Home / Κοινωνια / ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ

Θα είναι το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών που θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο στην Κομοτηνή – Τα μαθήματα θα γίνονται στην αγγλική γλώσσα, για αλλοδαπούς φοιτητές από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Αμερικανούς, Κινέζους, Ρώσους κ.λπ., κ.λπ.

foitites karampinis-86

Πάμπολλες φορές η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ έχει διατυπώσει το ερώτημα:
Γιατί τα ελληνόπουλα πηγαίνουν να σπουδάσουν σε ξένες χώρες, όπως η Βουλγαρία, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ κ.λπ., κλ.π., και να μην έρχονται οι ξένοι να σπουδάσουν στην Ελλάδα;
Γιατί να μην ξαναγίνει η χώρα μας τόπος γνώσεως και σοφίας όπως στην αρχαία Ελλάδα;
Γιατί να μην ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως, έχουν η Τουρκία, ο Λίβανος κ.λπ.
Είναι γνωστές οι αριστερές ιδεοληψίες που επί δεκαετίες βάζουν χειρόφρενο σε κάθε τέτοια προσπάθεια.
Μόνο που τώρα κάτι φαίνεται ν’ αλλάζει καθώς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα είναι από τον Σεπτέμβριο του 2015, το νομαδικό Ελληνικό πανεπιστήμιο που θα δεχθεί ξένους φοιτητές, που δεν έχουν ελληνικό απολυτήριο λυκείου, αλλά θα προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αμερικανοί, Ρώσοι, Κινέζοι και άλλοι πολίτες ξένων χωρών, θα μπορούν να είναι φοιτητές στο ξενόγλωσσο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών, που θα λειτουργήσει στην Κομοτηνή.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 και ξεκίνησε την λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1974-1975. Ονομάστηκε “Δημοκρίτειο” προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Δημόκριτου, ο οποίος κατάγονταν από την πόλη Άβδηρα της Θράκης.
Πέρσι το ακριτικό μας πανεπιστήμιο συμπλήρωσε 40 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει την πορεία του, φιλοδοξώντας να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εθνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Θράκης.
Εξάλλου στο πανεπιστήμιο μας λειτουργούν σήμερα οκτώ σχολές και δεκαοκτώ τμήματα σε τέσσερις πόλεις της Θράκης – εφτά στην Κομοτηνή, πέντε στην Ξάνθη, τέσσερα στην Αλεξανδρούπολη και δύο στην Ορεστιάδα. Συνολικά φοιτούν περισσότεροι από 15.000 φοιτητές.
Γιατί όμως το πανεπιστήμιο να περιοριστεί στα στενά εθνικά όρια, όταν έχει τις προοπτικές να «ανθίσει» και εκτός συνόρων;
Απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα έδωσε με την ομιλία του σχετικά με τη διαχρονία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη και την εξέλιξη της, ο Αθανάσιος Καραμπίνης, πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαρτίου στο ξενοδοχείο ‘Χρήστος και Εύη’ στην Κομοτηνή.
Ο πρύτανης μίλησε αναλυτικά για τη μορφή που είχε από την αρχή της η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, πως εξελίχθηκε στην πορεία των χρόνων, αλλά και ποιες είναι οι ανάγκες στο παγκόσμιο περιβάλλον για τα πανεπιστήμια και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
«Στο ΔΠΘ παρότι έχουμε στήριξη από την πολιτεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα χρήματα, μικρότερη από το μισό των κεντρικών πανεπιστημίων, εντούτοις είμαστε μέσα στο 5% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως», είπε ο κ. Καραμπίνης.
Η δήλωση αυτή του Αθανάσιου Καραμπίνη στηρίζεται στη λίστα του Webometrics Ranking of World Universities.
Στο 3% της παγκόσμιας ελίτ των πανεπιστημίων βρίσκονται και ελληνικά πανεπιστήμια σύμφωνα με τη μελέτη της ισπανικής παγκόσμιας κατάταξης «webometrics».
