9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ «ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ» ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΟΜΩΣ;;;» ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ
«ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ» ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Γράφει η Αποστολίδου Ελισάβετ, εργατολόγος, Βενιζέλου 49, Αλεξανδρούπολη

LEFTA2_592_355-1

Μετά το σάλο που έχει ξεσπάει τις τελευταίες ημέρες από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία «μπαίνει χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα ΟΤΑ και 1.500 δημόσιων φορέων προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ταμειακές ανάγκες της χώρας, είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο από πλευράς των ελλήνων συνταξιούχων να αγωνιούν για το εάν θα δουν τελικά να μπαίνει στο λογαριασμό τους η σύνταξη του Μαΐου αλλά και οι συντάξεις των επόμενων μηνών.

- Advertisement -

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΚΕΝΟ;;;
Σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, «Λίγο πριν το Πάσχα άρχισε να παρατηρείται απόκλιση εσόδων. Μας δημιουργήθηκε ένα κενό από τις 22 – 27 Απριλίου και πέρα που δεν μπορούσε να καλυφθεί από τα έσοδα που θα έρχονταν από την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και του ΦΠΑ» υποστήριξε ο υπουργός για να προσθέσει « Ως εκ τούτου υπήρχε ταμειακό κενό που έπρεπε να καλυφθεί με κάποιο τρόπο».
Το «ταμειακό κενό» που καλούνται να καλύψουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες , τα Πανεπιστήμια , τα Νοσοκομεία οι ΔΕΚΟ (εισηγμένες ή μη, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ κ.α) και πολλοί άλλοι ελληνικοί φορείς ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο ακριβώς είναι, καθώς μέσα στην περασμένη εβδομάδα κυμάνθηκε ανάμεσα σε κενό 350 εκ. με 1 δις ευρώ, χωρίς κανείς με σιγουριά να μπορεί να βεβαιώσει το ακριβές μέγεθός του.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης με παρέμβασή του χαρακτήρισε «επιτομή του επείγοντος, του εκτάκτου και του άκρως σημαντικού γεγονότος» την ρύθμιση προκειμένου να δικαιολογήσει το γεγονός ότι πήρε την μορφή ΠΝΠ. 
«Το κάνουμε για να έχουμε μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την ελάχιστη άνεση ρευστότητας», φουντώνοντας ακόμη περισσότερο τις φήμες ότι το «ταμείον είναι κάτι παραπάνω από μείον».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΒΑΖΕΙ ΧΕΡΙ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Στον αγώνα για κάλυψη δε αυτού του ταμειακού κενού μπήκαν ήδη και τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, τα οποία κλήθηκαν ως την Παρασκευή να προσφέρουν «εθελοντικά» – να μεταφέρουν – στην Τράπεζα Της Ελλάδος τα ταμειακά τους διαθέσιμα.
Μέχρι τώρα μόνο ο ΟΑΕΔ και ο ΟΑΕΕ έχουν αποδεχθεί την πρόταση της Κυβέρνησης ενώ τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, είτε τηρούν στάση αναμονής (ΙΚΑ), είτε πρόκειται να λάβουν εκ νέου απόφαση για το τι θα πράξουν (ΕΤΑΤ), είτε δεν διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα, συνεπώς δεν τίθεται θέμα μεταφοράς τους.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, ΑΓΩΝΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Η κατάσταση πανικού στην οποία βρίσκεται η Κυβέρνηση και η γενική έφοδος προς εξεύρεση άμεσης ρευστότητας μέσω εσωτερικού δανεισμού από τους κουμπαράδες των δημόσιων φορέων έχει πανικοβάλει εργαζόμενους και συνταξιούχους, των οποίων η μοίρα εξαρτάται απόλυτα από το εάν θα καλυφθεί τελικά η «μαύρη τρύπα» και αν η «διαπραγμάτευση» της Κυβέρνησης θα φέρει επιτέλους κάποιο θετικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία.
«Πλήρως εξασφαλισμένες είναι οι υποχρεώσεις του Δημοσίου περιλαμβανομένων και των πληρωμών για μισθούς και συντάξεις του μηνός Μαΐου,» διαμηνύουν κορυφαίες πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και διαβεβαιώνουν ότι το έλλειμμα των 400 εκατ. ευρώ για το οποίο είχε αναφερθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega καλύφθηκε πλήρως αμέσως μετά από φορείς του δημοσίου μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικά ταμεία με οικειοθελή τρόπο.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;;;
