Home / Κοινωνια / ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΤΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΤΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την 95η επέτειο απελευθερώσεως της πόλεως που θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 Μαΐου 2015

eleutheria-2015-1 FAROS150

Τιμώντας την 95η επέτειο της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό, ο Δήμος διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων, οι οποίες εμπνευσμένες από σεβασμό για την παράδοση, εναρμονισμένες με την σύγχρονη κουλτούρα και τα μηνύματα της εποχής, διαμορφώθηκαν με την ενεργό συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, φορέων και συμπολιτών μας που αγαπούν και στηρίζουν τον τόπο μας…
Το πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα προσφέρει εκδηλώσεις για κάθε γούστο και κάθε ηλικία που θα διαρκέσουν έως τις 24 Μαΐου 2015.
Με κορυφαία εκδήλωση την καθιερωμένη αναπαράσταση της άφιξης από θαλάσσης της εικόνας της Παναγίας της Τριφώτισσας από την Αίνο, ανήμερα της επετείου το βράδυ της 14ης Μαΐου, στο λιμάνι της πόλης, και πλήθος μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων που θα γίνουν εκεί, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης φιλοδοξεί να κάνει το λιμάνι μας κέντρο των εορτασμών και πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης.

Τρίτη 5 Μαΐου:
11:00 – 14:00 Οι μαθητές της Δ/θμιας Εκπαίδευσης μιλούν για το Περιβάλλον και την Υγειά.
Συντονισμός – Οργάνσωση και Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου: κ. Σοφία Τσιροπούλου.

Τετάρτη 6 Μαΐου:
19:30 Το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης “Δόμνα Βισβίζη”, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει στο ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, παρουσιάζει την κωμωδία “REUNION” σε σενάριο και σκηνοθεσία του κ. Βασιλείου Γρένδα στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Παρασκευή 8 Μαΐου:
20:00 Το 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει την παράσταση “Όρνιθες” του Αριστοφάνη σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Σάββατο 9 Μαΐου:
20:30 “Από τον κλασικισμό στο ρομαντισμό με μουσική δωματίου και λυρικό τραγούδι”: Με αυτή τη συναυλία, το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης πραγματοποιεί μια μουσική περιήγηση στις σημαντικές οπερετικές άριες του Gluck, Mozart, Bellini, Saint Saens κ.α. με τη Νάντια Μαλακόζη στο λυρικό τραγούδι και τη Μερόπη Κολλάρου στο πιάνο. Τη συναυλία πλαισιώνουν η Δέσποινα Λεωντζάκου στο βιολεντσέλο και η Βικτώρια Ζαζόπουλο στο βιολί σε μουσική δωματίου του Mozart, Tscaikowsky κ.α.

Κυριακή 10 & Δευτέρα 11 Μαΐου:
21:00 Η Θεατρική Ομάδα Δ.Π.Θ Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει το θεατρικό έργο “Μέχρι Αποδείξεως του Εναντίου”, το οποίο γράφτηκε αποκλειστικά από τους συμμετέχοντες της ομάδας.

Τρίτη 12 Μαΐου:
20:00 Η θεατρική ομάδα του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει το έργο του Ευγένιου Τριβιζά “Η τελευταία μαύρη γάτα” . Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους ενάντια στο ρατσισμό, τη μεροληψία και την προκατάληψη στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τετάρτη 13 Μαΐου:
α) 12:00 Ομιλία του Δρ. Κοινωνικών Επιστημών κ. Θεοφάνη Μαλκίδη για τους μαθητές της Γ’ τάξης των Λυκείων του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
β) 18:30 Περιφορά της Εικόνας της Παναγίας Ελευθερώτριας, επίσημη λιτανεία Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του κ. Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμου.

Πέμπτη 14 Μαΐου:
20:30 Αναπαράσταση παράδοσης της Εικόνας της Παναγίας Τριφώτισσας από θαλάσσης και έπαρση της συμβολικής σημαίας των “Ελευθερίων” από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη Ευάγγελο.

Παρασκευή 15 Μαΐου:
20:00 Το Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης “Χρόνης Αηδονίδης” και ο Λαογραφικός Όμιλος “Ακρίτες” Γερίου Κύπρου συνδιοργανώνουν με το Δήμο Αλεξανδρούπολης παραδοσιακά τραγούδια, έθιμα και χορούς του γάμου από την Κύπρο και τη Θράκη στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σάββατο 16 Μαΐου:
20:00 Ανακήρυξη Δ. Νανόπουλου ως επίτιμου δημότη του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Κυριακή 17 Μαΐου:
20:00 Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Τούρκου συγγραφέα Αχμέτ Ουμίτ στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Δευτέρα 18 Μαΐου:
20:00 Μουσικοχορευτική εκδήλωση Πολυκοινωνικού στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Τετάρτη 20 Μαΐου:
21:00 Ο Όμιλος Ιστορίας και Θεατρικής Έκφρασης του 1ου Πειραματικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει τη ρομαντική κωμωδία “Ονειρεύτηκα τη Λυσιστράτη”. Την προσπάθεια αυτή υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί Πίνιου Ματούλα και Καφετζή Ανθή μαζί με 24 μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του σχολείου που ανήκουν στον Όμιλο.

Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22 Μαΐου:
21:00 Οι σύλλογοι Καρκινοπαθών & Φίλων Ν, Έβρου “Συνεχίζω” και Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης συνδιοργανώνουν θεατρική παράσταση με την ιδιαίτερα ξεκαρδιστική κωμωδία “Το χωριό των ηλιθίων” του Νιλ Σάϊμον. Την θεατρική παράσταση ανεβάζει το εργαστήρι “Θεατρική Απόπειρα” στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Γενική είσοδος 5 ευρώ, ενώ για τα παιδιά και τους άνεργους είναι δωρεάν. Υπεύθυνος: κ. Αναστάσιος Κοντακίδης.

Σάββατο 23 Μαΐου:
19:30 Ομιλία του Δρ. Κοινωνικών Επιστημών κ. θεοφάνη Μαλκίδη για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, χορωδία παιδιών με τραγούδια από τον Πόντο με συνοδεία λύρας και θεατρικό δρώμενο με τις μαυροφορεμένες γυναίκες του Πόντου, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία των Ποντιακών Συλλόγων Δήμου Αλεξανδρούπολης προς το μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Κυριακή 24 Μαΐου:
20:30 Ο Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει ένα “Μουσικό Ταξίδι στο παρελθόν και στο παρόν” με αξέχαστες γνωστές ελληνικές και ξένες μελωδίες, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Υπεύθυνη: κα. Π. Κουγιουμτζή.
Άξια μνείας είναι η ομιλία του Δήμρχου Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη αναφορικά με τα “Ελευθέρια”:
“Aγαπητοί μου συμπολίτες, με υπερηφάνια, αισιοδοξία, ελπίδα για ένα καρποφόρο και ευοίωνο μέλλον της Αλεξανδρούπολης,γιορτάζουμε την 95η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.
Με τις εκδηλώσεις των “Ελευθερίων 2015″ αποτίουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας και αρδεύουμε από την ιστορία της πόλης, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στόχους και προοπτικές αντάξιους της δυναμικής και των πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους σχεδίασαν και συμβάλλουν στις εορταστικές εκδηλώσεις και, ιδιαίτερα, τα σχολεία, τους νέους και τους Συλλόγους του Δήμου μας, για τους οποίους είμαι υπερήφανος”.
Σας περιμένουμε όλους να γιορτάσουμε παρέα την απελευθέρωση
της όμορφης πόλης μας!