9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, April 20, 2024

ΡΑΓΔΑΙΑ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Η ελπίδα χάνεται, ο φόβος μεγαλώνει, η ανησυχία επιστρέφει – Η Κοινή Γνώμη δεν κρύβει την απογοήτευσή της απέναντι στην Κυβέρνηση, για τους χειρισμούς της στην διαπραγμάτευση με τους… “Θεσμούς” – Η περίοδος χάριτος, ετελείωσε

42 TSIPRAS---VAROUFAKHS

Η ελπίδα χάνεται, ο φόβος μεγαλώνει, η ανησυχία επιστρέφει. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης, η απέλπιδα προσπάθεια ισορροπίας με τους θεσμούς σε τεντωμένο σχοινί και τα ναυάγια των διαπραγματεύσεων άλλαξαν το τοπίο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, η περίοδος χάριτος τελείωσε και ο μήνας του μέλιτος αποτελεί παρελθόν.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, η «δύναμη» του κυβερνώντος κόμματος υποχωρεί σημαντικά και οι πολίτες αίρουν την εμπιστοσύνη τους. Η στήριξη που πρόσφεραν απλόχερα και με «πρωτόγνωρο τρόπο», σύμφωνα με τους ειδικούς, χάνεται και στη θέση της μπαίνουν η ανασφάλεια και η απογοήτευση.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών αναδεικνύουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους χειρισμούς του και χτυπούν σοβαρά καμπανάκια, όπως επισημαίνουν οι εκλογικοί αναλυτές στα σενάρια που διακινούνται από το κυβερνών κόμμα περί πρόωρων εκλογών. «Οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές μέσα σε τρεις μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι στο πιο κρίσιμο στοιχείο της έρευνας σχετικά με την έξοδο της χώρας από το ευρώ, η απάντηση “δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο”, ενώ τον Φεβρουάριο ήταν 33%, σήμερα έχει γίνει 9%» τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής εκλογικός αναλυτής.
Η κοινή γνώμη δεν κρύβει την απογοήτευσή της απέναντι στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη διαπραγμάτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο, το 72% χαρακτήριζε σωστή την ακολουθούμενη στρατηγική διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και το 23% έλεγε ότι είναι λάθος ενώ σήμερα το 46% βλέπει σωστούς τους χειρισμούς και το 40% λάθος. Αντίστοιχη είναι η πορεία της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις σχετικά με την εκτίμηση των πολιτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους επόμενους 12 μήνες.
Ενώ τον Φεβρουάριο το 30% πίστευε ότι θα βελτιωθεί και μόλις το 16% ότι θα χειροτερεύσει, η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποκάλυψε ότι μόνο το 17% «βλέπει» σήμερα βελτίωση και επιδείνωση το 42% λάθος.
Αντίστοιχη είναι η πορεία της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις σχετικά με την εκτίμηση των πολιτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους επόμενους 12 μήνες.
Ενώ τον Φεβρουάριο το 30% πίστευε ότι θα βελτιωθεί και μόλις το 16% ότι θα χειροτερεύσει, η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποκάλυψε ότι μόνο το 17% «βλέπει» σήμερα βελτίωση ενώ επιδείνωση το 42%.
«Μαύρα» είναι τα μηνύματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο κρίσιμο ερώτημα για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και στο τι συναίσθημα προκαλεί. Ενώ τον Φεβρουάριο το 35% απαντούσε ότι ένιωθε φόβο, σήμερα το ποσοστό έχει εκτιναχθεί στο 56%, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα στις έρευνες της Metron Analysis.
Στο ερώτημα ποιο συναίσθημα σας εκφράζει για το άμεσο μέλλον, «ανησυχία» απαντούσε λίγες μέρες μετά τις εκλογές το 52% που σήμερα έχει αυξηθεί στο 60%, ενώ η «ελπίδα» από το 45% έχει υποχωρήσει στο 39%.
Οι θετικές απαντήσεις για την κατεύθυνση της χώρας έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 20 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ η απάντηση «λάθος» από το 24% έχει «σκαρφαλώσει» στο 41%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην εκτίμηση της κοινής γνώμης για την πορεία της οικονομίας στο
άμεσο μέλλον όπου το 30% προβλέπει καλύτερες συνθήκες και τις 36% χειρότερες, όμως δυο μήνες πριν, το 36% πίστευε ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα και το 23% ότι θα χειροτερέψουν.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εικόνα για την κυβέρνηση είναι μη αναστρέψιμη όσον αφορά στην ανοχή και τη στήριξη των πολιτών απέναντι της καθώς στο «τραπέζι» της επικαιρότητας έχει πέσει ανοιχτά, από διεθνή ΜΜΕ και Ευρωπαίους αξιωματούχους, το ενδεχόμενο Grexit, κεφάλαιο που είχε κλείσει επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.
Οι εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν ακόμη ότι τα σενάρια περί στάσης πληρωμών έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία αλλάζοντας την εθνική «ατζέντα» μέσα σε τρεις μήνες, ενώ προσθέτουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως είναι το μεταναστευτικό, η στάση τις στις καταλήψεις αλλά και η πολιτική που ακολουθείται στο κρίσιμο θέμα της Παιδείας.
Κ. Κατσαβού

spot_img
spot_img
Saturday, April 20, 2024

Latest News

Θρησκευτική κατασκοπεία στήνεται στην Θράκη

«Βρώμικα» παιχνίδια από την Τουρκία - Σύμφωνα με το Nordic Monitor, στρατολογούνται Ιμάμηδες, που θα συλλέγουν πληροφορίες - Στην...

More Articles Like This