Πρώτο ανάμεσά τους στην Ελλάδα είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα εντάσσεται στο καλύτερο 1% παγκοσμίως.
Η κατάταξη αυτή, την οποία και παρουσίασε το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης παρουσιάζει πέντε πανεπιστήμια της Ελλάδας (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών), στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης.
Σύμφωνα με την ίδια λίστα, τρία ακόμη πανεπιστημιακά ιδρύματα (Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων και Δημοκρίτειο Θράκης) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.
«Το ΔΠΘ είναι ανάμεσα στο 3% και το 5% της παγκόσμιας κατάταξης», είπε ο κ. Καραμπίνης. «Το ΔΠΘ είναι ένα πανεπιστήμιο με ζήτηση», ανέφερε τονίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να δείξουμε τις δυνατότητες μας, γιατί δε μας ξέρει ο κόσμος».
Η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για τη διεθνή αναγνώριση, και σε αυτό στοιχηματίζει η διοίκηση του πανεπιστημίου πρωτοπορώντας για ακόμη μία φορά.
Ειδικότερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ΔΠΘ από Σεπτέμβριο του 2015, θα λειτουργήσει το πρώτο αγγλόφωνο τμήμα Ελληνικών Σπουδών.
Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή πριν από μερικούς μήνες και οι επίσημες ανακοινώσεις για τους ενδιαφερόμενους αναμένεται να γίνουν, εντός των αμέσως επόμενων ημερών τόνισε ο κ. Καραμπίνης.
«Είναι το μοναδικό τμήμα προπτυχιακών σπουδών στα αγγλικά. Απευθύνεται σε πολίτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωση», τόνισε ο κ. Καραμπίνης.
Ειδικότερα με το άρθρο 73 του Νόμου 4316/2014 (ΦΕΚ Α 270/24-12 -2014) αποφασίστηκε η ίδρυση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης του πρώτου τμήματος Ελληνικών Σπουδών στην αγγλική γλώσσα για αλλοδαπούς φοιτητές, τετραετούς φοίτησης, με έδρα την Κομοτηνή.
Το τμήμα Ελληνικών Σπουδών έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει τη μελέτη του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής γλώσσας στη συγχρονία και τη διαχρονία τους, και να παρέχει στους φοιτητές θεωρητική και πρακτική κατάρτιση γύρω από ζητήματα της Ελληνικής γλώσσας και μετάφρασης από και προς την Ελληνική γλώσσα.
Στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών θα εισάγονται αλλοδαποί απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου.
«Έχουμε ανοίξει τη διακήρυξη και θα τη δημοσιεύσουμε και στην ιστοσελίδα του ΔΠΘ.
Για την εισαγωγή του φοιτητή πρέπει να γίνει αίτηση η οποία θα κριθεί από επιτροπή του πανεπιστημίου. Χρειάζεται να έχει κανείς κάποια προσόντα.
Για παράδειγμα πρέπει να είναι πολύ καλός γνώστης της αγγλικής γλώσσας, να έχει τελειώσει ένα κλασικό σχολείο στη χώρα καταγωγής του, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι απευθυνόμαστε σε χώρες εκτός της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι λυκειακές και γυμνασιακές σπουδές πρέπει να έχουν μία βάση».
Αμερικάνοι, Ρώσοι, Κινέζοι… πολίτες λαών εκτός της ΕΕ μπορούν να είναι οι νέοι φοιτητές του ΔΠΘ.
Το Σεπτέμβριο του 2015 θα εισαχθούν οι 30 πρώτοι φοιτητές του ξενόγλωσσου τμήματος Ελληνικών Σπουδών.
Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις, οι ξένοι φοιτητές του ΔΠΘ θα κάνουν μαθήματα στο παλιό ΤΕΦΑΑ, απέναντι από τη σχολή αστυφυλάκων Κομοτηνής.
Εκεί στεγάζονταν πριν από μερικά χρόνια το ΤΕΦΑΑ, αλλά με τη μεταφορά στην πανεπιστημιούπολη, εγκαταστάθηκαν τα νέα τότε τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Πολιτικής Επιστήμης.
Τα τμήματα συγχωνεύτηκαν με υπάρχοντα που λειτουργούν στη νέα νομική και την παλιά νομική, αντίστοιχα.
Έτσι τα τελευταία δύο χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα. Θα ανοίξουν για τους νέους φοιτητές του ΔΠΘ.
Όλγα Τσιούλφα