Home / Πολιτικη / ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΘΡΑΚΕΣ

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΘΡΑΚΕΣ

Οι προϊστορικοί Θράκες, ήδη από την 7η χιλιετία π.Χ., είχαν ανεπτυγμένη την μεταλλουργία, εξέθρεφαν όρνιθες και ακολουθούσαν την Διονυσιακή λατρεία

234325345-(55) lekakisnew

● Καταρρίπτεται το «κρατούν» ότι τα κοτόπουλα ήρθαν στην Ευρώπη με τους… άραβες!
● Θράκες οι πρώτοι μεταλλεργάτες στην Ευρώπη!
● Έφτιαξαν οχυρώσεις και επενδύσεις τοιχοποιίας ίδιες με των Αιγυπτίων, αλλά… 4 χιλιετίες προ αυτών!
● Ναός με διονυσιακή λατρεία και νεκρικά έθιμα στο ποτάμι του Έβρου, παρόμοια με των Ινδών και των Αιγυπτίων, αλλά πολύ πριν αυτών…
● Έτρωγαν νεαρά οικόσιτα ζώα, λίγο κυνήγι, σαλιγκάρια, ψάρια, κίτρινο τυρί, φυστίκια, ψωμί και έπιναν κρασί και μπύρα.
● Θεράπευαν τους ρευματισμούς!

Η τεράστια Θράκη δεν έχει ανασκαφεί ακόμη. Ιδίως για το ελληνικό κράτος, το ελληνικό τμήμα της είναι… ανύπαρκτο.
Έτσι, δυστυχώς ή ευτυχώς, μαθαίνουμε για την αρχαία Θράκη από τις ανασκαφές των γειτόνων Βουλγάρων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Θράκης, στα… μεσαιωνικά χρόνια!
Οι «προϊστορικοί» Θράκες, λοιπόν, που κατοικούσαν στον νεολιθικό οικισμό, που ευρέθη στο Karabilyuk, κοντά στην σημερινή πόλη Yabalkovo του Δήμου Dimitrovgrad στην Νότια Βουλγαρία, είχαν εξημερώσει όρνιθες, 8.000 χρόνια πριν! Αυτό σημαίνει ότι τα κοτόπουλα εισήλθαν στην Ευρώπη πολύ ενωρίτερα από ό,τι εθεωρείτο έως σήμερα, όπως αποκαλύπτει ο Βούλγαρος αρχαιολόγος, αναπλ. καθ. Αρχαιολογίας και Προϊστορίας του Πανεπ. της Σόφιας «Άγ. Κλήμης της Αχρίδος», Krasimir Leshtakov.
Η νεολιθική αυτή πόλις της Θράκης χρονολογείται από την 7η χιλιετία π.Χ. Ανεσκάφη μεταξύ 2000-12.
Ο αρχαίος οικισμός ανεκαλύφθη για πρώτη φορά από τον Βούλγαρο παλαιο-ορνιθολόγο καθ. Zlatozar Boev, του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σόφιας. Αυτός βρήκε τα πρώτα οστά οικόσιτων πτηνών εκεί!
Άρα «η πρώτη ομελέττα στην Ευρώπη είχε φτιαχτεί από Θράκες πριν 8.000 χρόνια, στο Yabalkovo», είπε χαριτολογώντας ο Leshtakov, κατά την παρουσίαση του πρώτου τόμου του βιβλίου του, με τίτλο «Yabalkovo», κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων 2015, που έγινε στο Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας του Χάσκοβο Βουλγαρίας.
«Είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την αρχαιολογική επιστήμη», είπε.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «έως προσφάτως, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι τα εξημερωμένα ορνίθια έγιναν ευρέως διαδεδομένα στην Ευρώπη, μετά τις… αραβικές επιδρομές, στις αρχές του Μεσαίωνα!
Τι κι εάν είναι γνωστό ότι οικόσιτα κοτόπουλα υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη», η… αραβομανία επικρατούσε…
Οι Θράκες στο Yabalkovo εξέτρεφαν μια φυλή των μεγαλύτερων μαύρων ορνίθων (gallus gallus f. domestica), που δεν μπορούσε να πετάξει, όπως υποδεικνύεται από τα οστά τεσσάρων τέτοιων ορνίθων που ευρέθησαν εκεί.
Ανακαλύφθηκαν επίσης οστά από 5 εξημερωμένα είδη πουλιών: Από βουβοκύκνο (cygnus olor), από δύο απροσδιόριστα είδη (ομοιάζοντα με χήνες, από το γένος anser), και και από την ευρασιατική φαλαρίδα (fulica atra).

