εκπαίδευση θα μιλήσει ο κ. Αχιλλέας Τριανταφυλλίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Έβρου. Την κεντρική θεματολογία του βιβλίου θα παρουσιάσει και σχολιάσει με παράλληλη προβολή διαφανειών, ο επιμελητής και μεταφραστής της έκδοσης, Δρ. Νίκος Κελέρμενος (Ιατρός καρδιολόγος). Θα υπάρχουν και σχετικές αναφορές στην σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Στέλιος Σκιάς, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Πολιτιστικού Κέντρου Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ), Αν. Καθ. ΔΠΘ.
Την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 στις 20:00 διοργανώνει λογοτεχνική βραδιά με θέμα: «Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη», με ομιλήτρια τη φιλόλογο Μαρία Ρούσκα-Ντερλίκη.
Ο Νίκος Καζαντζάκης ο μεγάλος αυτός λογοτέχνης, ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στοχαστής, διανοητής είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος έλληνας συγγραφέας που έκανε γνωστή την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Ο λόγος του περιέχει όλα τα πνευματικά εργαλεία που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ξεπεράσει κάθε κρίση, αναδεικνύοντας αξίες όπως ο ηρωισμός, η υπέρβαση, η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Οι ιδέες του διέπλασαν μια φιλοσοφία και μια κοσμοθεωρία με κέντρο τον άνθρωπο.

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This