9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015, στην Λεκάνη του Πρίνου, με στόχο τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων πετρελαίου – Οι έρευνες θα διαρκέσουν τρεις (3) εβδομάδες καλύπτοντας θαλάσσια έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων – Κατέπλευσαν τα πλοία του ομίλου DOLPHIN που μετέχει στις έρευνες

dolphin PRINOS

Στην πραγματοποίηση γεωφυσικών σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων στον Κόλπο της Καβάλας προχωρεί η Energean Oil & Gas, με στόχο τον εντοπισμό νέων πιθανών κοιτασμάτων στην Λεκάνη του Πρίνου και την περαιτέρω αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.
Πρόκειται για τις πρώτες τριών διαστάσεων έρευνες που πραγματοποιούνται στον Πρίνο μετά την αποχώρηση της καναδικής κοινοπραξίας NAPC και τις πρώτες που πραγματοποιούνται συνολικά στο Αιγαίο στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας.
Η δε διεξαγωγή τους προβλέπεται στο 8ετές ερευνητικό πρόγραμμα που υπέβαλε η Energean στο Ελληνικό Δημόσιο, μετά την προ διετίας ανανέωση των συμβάσεων για τις Περιοχές Εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας.
Για την πραγματοποίηση των ερευνών, η Energean θα συνεργαστεί με την εξειδικευμένη και μεγάλης εμπειρίας εταιρεία Dolphin Geophysical, θυγατρικής του ομίλου Dolphin (σύμβολο DOL, χρηματιστήριο του Όσλο).
Ο όμιλος Dolphin λειτουργεί έναν ισχυρό στόλο που αποτελείται από επτά πλοία νέας γενιάς, τα οποία έχουν επιχειρήσει σχεδόν σε όλες τις μεγάλες περιοχές έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων ανά τον κόσμο.
Στον Κόλπο της Καβάλας θα χρησιμοποιηθούν τα πλοία «Polar Marquis» και «Artemis Arctic» για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων στο πετρελαϊκό πεδίο του Πρίνου.
Η κάλυψη του πεδίου θα υποστηριχθεί και από τη διενέργεια ερευνών στην περιοχή των εξεδρών (complex undershooting operation).
Οι έρευνες θα διεξαχθούν με βάση τους ειδικούς όρους και κατευθύνσεις όλων των διεθνών συμβάσεων ενώ στο πλοίο «Polar Marquis» θα επιβαίνουν τέσσερις παρατηρητές (Marine Mammal Observers – MMO’s) θαλασσίων θηλαστικών καθώς και δύο εκπρόσωποι αλιευτικών οργανώσεων.
Για τη διεξαγωγή των ερευνών έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές και λοιπές άδειες τόσο σε κεντρικό (ΥΠΑΠΕΝ, ΥΠΕΞ) όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
«Παρά τη γενικότερη αρνητική συγκυρία, η εταιρεία μας υλοποιεί ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στον Κόλπο της Καβάλας για την ανάπτυξη των βεβαιωμένων κοιτασμάτων 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, που θα διασφαλίσουν τουλάχιστον για 15 χρόνια τη λειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και την απασχόληση.
Ήδη, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν αγορασθεί το πλωτό γεωτρύπανο Energean Force, το υποστηρικτικό πλοίο Valiant Energy, έχουν δουλέψει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος πάνω από 300 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί τον τελευταίο μήνα πάνω από 50 εργαζόμενοι στην Καβάλα» τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας.
Όπως είπε, «οι τελευταίες έρευνες τριών διαστάσεων στον Πρίνο είχαν διεξαχθεί το 1997 και η τότε διαθέσιμη τεχνογνωσία δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή.
Με την χρήση της νέας τεχνολογίας, οι έρευνες αναμένεται να μας δώσουν σημαντικά στοιχεία προς αξιοποίηση και ερμηνεία ως προς τα υφιστάμενα κοιτάσματα και τους ήδη καθορισμένους ερευνητικούς και αναπτυξιακούς στόχους.
Επιπλέον, αναμένεται να δώσουν πληροφορίες για νέες στρατιγραφικές δομές και βαθύτερους ορίζοντες της Λεκάνης του Πρίνου, που δεν έχουν ως τώρα ερευνηθεί».
Οι έρευνες θα ξεκινήσουν σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου και θα διαρκέσουν περίπου τρεις εβδομάδες, καλύπτοντας περί τα 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εντός των Περιοχών Εκμετάλλευσης του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας.
Για τις ανάγκες διεξαγωγής των σεισμικών ερευνών, το Energean Force, το οποίο έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση του κυρίως γεωτρητικού εξοπλισμού στην εξέδρα Alpha, θα μετακινηθεί για λίγες ημέρες στο λιμάνι «Φίλιππος Β΄» της Καβάλας.
voria.gr

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η ομορφιά της Ειρήνης

Ειρήνη άστρο λαμπερό το όμορφο καμάρι έχεις του κόσμου τα καλά

Μιλούν για «Τουρκικά» χωριά στην Δυτ. Θράκη

Σαφή διαχωρισμό κάνει ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF) κ. Χαλίτ Χαμπίμπ Ογλού – Εγκαλεί την Ελλάδα για… διακρίσεις...

Στην Αλεξανδρούπολη οι εξετάσεις συνοριοφυλάκων

Έγινε δεκτό το αίτημα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη – Στο Διδυμότειχο η βασική εκπαίδευση δύο μηνών Δεκτό...

Μην συνεχιστεί το λάθος του Λαμπάκη

Είναι παράλογη η απόφαση για αντιστροφή της οδού Καραϊσκάκη προς την παραλιακή – Πώς θα στρίβουν τα οχήματα, αφού στενέψανε το οδόστρωμα...

More Articles Like This