Η πλούσια διατροφή των νεολιθικών Θρακών

Ο νεολιθικός οικισμός του Yabalkovo είναι η αρχαιότερη γνωστή περίπτωση εκτροφής οικόσιτων πτηνών στην Ευρώπη, είπε!
Οι ανασκαφές απεκάλυψαν επίσης πολλά οστά από οικόσιτα ζώα, όπως από χοίρους, κατσίκες, πρόβατα και βοοειδή, και λίγα οστά άγριων φυτοφάγων ζώων.
Είχαν μεγάλα κοπάδια από κατσίκες, πρόβατα και βοοειδή. Οι Θράκες του Yabalkovo ήταν γεωργοί, και λιγότερο κυνηγοί.
Μόνον το 3% του κρέατος που κατανάλωναν εκτιμάται ότι προήρχετο από το κυνήγι!
Έτρωγαν και σαλιγκάρια (συνολικά ευρέθησαν 900 κελύφη σαλιγκαριών σε έναν μόνον λάκκο).
Ήταν επιλεκτικοί στην διατροφή τους η οποία ήταν σχετικά πλουσία:
Το 75% των οστών ζώων που ανεκαλύφθησαν ήσαν από νεαρά ζώα! Ευρέθησαν και οστά ψαριών, και όστρακα χελώνας.
Οι κάτοικοι αλίευαν κυπρίνους (μάλιστα βάρους 10 κιλών από τον Έβρο).
Στην διατροφή τους είχαν επίσης τα φυστίκια, το ψωμί από όλυρα, και έπιναν κρασί και μπύρα από ξινόμηλα, που ήταν η τοπική ιδιαίτερη ποικιλία.
Ακόμη και σήμερα, και όχι περιέργως, το όνομα της πόλεως – Yabalkovo – προέρχεται από την βουλγαρική λέξη “yabalka”, που σημαίνει «μήλο»! Δηλ. Yabalkovo = Μηλιά.
Πιθανώς χρησιμοποιούσαν μυρμηκικό οξύ για την ζύμωση αυτής της ιδιαίτερης μπύρας.
Με βάση πάντα τα ευρήματά του, οι προϊστορικοί Θράκες του Yabalkovo έφτιαχναν και κίτρινο τυρί .

Μεταλλουργία
Οι αρχαίοι αυτοί Θράκες εγνώριζαν τον χαλκό – αυτή είναι η πρώτη αναφορά μεταλλουργίας στην Ευρώπη!
Περίπου 1.500 χρόνια πριν η μεταλλουργία εμφανισθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο!
Το μετάλλευμα του χαλκού εξορύσσετο, πιθανότατα, κάτω από το όρος Aida της Α. Ροδόπης.
Η πρωτοπόλη του Yabalkovo, πιθανώς, ήλεγχε το εμπόριο και την κυκλοφορία στον Έβρο ποταμό, γιατί οι αρχαιολόγοι έχουν βρει εκεί «εισαγόμενα» στοιχεία, από άλλα μέρη της Θράκης (όπως πυριτόλιθο από την νυν ΒΑ. Βουλγαρία, νεφρίτη από άγνωστη μακρινή τοποθεσία, πολύτιμους λίθους από την οροσειρά της Ροδόπης και μεταλλεύματα χαλκού από την Α. και Β. οροσειρά της Ροδόπης).

Προέλευσις των κατοίκων
Η νεολιθική «πρωτο-πόλη» κοντά Yabalkovo είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Βαλκανική Χερσόνησο, είπε ο Βούλγαρος καθηγητής!
Οι κάτοικοί της ήλθαν από νοτιοανατολικότερα, είπε, και εγκαταστάθηκαν στην πεδιάδα γύρω από την σημερινή πόλη Χάσκοβο, καθώς και την Ανατολική Ροδόπη.
Πιθανότατα τότε αριθμούσαν μερικές δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, που είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός για πόλη την εν λόγω χρονική περίοδο!
Οι εξετάσεις DNA έχουν βρει ομοιότητες με το DNA οστών, από νεολιθικούς οικισμούς στην Ανατολία. Κάτι άλλο σημαντικό είναι ότι το DNA των νεολιθικών κατοίκων της περιοχής του Χάσκοβο ταιριάζει με το DNA των σημερινών κατοίκων της ίδιας περιοχής!
Η σύγχρονη Αρχαιολογία πιστεύει πως την νεολιθική εποχή, οι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή των Βαλκανίων από την «Μικρά Ασία» δεν ήσαν άποικοι, αλλά εξόριστοι ή πρόσφυγες, που εκδιώχθησαν από τ’ αδέλφια τους, επειδή ανέπτυξαν έναν νέο και ξεχωριστό πολιτισμό πολύ γρήγορα.
Δεν φαίνεται να προέρχονται από μια ενιαία πατρίδα της Ανατολίας, αλλά από διάφορες περιοχές της.
Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του Yabalkovo ήλθαν από την ΒΔ. Ανατολία, και έχουν πολλές ομοιότητες με έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα νεολιθικό οικισμό, κοντά στην Προύσα.
Οι Θράκες του Yabalkovo πιστεύεται ότι ήλθαν από την «Μικρά Ασία» δια θαλάσσης, με πλοία.
Απέπλευσαν από μια περιοχή νότια της Σμύρνης, και έφθασαν στην περιοχή του νυν Χάσκοβο και μέσω της Ανατολικής Ροδόπης ή ανεβαίνοντας την κοιλάδα του ποταμού Έβρου ή κάνοντας τον ανάπλου του.

