9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, July 1, 2025

ΤΑ ΤΡΕΛΑ ΣΤΙΣ ΦΕΤΕΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, ακόμη και αν δεν έχουν κανένα εισόδημα – Εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά για το ίδιο ακριβώς εισόδημα, βάσει των τεκμηρίων

forologiki-dilosi forologia

Την ώρα που δεχόμαστε σκληρή κριτική από τους Ευρωπαίους για τις εισπρακτικές επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά τον ΦΠΑ, η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι υποχρέωση συλλογής αποδείξεων υπάρχει μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Με τις φετινές δηλώσεις, φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμη και αν, δεν έχουν κανένα εισόδημα.
Το τεκμήριο-υποτίθεται τιμωρητικό μέτρο για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα- εφαρμόζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος, ενώ φορολογούμενοι που εισπράττουν ακριβώς το ίδιο εισόδημα μπορεί να πληρώσουν εντελώς διαφορετικό
φόρο.
Ενώ η νέα κυβέρνηση εξαγγέλλει μία ακόμη φορολογική μεταρρύθμιση -το σχετικό νομοσχέδιο προαναγγέλθηκε ότι θα κατατεθεί τον Ιούνιο, με στόχο να εφαρμοστεί ακόμη και για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2015-, 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έρθουν φέτος αντιμέτωποι με τους παραλογισμούς του συστήματος κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αποδείξεις μόνο από… μισθωτούς
Οι αποδείξεις υποτίθεται ότι συλλέγονται για να ενισχυθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ.
Φέτος, όμως, υποχρέωση εμφάνισης αποδείξεων στη φορολογική δήλωση έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι (σ.σ.: καλούνται να εμφανίσουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος τους για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 22% επί των αποδείξεων που δεν θα φέρουν). Τέτοια υποχρέωση για όλες τις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων δεν υπάρχει. Έτσι, απαλλάσσονται αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και εισοδηματίες.

- Advertisement -

Ίδιο εισόδημα, διαφορετικός φόρος
Φορολογούμενος εισπράττει 60.000 ευρώ τον χρόνο από μισθωτές υπηρεσίες.
Του αναλογεί να πληρώσει φόρο 18.500 ευρώ, ήτοι το 30,8%του εισοδήματος.
Ο γείτονάς του εισπράττει 23.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες, 25.000 ευρώ από «μπλοκάκι» και 12.000 ευρώ από ενοίκια. Το άθροισμα 60.00θ ευρώ όσο και αυτό του μισθωτού.
Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 10.980 ευρώ, δηλαδή 7.520 ευρώ λιγότερα (3.160 για τις μισθωτές υπηρεσίες, 1.320 ευρώ για τα ενοίκια και 6.500 ευρώ για το μπλοκάκι).
Γιατί δύο φορολογούμενου με την ίδια φοροδοτική ικανότητα πληρώνουν διαφορετικό φόρο;
Είναι τα αποτελέσματα του αυτοτελούς τρόπου φορολόγησης που ισχύει και φέτος για ελεύθερα επαγγέλματα, αγρότες και ενοίκια.

Τεκμήριο και φόρος 10% στο… χαρτζιλίκι
Η γονική παροχή σε χρήμα φορολογείται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ, ενώ το ποσό αποτελεί τεκμήριο για τον γονιό αν ξεπερνάει τα 300 (!) ευρώ,.
Δηλαδή, βάσει νόμου, ακόμη και αν ο γονιός μεταφέρει 1.000 ευρώ στο παιδί του, οφείλει να το δηλώσει, να πληρώσει 100 ευρώ φόρο και να εμφανίσει το ποσό του δώρου στη φορολογική δήλωση του. Ο ίδιος γονιός, που πρέπει να πληρώσει φόρο 100 ευρώ για να στείλει 1.000 ευρώ στο παιδί του, μπορεί να του γράψει ένα ακίνητο αξίας 200.000 ευρώ χωρίς να πληρώσει τίποτα.

