9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

Για τέσσερις (4) μήνες όλοι θα υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές

Σαρωτικές αλλαγές επέρχονται, με νομοσχέδιο για το νέο σύστημα στρατιωτικής θητείας – Βάσει σπουδών θα δίνονται οι ειδικότητες – Τα μόρια για τις μεταθέσεις – Οι γιατροί θα υπηρετούν με κανονικό μισθό – Και Γραφείο Παραπόνων του Οπλίτη, στην Βουλή

ORKOMOSIA-STRATIOTES.150 stratiotes

Σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα της στρατιωτικής θητείας επιφέρει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ως την Παρασκευή.

Βασική στόχευση είναι να υπηρετούν μετά τη βασική εκπαίδευσή τους όλοι οι στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες στις παραμεθόριες περιοχές, σε πλοία ή εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης τους πρώτους τέσσερις μήνες της θητείας τους και στη συνέχεια, βάσει συστήματος μορίων που θεσμοθετείται, να μετατίθενται στους τόπους που επιθυμούν.

- Advertisement -

Τα μόρια αυτά θα προκύπτουν βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως τα κοινωνικά και τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειας του οπλίτη.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι οι οποίοι ευνοούνται από το σύστημα αυτό, όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι.

Συγκεκριμένα, όσοι κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς θα τοποθετούνται μετά τη βασική εκπαίδευσή τους σε μονάδες της Θράκης, του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, εκεί δηλαδή όπου εντοπίζονται ελλείψεις προσωπικού.

Αντίστοιχα, οι ναύτες σε πλοία, ναυστάθμους, ναυτικά παρατηρητήρια ή υπηρεσίες νήσων και στη συνέχεια σε λοιπές μονάδες και υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού και οι σμηνίτες σε μονάδες και υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Αφού παραμείνουν στις μονάδες για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, θα μπορούν να μετατίθενται στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους ή όπου αλλού έχουν επιλέξει βάσει ενός συστήματος μορίων.

Τα μόρια αυτά θα προκύπτουν από τις γραμματικές γνώσεις, τις σπουδές, την εκπαίδευση και φυσικά τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Ανάλογα με τις σπουδές θα προκύπτει κατά κύριο λόγο και η ειδικότητα.

Για τη διασφάλιση του γεγονότος ότι δεν θα αποκλείονται από τις λίστες των υπό μετάθεση οπλίτες που βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης και κάλυψης των οικονομικών αναγκών για ενοίκιο και λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προβλέπεται ένα ποσοστό 2% για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο 250-300 οπλίτες σε κάθε σειρά κατάταξης είναι προστατευόμενα μέλη οικογενειών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μάλιστα, οι μεταθέσεις θα μπορούν να υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενώ καθιερώνεται και «γραφείο οπλίτη» για παράπονα μεταθέσεων.

Ειδική μέριμνα θα ισχύσει για τους ιατρούς οπλίτες, οι οποίοι θα τοποθετούνται σε περιοχές απομακρυσμένες και κατά τη διάρκεια της θητείας τους θα ασκούν ταυτόχρονα το αγροτικό τους, αφενός αποκτώντας εμπειρία και αφετέρου με αμοιβή από το υπουργείο Υγείας.

Θετική διάταξη υπάρχει και για τους δικηγόρους των οποίων η θητεία στα νομικά γραφεία των στρατιωτικών νομικών συμβούλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα «γράφεται» ως χρόνος για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Τέλος, όσοι διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, εφόσον έχουν ήδη καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή τις εκπληρώνουν ακόμη ή θα καταταγούν προς εκπλήρωσή τους ως την 31η Δεκεμβρίου του 2016.

Με τον τρόπο αυτόν απαλλάσσονται των ποινικών διώξεων αλλά και του προστίμου των 6.000 ευρώ που επιβάλλεται σε αυτές τις υποθέσεις.

Ανδρέας Κούτρας

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η ομορφιά της Ειρήνης

Ειρήνη άστρο λαμπερό το όμορφο καμάρι έχεις του κόσμου τα καλά

Μιλούν για «Τουρκικά» χωριά στην Δυτ. Θράκη

Σαφή διαχωρισμό κάνει ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF) κ. Χαλίτ Χαμπίμπ Ογλού – Εγκαλεί την Ελλάδα για… διακρίσεις...

Στην Αλεξανδρούπολη οι εξετάσεις συνοριοφυλάκων

Έγινε δεκτό το αίτημα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη – Στο Διδυμότειχο η βασική εκπαίδευση δύο μηνών Δεκτό...

Μην συνεχιστεί το λάθος του Λαμπάκη

Είναι παράλογη η απόφαση για αντιστροφή της οδού Καραϊσκάκη προς την παραλιακή – Πώς θα στρίβουν τα οχήματα, αφού στενέψανε το οδόστρωμα...

More Articles Like This