9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Το μόνο πράγμα που στέκεται εμπόδιο για την υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη είναι σήμερα η Βουλγαρία, που επικαλείται περιβαλλοντικούς λόγους – Όμως φαίνεται πως η Αμερικανική εταιρεία πετρελαιοειδών “Chevron”, ενδιαφέρεται για την επιτάχυνση κατασκευής του έργου

chevron transneft_skovorodino

Μπορεί η προσοχή όλων των Ελλήνων να είναι στραμμένη στις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές μας, όμως υπάρχουν και άλλα πράγματα στα οποία η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ θεωρεί, πως πρέπει, εμείς τουλάχιστον οι κάτοικοι του ακριτικού Έβρου, να εστιάσουμε την προσοχή μας.
Όπως ο περίφημος αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, για τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίζει να διαφαίνεται μια “δεύτερη ευκαιρία” για την υλοποίησή του.
Οι Ρώσοι με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εταίρων από το Καζακστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Ο προβλεπόμενος αγωγός που θα μπορούσε να αποτρέψει την εξαγωγή πετρελαίου από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μέσα από τα τουρκικά στενά και είναι το αντίπαλο σχήμα της επένδυσης που ακούσει στο τρίπτυχο Οδησσός-Μπρόντι-Πλοκ.
Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας Transneft, Νικολάι Τοκάρεφ, δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο Ria Novosti ότι το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, μετά από μια σειρά από μεταβατικά προβλήματα, αναμένεται να λάβει μια δεύτερη ευκαιρία υλοποίησης.
Ο αγωγός αυτός θα είναι για να ανακουφίσει τα τουρκικά στενά σε σχέση με την μεταφορά αργού πετρελαίου από τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται ότι μέσω του Βοσπόρου ετησίως ρέουν 140 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου, 4.000.000 τόνοι υγροποιημένου φυσικού αερίου και 3.000.000 τόνοι χημικών ουσιών, δίπλα από την Κωνσταντινούπολη των 13 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η κατασκευή του αγωγού, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έργο με τεράστια γεωπολιτική σημασία, εξουδετερώνεται μέχρι στιγμής από την στάση των Βουλγάρων.
Είναι ενδιαφέρον ότι, η επένδυση αυτή έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για το τερματικό σταθμό ρωσικού αργού στο Νοβοροσίσκ που αποτελεί μεταξύ άλλων το κέντρο διανομής των κοιτασμάτων της περιοχής της Κασπίας (Ρωσία, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Αζερμπαϊτζάν), αλλά και για την πολωνική συμμετοχή στα ενεργειακά έργα στην περιοχή.
Η υλοποίηση του έργου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μπορεί να δώσει στους Ρώσους ένα διπλό μέρισμα – ανεξάρτητες εξαγωγές πετρελαίου σε σχέση με τα τουρκικά στενά, καθώς και θα εξουδετερώνει μια ανταγωνιστική επένδυση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ηγεμονία της Ρωσίας στον τομέα του πετρελαίου στην Κεντρική Ευρώπη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Transneft, η Rosneft και Gazprom Neft προγραμματίζουν να ελέγχουν τον αγωγό στο έδαφος της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, μέσω της ίδρυσης κοινοπραξιών με τους ξένους συνεργάτες τους.
Σε δήλωσή του στο RIA Novosti ο Τοκάρεφ ανέφερε ότι επί του παρόντος το «μόνο» πράγμα που στέκεται στο δρόμο του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι η Βουλγαρία, η οποία από το 2011 προσπαθεί να τον τορπιλίσει – επίσημα για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά εικάζεται ότι ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη χρημάτων.
Η Σόφια έχει μερίδιο 24,5% στην κοινοπραξία που χειρίζεται την επένδυση.
Η ρωσική πλευρά έχει ήδη γνωμοδοτήσει τις προθέσεις της με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, με τη βοήθεια της αντιπροσωπείας του Καζακστάν, η οποία ενδιαφέρεται για την εξαγωγή πετρελαίου μέσω της προτεινόμενης υποδομής.
Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε επίσης και η αμερικανική Chevron, η οποία εξάγει το αργό πετρέλαιο μέσω του Νοβοροσίσκ.
Οι Αμερικανοί υποσχέθηκαν να «επηρεάσουν τη στάση της Σόφιας» ώστε να επιταχυνθεί η κατασκευή του έργου αυτού.
Defencenews
***
Σημείωση Ε.Θ.
Ο περίφημος αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, θα έδινε τεράστια οφέλη στην ακριτική περιοχή μας.
Ο αγωγός αυτός τορπιλίσθηκε συστηματικά από τους Αμερικανούς.
Τώρα φαίνεται κάτι να αλλάζει.
“Ο τρώσας και ιάσεται”
Μακάρι.
Σ.Κ.

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αίτημα ανέγερσης νέου Λιμεναρχείου μέσα στο λιμάνι

Το έθεσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη...

Ένσταση «ΑΜΑΖΟΝΩΝ» Μαΐστρου

Για την απ’ ευθείας άνοδο της ΓΑΙΑΣ Δράμας Ο Α.Ο.Αμαζόνες Μαίστρου-Αλεξανδρούπολης κατέθεσε ένσταση στη...

Κρούσμα κορωνοϊού στον Έβρο

Θετικός στον COVID-19 εμφανίσθηκε συνοριοφύλακας – Ιχνηλατούνται οι επαφές του – Τεστ σε συναδέλφους του

Εισαγωγή στις σχολές Αξ/κων – Αστυφυλάκων

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός – Θα εισαχθούν 800 άτομα στις Σχολές Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών – Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουνίου

More Articles Like This