Ίδια τεκμήρια, διαφορετική επιβάρυνση
Δύο φορολογούμενοι έχουν ακριβώς τα ίδια περιουσιακά στοιχεία: Ίδια ακίνητα, ίδια αυτοκίνητα. Τα εισοδήματα τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τα τεκμήρια που προκύπτουν από τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.
Όμως, ο ένας φορολογούμενος θα φορολογηθεί επί των τεκμηρίων με συντελεστή 13% και ο άλλος με συντελεστή 26%.
Τι διαφέρει; Η προέλευση των εισοδημάτων.
Και επί των τεκμηρίων, όπως και επί της φορολόγησης, ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές για τους αγρότες, οι οποίοι πληρώνουν λιγότερο ακόμη και όταν τα εισοδήματα τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης και δαπανών.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Για τους μισθωτούς είναι ξεκάθαρο ότι για αμοιβές που δεν εισπράχθηκαν μέσα στο 2014 δεν καταβάλλεται φόρος.
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ξεκαθαρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι με τροπολογία θα τους δοθεί η δυνατότητα να εκχωρήσουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν στο Δημόσιο για να μην πληρώσουν και φόρο.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τέτοιο ευνοϊκό καθεστώς δεν υπάρχει, παρά το γεγονός ότι ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και κάποιος που στην πράξη εργάζεται ως μισθωτός (π.χ. μπλοκάκιας).
Για τον επαγγελματία, δυνατότητα μη φορολόγησης για ένα τιμολόγιο που δεν πληρώθηκε υπάρχει μόνο αν έχουν εξαντληθεί οι νομικές κινήσεις για την είσπραξη του, προκειμένου το ποσό να χαρακτηριστεί επισφαλής απαίτηση.

Πανάκριβα Ι .Χ. γλιτώνουν τον φόρο
Η κυβέρνηση προανήγγειλε αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, μέσω του 26σέλιδου σχεδίου, θέλοντας να «χτυπήσει» τους έχοντες και κατέχοντες.
Ωστόσο, ο φόρος για τον οποίο προωθείται αύξηση έχει ουσιαστικά προβλήματα… δικαιοσύνης. Ο λόγος; Κριτήριο υπολογισμού είναι ο κυβισμός.
Έτσι, ένα πανάκριβο 1.800άρι turbo αξίας 50.000 ή και 60.000 ευρώ μπορεί να μην πληρώνει τίποτα απολύτως.
Αντιθέτως, ένα μεταχειρισμένο τζιπ 8ετίας, το οποίο μπορεί να πιάνει λιγότερα από 10.000 ευρώ στην αγορά, καθώς έχει κινητήρα 3.500 κυβικών, μπορεί να επιβαρύνεται με φόρο 1.66.6 ευρώ.
Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης εισπράττεται μέσω της φορολογικής δήλωσης.

Φόρος σε εισόδημα… μηδέν
Ο ενιαίος φάρος ιδιοκτησίας ακινήτων εξ ορισμού μπορεί να επιβληθεί σε φορολογουμένους χωρίς εισοδήματα, καθώς τέτοιο κριτήριο δεν υπάρχει.
Το μόνο που εξετάζεται είναι αν κάποιος βρέθηκε να έχει ιδιοκτησία ακινήτου στο όνομα του.
Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και στο εισόδημα.
Έτσι, ελεύθερος επαγγελματίας που εμφάνισε ζημίες το 2014, επειδή τα έξοδα του ήταν περισσότερα από τα έσοδα του, θα πληρώσει φόρο τουλάχιστον 650 ευρώ λόγω του τέλους επιτηδεύματος, ακόμη και αν μπορεί να δικαιολογήσει τα τεκμήρια του με εισοδήματα προηγούμενων ετών.
-Ε-

Aegean
Tuesday, July 1, 2025

Latest News

Αλεξανδρούπολη: Στέγη απέκτησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ένας ακόμη χώρος εγκατάλειψης και παραβατικότητας στην καρδιά των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα παίρνει ζωή. Σύμφωνα με...

More Articles Like This