9.4 C
Alexandroupoli
Friday, April 19, 2024

3 ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ

skaki

Διακρίσεις σε τρεις κατηγορίες είχαν τα παιδιά του σκακιστικού τμήματος του 

«Εθνικού» στα Νεανικά Πρωταθλήματα Σκακιού Παίδων-Κορασίδων (8-16 ετών) ΑΜΘ, που πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα από τις 14 έως τις 18 Απριλίου 2015.

-Ορέστης Μπλίτσας, στην κατηγορία κάτω των 12ετών, κατέλαβε την 3η  θέση με 5/7 (4νίκες, 2 ισοπαλίες, 1ήττα) και πήρε το χάλκινο μετάλλιο.

- Advertisement -

-Νάσος Βαλέριος στην κατηγορία κάτω των 10ετών,κατέλαβε την 3η θέση με 3,5/5, σε ισοβαθμία με τον 2ο, και η θέση κρίθηκε στην ελάχιστη διαφορά των κριτηρίων και πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Για τον παίκτη του Εθνικού ήταν ο 1ος επίσημος αγώνας σκακιού 1,5 ώρας και ήδη κατάφερε νόρμες!!!, νικώντας παίκτες εμπειρότερους με Διεθνή και υψηλά Εθνικά ΕΛΟ. Όταν συμπληρώσει τον αριθμό των επίσημων παρτίδων αναμένεται σύντομα να βγάλει Διεθνές και Ελληνικό ΕΛΟ.

-΄Αρτεμις Μπλίτσα έπαιξε με κορίτσια της κατηγορίας της κάτω των 8ετών άλλα και μεγαλύτερα κάτω των 10 ετών. Όπως αποτυπώθηκε το αποτέλεσμα ήρθε 3η στην γενική κατάταξη και 2η στην κατηγορία της, με 4 νίκες και 2 ήττες. Έχασε την 2η θέση , όταν η αντίπαλος της στον 1ο  αγώνα και συνομήλική της Γιόλαντα Καλαμούκου του ΟΦΣΚ Καβάλας, έκανε αντικανονική κίνηση (κούνησε το πιόνι με την κίνηση του αλόγου) την στιγμή που έχανε τον αγώνα, ανατρέποντας τον υπέρ της, την ώρα που η Άρτεμις Μπλίτσα κατέγραφε την κίνησή στο παρτιδόφυλλό της και δεν είχε στραμμένη την προσοχή της στην σκακιέρα. Την αντικανονικότητα αυτή  θα έπρεπε να είχε εντοπίσει ο επόπτης διαιτητής Σάββας Μανελίδης (προπονητής του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας) που όπως υποστήριξε την κρίσιμη εκείνη στιγμή δεν ήταν παρών αν και στην αίθουσα αγώνων είχαν ήδη τελειώσει όλοι οι υπόλοιποι παίκτες τις παρτίδες τους.

(ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ FIDE ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ 01/07/2014 άρθρο 12.3 Ο διαιτητής πρέπει να παρακολουθεί τις παρτίδες, ειδικότερα όταν οι παίκτες έχουν πίεση χρόνου, πρέπει να καθιστά ισχυρές τις αποφάσεις που έχει πάρει, και να επιβάλλει ποινές στους παίκτες, όπου απαιτείται, άρθρο 12.2 Ο διαιτητής πρέπει να: α)   εξασφαλίζει το έντιμο αθλητικό παιχνίδι,12.1 Ο διαιτητής πρέπει να φροντίζει για την αυστηρή τήρηση των Κανόνων του Σκακιού).                                                                                                      Η αντικανονική κίνηση που προκύπτει ξεκάθαρα από το παρτιδόφυλλο, επιβεβαιώθηκε, αφού είχε λήξη ο αγώνας και είχε καταγραφεί το αποτέλεσμα, από τον διαιτητή κ .Σάββα Μανελίδη, παρουσία του επικεφαλής διαιτητή κ. Χρήστου Ζησιάδη, του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΟ κ. Βασίλη Θεοδωρίδη που παρευρίσκονταν στον χώρο των αγώνων, των γονέων της παίκτριας και άλλων.                                                                                                                 

Έτσι χάθηκε μια νίκη για την 8χρόνη παίκτρια του «Εθνικού», που αντιμετώπισε την όλη κατάσταση με ωριμότητα, με σεβασμό και πλήρη αποδοχή των κανόνων του αθλήματος, συνέχισε με απόλυτη συγκέντρωση  και κατέληξε ισόβαθμη με την δεύτερη στην γενική κατάταξη Γιολάντα Καλαμούκου.

– Στην κατηγορία παίδων κάτω των 16ετών συμμετείχε και Νάσος Κωνσταντίνος του «Εθνικού» που κατέβαλε την 6η θέση.

Λόγω της μικρής συμμετοχής στους αγώνες, πολλές κατηγορίες συγχωνεύθηκαν, δημιουργήθηκαν 7 όμιλοι και δόθηκαν 21 μετάλλια. Συμμετείχαν 43 παιδιά από Καβάλα (14 μετάλλια), 2) από Σέρρες(1 μετάλλιο), 3) από Ξάνθη (3 μετάλλια) και 4) από Αλεξανδρούπολη (3 μετάλλια). Τα τελικά Ατομικά Πανελλήνια θα διεξαχθούν στο Ρίο Της Πάτρας από 26 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2015.

Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά της περιφέρεια που θα παραβρεθούν στους τελικούς καλή επιτυχία και να μην ξεχνούν το ευ αγωνίζεσθαι .

 «να παίξεις δίκαια, να παίξεις καθαρά, να είσαι σταθερός, να προσέχεις τους πειρασμούς, να έχεις σεβασμό στην άποψη του άλλου, σεβασμό στην αθλητική διαδικασία, στους συναθλητές και αντιπάλους, σεβασμό στους φιλάθλους και στο περιβάλλον.

Το χρονόμετρο μαθαίνει την αξιοκρατία, ο λόγος του διαιτητή την εμπιστοσύνη και οι κανονισμοί των σπορ τα όρια μας στην κοινωνία».

spot_img
spot_img
Friday, April 19, 2024

Latest News

Ανασυστήνεται το Μελισσοκομικό Πάρκο Δαδιάς μετά τις φωτιές

Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, καθώς και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα υλοποιήσουν τα έργα που θα αποφασιστούν Με απόφαση που...

More Articles Like This