Η πόλις με την διονυσιακή λατρεία
Η πόλις δεν ήταν ατείχιστος! Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ότι ο νεολιθικός αυτός θρακικός οικισμός είχε σημαντικές οχυρώσεις!
Εκτίσθη άπαξ μια τεράστια και πολύπλοκη αστική δομή, σε σχήμα κύκλου, με διάμετρο 2,5 χλμ., και εκτάσεως περίπου 5 τετρ. χλμ.
Ο οχυρωμένος πυρήνας της, δηλ. η ακρόπολίς της, είχε έκταση περίπου δύο σύγχρονα στάδια!
Είχε ελλειψοειδές σχήμα, με διάμετρο 210 μ., με δύο εισόδους (προς βορράν και νότον), και ενισχύθηκε με 3 τάφρους, σε ομόκεντρους κύκλους, με περίμετρο 450-500 μ. ο καθείς, συν μεικτούς τοίχους (πήλινους και πέτρινους, μεταξύ του εσώτατου τμήματος και της μέσα τάφρου), οι οποίοι ήταν ύψους τουλάχιστον 4 μ.! Οι τάφροι είχαν βάθος 3-4 μ., και πλάτος μέχρι 5 μ.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Κ. Leshtakov, η εργασία επενδύσεώς τους είναι συγκρίσιμη με την κατασκευή των πρώτων πυραμίδων της Αιγύπτου!
Μ’ άλλα λόγια, ο τρόπος επενδύσεως τοιχοποιίας προϋπάρχει στην Θράκη, τουλάχιστον 4 χιλιετίες προ των Αιγυπτίων!
Αλλά και ο οχυρωμένος αστικός πυρήνας, είναι πολύ… μπροστά από την εποχή του! Λόγω δομής και πολυπλοκότητος, ίσως έμεινε άπαρτος για πολύ καιρό!
Οι πανίσχυρες οχυρώσεις μαρτυρούν ότι οι κάτοικοί της είχαν πολλά να φοβούνται.
Σε μία από τις τάφρους οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα οστά ενός αμυνόμενου πολεμιστή, με τομή 6 εκατ. στο κρανίο του, που προκλήθηκε από ένα κτύπημα λίθινου πέλεκυ!
Μέσα στον οχυρωμένο οικισμό υπήρχαν σειρές σπιτιών με λίθινα θεμέλια, με «σύγχρονα διαμερίσματα», το καθένα με τρία υπνοδωμάτια, φούρνο ή εστία.
Δεν είχαν αυλές. Αλλά είχαν μεταξύ τους πλακόστρωτα περάσματα, πλάτους 1,5-2 μ. με τάφρους αποστράγγισης!
Κάθε σπίτι είχε περίπου 10-12 κατοίκους με «διευρυμένες οικογένειες» τριών γενεών.
Έτσι, ο συνολικός πληθυσμός αυτής της αρχαιονεολιθικής «προϊστορικής» πόλεως ήταν, ίσως, 2.000-3.000 άτομα!
Οι οικογένειες πιθανώς ειδικεύονταν σε διάφορα επαγγέλματα. Γιατί έχουν βρεθεί διάφορα ομοειδή εργαλεία και προϊόντα σε διαφορετικά σπίτια: Λ.χ. σε ένα σπίτι «αγγειοπλάστη» ευρέθησαν σπασμένα αγγεία…
Στο σπίτι «της υφάντρας» ευρέθη κάθετος αργαλειός…
Στο σπίτι «του πετρά» ευρέθησαν λίθινα εργαλεία…
Στο σπίτι του «μεταλλουργού» ευρέθησαν κλίβανος με ίχνη χαλκού για τήξη…
Οι πλούσιες οικογένειες κατείχαν και «εξωτικά» είδη, όπως αυγά στρουθοκαμήλου, ελεφαντόδοντο, κόκκαλα ιπποπόταμου, ή σπάνιες πέτρες.