Η λέξη «χρεοκοπία» έχει πλέον μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και η σκέψη όλων επικεντρώνεται στο τι σημαίνει πρακτικά κάτι τέτοιο για τη μέση ελληνική οικογένεια, πόσο θα κρατήσει, πως θα προμηθευόμαστε αγαθά και άλλες πολλές εύλογες απορίες, απόρροια του χάους και του πανικού στον οποίο βρισκόμαστε εδώ και μήνες με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες.
Κανείς δε φαίνεται να μπορεί να καθησυχάσει μισθωτούς και συνταξιούχους για το τι μέλλει γενέσθαι ενώ η διαπραγμάτευση είναι άγνωστο ακόμη πόσο θα κρατήσει και αν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα.
Όσον αφορά στους συνταξιούχους συγκεκριμένα, είναι απολύτως δικαιολογημένη η αγωνία τους, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν απομακρυνθεί από την αγορά εργασίας εδώ και χρόνια και είναι αδύνατον για τους περισσότερους από αυτούς να επιστρέψουν στη δουλειά τους ή να αναζητήσουν εργασία σε τόσο μεγάλη ηλικία, αλλά ακόμη και για ανθρώπους ασθενείς, που λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις και δεν μπορούν ούτως ή άλλως να εργαστούν, ακόμα κι αν το επιθυμούν, γιατί δεν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνταξιούχοι αποτελούν μια ιδιαίτερη και ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού και αυτό που για έναν άνθρωπο νέο και υγιή αποτελεί δυσκολία, για αυτούς είναι ένα απροσπέλαστο εμπόδιο, μια κατάσταση από την οποία δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν, ούτε διαθέτουν κάποιο «δραστικό» τρόπο αντίδρασης σε αυτήν.
Θα πρέπει να δείξουμε όλοι τον απαραίτητο σεβασμό στους έλληνες συνταξιούχους γήρατος που εργάστηκαν μια ζωή για να μπορούν σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν πια δεν θα έχουν τη σωματική και πνευματική δύναμη να εργαστούν , να απολαύσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο ζωής αλλά και στους συνταξιούχους αναπηρίας, που λόγω των προβλημάτων της υγείας τους αδυνατούν να εργαστούν και δεν είναι πια ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.
Ας ευχηθούμε λοιπόν ότι όλοι οι υπεύθυνοι για την τύχη τους θα φροντίσουν και θα τους αποδώσουν επιτέλους το αναφαίρετο δικαίωμα της «ηρεμίας» και της «σιγουριάς», ότι το κράτος δεν θα προδώσει τις ελπίδες τους και ότι οι συντάξεις τους θα καταβάλλονται κανονικά και εις το διηνεκές.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΕΡ: «Διαβάζω το εξής : Πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει των δρόμο ώστε όλοι οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετία έως το τέλος του 2010 και ταυτόχρονα είχαν ανήλικο τέκνο, να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη, στο 50ό έτος της ηλικίας τους, όπως ακριβώς και οι γυναίκες με ανήλικο τέκνο . Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος, έτσι ώστε να χορηγηθεί πλήρης σύνταξη, είναι τόσο η 25ετία, αλλά και η ύπαρξη ανήλικου τέκνου, να συντρέχουν έως το τέλος του 2010.
Κατά την άποψη μου αυτό το ” Έως το τέλος του 2010 ”  θα έπρεπε να περιλαμβάνει και εκείνους που έκλεισαν 25ετία και  είχαν ανήλικο παιδί και προγενέστερα έτη π.χ. το 2009. το 2008, όπως εγώ. Όμως δόθηκε η δυνατότητα σε όσους ΕΙΔΙΚΑ κατά το έτος 2010 έκλεισαν 25 έτη και είχαν ανήλικο παιδί εκείνη τη συγκεκριμένη χρονιά, να βγουν στη σύνταξη.
Εγώ έκλεισα 25ετία στις 11-3-2008 και κατά το έτος αυτό η μικρή μου έκλεισε τα 18. (Όπως αναφέρεται στο Νόμο, υπολογίζεται ως χρόνος ενηλικίωσης το έτος ενηλικίωσης του παιδιού έως 31-12, άσχετα από την ακριβή ημερομηνία).
Τα Στοιχεία μου είναι τα εξής:
Γεννήθηκα 2-10-1961 δηλ. είμαι στα 54.
Διορίστηκα στο Δημόσιο 11-3-1983. Δεν έχω άλλη Υπηρεσία αλλού.
Έχω δύο κόρες. Η μικρή μου γεννήθηκε στις 4-1-1990.
Έχω στρατιωτική θητεία 1 έτος (ως προστάτης οικογενείας) δεν πλήρωσα όμως για αναγνώριση της θητείας μου.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Σταμάτης Α.»

