9.4 C
Alexandroupoli
Friday, April 19, 2024

Σημαντικές εκδηλώσεις στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

ISTORIKO-LAOGRAFIKO-MOUSEIO-ALEXPOLHS1

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης διοργανώνει δύο σημαντικές εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα.
Την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 στις 20:00 σε συνεργασία με το ΠΑΚΕΘΡΑ, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Έβρου και τις Εναλλακτικές εκδόσεις οργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου με τίτλο: «Το Βυζάντιο όπως το είδαν οι Άραβες».
Το βιβλίο της αραβολόγου και βυζαντινολόγου, Καθηγήτριας στα Πανεπιστήμια Βηρυτού & Harvard, Νάντιας Μαρίας Ελ Σέιχ, είναι η πρώτη διεθνώς επιστημονική μονογραφία που αναλύει υλικό από άραβο-μουσουλμανικές πηγές για το Βυζάντιο και τους Βυζαντινούς, για τόσο πολλούς αιώνες. Επιχειρεί να ερμηνεύσει την πολυσύνθετη έννοια Βυζάντιο, η οποία υπάρχει στην άραβο-μουσουλμανική φιλολογική παράδοση. Αποδεικνύει πως το Βυζάντιο και το Ισλάμ δεν ήταν εντελώς ξεχωριστοί κόσμοι. Ενώ έχουμε μάθει πολλά για τους πολέμους και τις αντιπαραθέσεις Βυζαντινών και Αράβο-Μουσουλμάνων, γνωρίζουμε λίγα για τον τεράστιο ειρηνικό πολιτιστικό πλούτο που αντάλλασαν αυτοί μεταξύ τους. Οι μεταξύ τους διασυνδέσεις και αλληλεπιδράσεις, ως κρατικών και κοινωνικών οντοτήτων, ήταν περίπλοκες και δυναμικές, καθ’ όλη τη μακραίωνη διάρκεια τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών Φώτη Δημητρακόπουλο, «το βιβλίο αυτό προσφέρει ένα πανόραμα για την εικόνα του Βυζαντίου επιστημονικά δοσμένο, σε άριστη μετάφραση -εμπλουτισμένη με πρόσθετα επεξηγηματικά και συμπληρωματικά στοιχεία, με τρόπο εύληπτο για τον αναγνώστη». Για το περιεχόμενο του βιβλίου και τις δυνατότητες αξιοποίησής του στην εκπαίδευση θα μιλήσει ο κ. Αχιλλέας Τριανταφυλλίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Έβρου. Την κεντρική θεματολογία του βιβλίου θα παρουσιάσει και σχολιάσει με παράλληλη προβολή διαφανειών, ο επιμελητής και μεταφραστής της έκδοσης, Δρ. Νίκος Κελέρμενος (Ιατρός καρδιολόγος). Θα υπάρχουν και σχετικές αναφορές στην σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Στέλιος Σκιάς, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Πολιτιστικού Κέντρου Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ), Αν. Καθ. ΔΠΘ.
Την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 στις 20:00 διοργανώνει λογοτεχνική βραδιά με θέμα: «Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη», με ομιλήτρια τη φιλόλογο Μαρία Ρούσκα-Ντερλίκη.
Ο Νίκος Καζαντζάκης ο μεγάλος αυτός λογοτέχνης, ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στοχαστής, διανοητής είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος έλληνας συγγραφέας που έκανε γνωστή την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Ο λόγος του περιέχει όλα τα πνευματικά εργαλεία που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ξεπεράσει κάθε κρίση, αναδεικνύοντας αξίες όπως ο ηρωισμός, η υπέρβαση, η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Οι ιδέες του διέπλασαν μια φιλοσοφία και μια κοσμοθεωρία με κέντρο τον άνθρωπο.

spot_img
spot_img
Friday, April 19, 2024

Latest News

Η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director, JTI Hellas στο Delphi Economic Forum IX: «Στη JTI είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τη νέα εποχή»

Στη συνολική εμπειρία των εργαζομένων στη JTI στο νέο δυναμικό και μεταβαλλόμενο πλαίσιο και στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης...

More Articles Like This