Στο βόρειο τμήμα της οχυρωμένη πόλεως υπήρχε ένας χώρος λατρείας-ναός, όπου βρέθηκε πέτρινο βέλος, πέτρινος φαλλός (μήκους ενός μέτρου, που παραπέμπει στην διονυσιακή λατρεία) , τάφοι ενός ανδρός και μιας γυναικός, σε ασυνήθιστες θέσεις, και ένα μεγάλο κτήριο με ζωόμορφο σκάφος, που απεικονίζει έναν ταύρο.
Το κτήριο αυτό ήταν, πιθανότατα, ιερό ή η έδρα του αρχηγού/οπλαρχηγού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα ευρήματα λείπουν τα γυναικεία ειδώλια ή τα ζωόμορφα, που βρίσκονται σε άλλους νεολιθικούς οικισμούς στα Βαλκάνια, ακόμη και την Νότιο Βουλγαρία!
Άλλο σημαντικό: Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν βρει νεκρόπολη! Μόνον αρκετές κηδείες, κοντά στον ποταμό Έβρο!
Αυτό, ίσως, δείχνει ότι οι προϊστορικοί Θράκες, τελούσαν τα ταφικά έθιμά τους για την μετά θάνατον ζωή με βάρκες στο ποτάμι, όπως κάνουν ακόμη οι Ινδοί στον ιερό τους ποταμό, όπως τους εδίδαξε ο θεός Διόνυσος στην ασιατική εκστρατεία του!
Και όπως κατ’ αντιγραφήν τελούν στον Νείλο και οι Αιγύπτιοι…
Η νεολιθική πρωτοπόλη κοντά στο Yabalkovo ήταν μια πλήρης και σύνθετη κοινωνία, με όλα τα σύχγρονα στοιχεία για να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός πολιτισμένου ανθρώπου:
Τις οικονομικές, κοινωνικές, και θρησκευτικές.
Η χρονολόγηση στα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν κοντά σε αυτήν απεκάλυψε ότι οι άνθρωποι που είναι θαμμένοι εκεί έχασαν την ζωή τους το 6200-6100 π.Χ.
Αυτά δείχνουν ότι οι γυναίκες που ζούσαν τότε εκεί ήσαν λεπτές και είχαν μέσο ύψος 1,65 μ., ενώ οι άνδρες ήσαν εύσωμοι, και είχαν κατά μέσον όρο ύψος 1,75-1,8 μ.
Η φθορά των σπονδύλων των ανδρών δείχνει ότι κουβαλούσαν βαρειά φορτία στις πλάτες τους, και ότι είχαν ρευματικές παθήσεις – οι οποίες, ωστόσο, υπεβλήθησαν τότε σε επιτυχή θεραπεία!
Τα δόντια τους δείχνουν ότι έτρωγαν κυρίως κρέας και λιγότερο ψωμί.
Ο πλούτος της πόλεως αυτής, πιστεύεται ότι την οδήγησε και στη διάλυσή της! Άκμασε όμως για περίπου 600 χρόνια.

Νεώτερα ευρήματα
Επίσης έχουν ανακαλυφθεί και άλλα αρχαία θρακικά ευρήματα στην ίδια θέση, αλλά από την Ύστερη Εποχή του Σιδήρου.
Έως και ευρήματα από τον Μεσαίωνα! Απόδειξη συνεχούς κατοικήσεως της περιοχής.
Όπως λ.χ. ένα αρχαίο θρακικό χάλκινο άγαλμα λέοντος, με το κεφάλι στραμμένο προς τα πίσω (ευρέθη το 2011 και χρονολογείται στον 5ο-4ο αι. π.Χ.).
Θεωρείται μοναδικό από τις γνωστές απεικονίσεις λεόντων στον κόσμο της Αρχαιολογίας στο είδος του.
Κι όλα αυτά τα ευρήματα και η αποκαλυφθείσα θρακική Ιστορία, παρά το ότι τμήμα αυτής της νεολιθικής πόλεως εκαλύφθη εν μέρει από ένα τμήμα του ποταμού Έβρου και την νέα εθνική οδό, η οποία έγινε στην Νότια Βουλγαρία, το φθινόπωρο του 2013…

Τοπική ιστοσελίδα ειδήσεων Haskovo.info
Γιώργος Λεκάκης