ΑΠ: Είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλάμε για καθολική εφαρμογή των δύο ανωτέρω αποφάσεων σε όλους τους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους. Οι αποφάσεις αυτές είναι προσωπικές και αφορούν μόνο στους δύο εκκαλούντες.
Για να γίνει κάτι τέτοιο και να μπορούμε να πούμε ότι πλέον όλοι οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία το 2010 ή έως το 2010 και ανήλικο τέκνο μπορούν αν υποβάλλουν παραιτήσεις και να συνταξιοδοτηθούν με βάση την εν λόγω διάταξη με ασφάλεια, θα πρέπει να παρέλθουν όλες οι προβλεπόμενες εκ του νόμου προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων από πλευράς Δημοσίου. Οι δε προθεσμίες αρχίζουν να τρέχουν από την ημέρα κοινοποίησης των αποφάσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ημερομηνία που δεν συμπίπτει με τη δημοσίευσή τους.
Κατόπιν τούτου και εφόσον δεν ασκηθεί κάποιο ένδικο μέσο κατά της απόφασης, για να είναι καθολικά εφαρμοστέα θα πρέπει να εκδοθεί νομοθετική διάταξη και ακολούθως ερμηνευτική εγκύκλιος από το ΓΛΚ. Σε αυτήν θα καθορίζονται και όλες οι προϋποθέσεις καθολικής εφαρμογής της διάταξης, σε ποιους δηλαδή αφορά, τη διαδικασία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης κλπ
Πρόκειται λοιπόν για ένα καλό νέο μεν, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να υποβάλλεται παραίτηση και να είσαστε ασφαλής και σίγουρος ότι δεν θα παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στην πορεία. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να κινηθείτε συντηρητικά , είναι βέβαια πάντα δική σας απόφαση.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100
E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR
ΦΑΞ: 2551031030

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πρόστιμα κρύβει το Ε-9 για τα ακίνητα

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις τους

«Επιστρατεύονται» άνεργοι για αγροτικές εργασίες

Οι άνεργοι μπορούν να απασχοληθούν σε αγροτικές δραστηριότητες, χωρίς να χάσουν το επίδομα ανεργίας

«Σφραγίζονται» τα σύνορα του Έβρου

Από Στεριά και Αέρα – Σε ποια σημεία μπαίνουν θερμικές κάμερες – παρακολούθηση από Ελικόπτερα και Drones– Ενισχύεται το «τείχος» από Καστανιές μέχρι...

Θετικά μηνύματα τιμών στα σκόρδα

Αισιοδοξία στον Συνεταιρισμό της Νέας Βύσσας Με μηδενικά αποθέματα από την περσινή χρονιά και...

Προώθηση θεμάτων του ΟΣΕ που αφορούν τον Έβρο

α) Για την Σιδ/κη Γέφυρα Πυθίου β) για συντηρήσεις Σταθμών Διδ/χου, Πυθίου, Αλεξ/πολης γ) για την ηλεκτροδότηση γραμμής Αλεξ/πολης-Ορμενίου και δ) για...

More Articles Like This