9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πόσο σοβαρά είναι σήμερα τα πράγματα με την Τουρκία; – Τι δείχνουν οι αριθμοί, οι χάρτες και οι προκλήσεις – Οι Τούρκοι άρχισαν να πετούν και νύχτα στο Αιγαίο – Μέχρι το 2014 δεν το είχαν τολμήσει – Έκδηλη ανησυχία στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας

2015-1.jpg 2014-1.jpg 2013-1.jpg 2012.jpg image-3

Στην Αθήνα υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη αγωνία από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές! “Εντοπίζονται” στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και η αγωνία που έχουν είναι αν, πότε και πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην γειτονική Τουρκία!
Διπλωμάτες και αξιωματικοί που ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά δεν μπορούν να αποφύγουν την σύγκριση μεταξύ του Ιανουαρίου του 1996 και της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας στην Τουρκία.
Τότε είχαμε καταλήξει στην κρίση των Ιμίων.
Τώρα διανύουμε μια περίοδο έντασης στο Αιγαίο που ουδείς μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει.

Είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα;

- Advertisement -

Οι ομοιότητες μεταξύ 1996 και 2015 περιορίζονται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει σταθερή κυβέρνηση ,είναι άγνωστο πότε θα αποκτήσει και το κυριότερο με ποιες ισορροπίες θα σχηματιστεί.
Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι η σημερινή Τουρκία δεν έχει μεγάλη σχέση μ’ εκείνη του 1996.
Τότε οι “παίκτες” του πολιτικού παιχνιδιού -Γιλμάζ, Τσιλέρ, Ερμπακάν- δεν είχαν το μέγεθος και την “αύρα” του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο οποίος βέβαια μετά από πολλά χρόνια απόλυτης κυριαρχίας νιώθει για πρώτη φορά την “γεύση της ήττας”.
Τα σενάρια περί “εξαγωγής της εσωτερικής πολιτικής κρίσης” πολλές φορές τα έχουμε ακούσει, ελάχιστες φορές έχουν επιβεβαιωθεί και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το καθεστώς Ερντογάν θα τα “αξιοποιήσει”.
Οι έντονες ανησυχίες σε ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ δεν είναι βέβαια σε καμία περίπτωση υπερβολικές.
Δεν στηρίζονται σε αόριστες εκτιμήσεις,αλλά σε πραγματικά γεγονότα, αριθμούς ακόμη και χάρτες πάνω στους οποίους έχουν αποτυπωθεί οι απιστευτες προκλήσεις των Τούρκων.
Τελευταίο σοβαρό επεισόδιο που καταγράφηκε στο Αιγαίο, ήταν η απίστευτη ενέργεια των Τούρκων να στείλουν το πλοίο υποκλοπών του “Τσαντιρλί” μέσα στο Πεδίο Βολής Άνδρου, την ίδια στιγμή που πολεμικά πλοία του ελληνικού Στόλου έκαναν βολές με πραγματικά πυρά!

Τι δείχνουν οι χάρτες και οι αριθμοί.

Η συμπεριφορά των γειτόνων στο Αιγαίο, εδώ και πάρα πολλούς μήνες προβληματίζει.
Οι Τούρκοι κάθε μέρα επιχειρώντας να δοκιμάσουν τις αντοχές της ελληνικής ΠΑ κάνουν τουλάχιστον δύο “δρομολόγια” στο Αιγαίο.
Εισβάλλουν με μαχητικά από το βορειοανατολικό Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου-Λέσβου, διασχίζουν της “καρδιά” του και αποχωρουν πετώντας στον εναέριο χώρο των Δωδεκαννήσων.
Το “δρομολογιο” έχει και την αντίθετη φορά.
Σ’ αυτή την “κάθετη” πτήση με την οποία “χωρίζουν” το Αιγαίο ακριβώς στη μέση οι Τούρκοι εμπλέκονται όλο και συχνότερα σε αερομαχίες – εμπλοκές κάτι που είχε σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στους πίνακες που δημοσιεύουμε είναι εμφανές ότι η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Το 2013 είχε σημειωθεί μόλις μία εμπλοκή! Το 2014… το κοντέρ έγραψε μηδέν!
Και το πρώτο πεντάμηνο του 2015 έχουμε ήδη 41 εμπλοκές!!! Η αύξηση είναι δραματική, όπως δραματική είναι και η αλλαγή συμπεριφοράς των Τούρκων στο Αιγαίο.
Όπως προκύπτει από τους πίνακες που δημοσιεύουμε όλοι οι δείκτες που σηματοδοτούν την ένταση των τουρκικών προκλήσεων είναι αισθητά αυξημένοι.
Επιπλέον η Τουρκία προσπαθεί να στήσει δικό της…βιλαέτι στον εναέριο χώρο γύρω από το Καστελόριζο.
Εκτός από τις πτήσεις μαχητικών της γύρω από το νησί, η Τουρκία κάθε μέρα , δηλώνει “παρούσα” στην περιοχή.
Οι επίγειοι σταθμοί ραντάρ που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια διαρκώς καλούν κυρίως τα ελληνικά αεροσκάφη -κι όχι μόνο αυτά- να αποχωρήσουν από τη περιοχή η οποία κατά την …άποψή τους αποτελεί μέρος του τουρκικού εναερίου χώρου!
Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν θέσει σε συναγερμό τους επιτελείς στο ΥΠΕΘΑ, οι οποίοι ανησυχούν για την πιθανότητα πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου που η Άγκυρα θα θελήσει να εκμεταλλευθεί για το εσωτερικό της.
Δεν είναι τυχαίο ότι επιτελείς επισημαίνουν οτι οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να πετούν και νύχτα στο Αιγαίο κάτι που μέχρι και το 2014 δεν είχαν τολμήσει.
“Είναι προφανές ότι προσπαθούν να μας πιάσουν στον ύπνο για να αποδείξουν μέσω μιας εντυπωσιακής πρόκλησης την “τουρκική ισχύ”.
OnAlert

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ένσταση «ΑΜΑΖΟΝΩΝ» Μαΐστρου

Για την απ’ ευθείας άνοδο της ΓΑΙΑΣ Δράμας Ο...

Κρούσμα κορωνοϊού στον Έβρο

Θετικός στον COVID-19 εμφανίσθηκε συνοριοφύλακας – Ιχνηλατούνται οι επαφές του – Τεστ σε συναδέλφους του

Εισαγωγή στις σχολές Αξ/κων – Αστυφυλάκων

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός – Θα εισαχθούν 800 άτομα στις Σχολές Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών – Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουνίου

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ Ε.Δ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Θα κάνουν το λάθος οι Τούρκοι; - Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι...

Εμμανουήλ Μινωτάκης:Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ… «ΧΑΡΙΣΕ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η άγνωστη ιστορία του νεαρού στρατιωτικού, εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων. Πώς αποκάλυψε την πλαστογραφία των Τούρκων. Οι παράλληλες...

More Articles Like This