9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

Ζητείται δίκτυο αερίου για τους καταναλωτές Αν. Μακεδονία-Θράκης

Κάτω από τα πόδια μας περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου, για να ζεσταίνονται φθηνά στην Αθήνα και Θεσ/νίκη – Eνώ εμείς οι Ακρίτες τον χειμώνα παγώνουμε – Έγγραφο του Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Παν. Λαφαζάνη

vanesVANA-FYSIKOU-AERIOU

Κάτω από τα πόδια μας περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου, για να ζεσταίνονται φθηνά στην Αθήνα και και Θεσσαλονίκη, ενώ εμείς οι Ακρίτες, όχι μόνο παγώνουμε τον χειμώνα (που όπως έχουμε ξαναγράψει) ξεκινά από Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάιο), αλλά και πληρώνουμε πανάκριβα το κόστος θέρμανσης.
Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχισθεί.
Γι’ αυτό ο Περιφερειάρχης αν. Μακεδονίας–Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης απέστειλε την κατωτέρω δημοσιευόμενη επιστολή προς τον 1) Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Αμαλιάδος 17, 11523, Αθήνα, 2) Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ, κ. Φωτονιάτα Ευγενία, Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Νίκης 5/7, 10180, Αθήνα και 3) Πρόεδρο ΔΕΠΑ, κ. Γιώργο Σπανούδη, Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε., Μαρίνου Αντύπα 92, 141 21, Ν. Ηράκλειο Αττικής
***
Θέμα: Ανυπαρξία δικτύου παροχής φυσικού αερίου για οικιακούς χρήστες στις μεγάλες πόλεις της ΠΑΜ-Θ παρά τη διέλευση των κεντρικών αγωγών.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι ο χώρος από τον οποίο διέρχονται όσοι αγωγοί εισέρχονται στην Ελλάδα για την παροχή φυσικού αερίου και θα διέρχονται όσοι αγωγοί φυσικού αερίου ή πετρελαίου θα εισέρχονται στην χώρα λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
Ονομαζόμαστε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, “ενεργειακός κόμβος”.
Όμως, η ενέργεια που διέρχεται μέσα από τους αγωγούς και η οποία επιβαρύνει ολόκληρες περιοχές, επιβραδύνει την ανάπτυξη, διαιρεί τον αναπτυξιακό χώρο, δημιουργεί προβλήματα επικοινωνίας, απωθεί και περιορίζει την επέκταση των οικισμών, παρά ταύτα δεν υπάρχει δυνατότητα για οικιακή χρήση ως τώρα από τους κατοίκους της ΠΑΜ-Θ.
Παρότι χρησιμοποιούμαστε ως “ενεργειακός κόμβος” φυσικού αερίου αποκλειόμαστε της οικιακής χρήσης του με ένα τρόπο ο οποίος ηθικά αλλά και από πλευράς δικαίου δεν είναι αποδεκτός πλέον από την κοινωνία μας.
Εκτός τούτου, η περιοχή μας η οποία έχει χειμώνα διάρκειας περίπου οκτώμισι (8.5) μηνών και στην οποία καταγράφονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, καταναλώνει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και εμμέσως πληρώνει φόρους που τους υπολογίζουμε περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Εννοούμε, έμμεσους φόρους.
Αντίστοιχα, περιοχές που καταναλώνουν φυσικό αέριο του οποίου η τιμή είναι μισή, και από πλευράς φόρου και από πλευράς πραγματικού κόστους, σε σχέση με την τιμή απόκτησης του πετρελαίου θέρμανσης ενώ ταυτόχρονα έχουν και πολύ μικρότερο χειμώνα και αντίστοιχα υψηλότερες θερμοκρασίες πληρώνουν έμμεσους φόρους που μετά βίας ανέρχονται στο 1/10 του κόστους των φόρων που πληρώνει ένα νοικοκυριό στην περιοχή μας.
Πέραν της χρήσης της περιοχής μας για την διέλευση όλων των αγωγών έχουμε προφανή άνιση φορολογική μεταχείριση.
Η ΔΕΠΑ έως αυτή τη χρονική στιγμή δεν έχει προχωρήσει στη σύσταση ΕΠΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Παρότι δύο φορές διεξήχθη ο αντίστοιχος διαγωνισμός με ένα υπάρχον πλαίσιο το οποίο προφανώς δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις, οι διαγωνισμοί αυτοί κατέστησαν άγονοι.
Όμως, είναι προκλητικά άδικο, θα λέγαμε, το γεγονός ότι οι πολίτες της ΠΑΜ-Θ πληρώνουν 250 εκ ευρώ ετησίως για εμμέσους φόρους ενώ η Περιφέρειά μας αποτελεί το σημείο διέλευσης όλων των αγωγών και την ίδια στιγμή να μην διορθώνεται το νομικό πλαίσιο ή να μην εξευρίσκεται εναλλακτική λύση.
Με την παρούσα επιστολή και λαμβάνοντας υπόψη, ότι το σύνολο της κοινωνίας αλλά και των θεσμικών φορέων θεωρεί ότι πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία και ότι δεν θα ανεχθεί τη διέλευση άλλων αγωγών αν δεν υπάρξει διόρθωση ως προς το ζήτημα της οικιακής χρήσης αλλά και των ανταποδοτικών τελών θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:
Πρέπει άμεσα από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 να δρομολογηθεί η επέκταση των δικτύων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας που βρίσκονται κατά μήκος ένθεν και ένθεν του συγκεκριμένου αγωγού δηλαδή της Κομοτηνής, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Δράμας, της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας σε πρώτη φάση.
Να δημιουργηθεί ΕΠΑ αφού προηγουμένως τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία και αφού δοθεί η ορθή εικόνα ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χρησιμοποιεί μια περιοχή και στη συνέχεια να οχυρώνεται σε όρους ανταγωνισμού που είναι προκλητικά άδικοι για την εκείνη.
Υπάρχει ένας πρώτος σχεδιασμός για την περιοχή που μέσα από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 συμπεριλαμβάνει την κατασκευή μικρής κλίμακας δικτύων οικιακής χρήσης για την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και τη Δράμα και που παραλείπει άλλα σημεία διέλευσης προκαλώντας μεγάλη ζημία άλλων τοπικών κοινωνιών της Περιφέρειάς μας, της Ξάνθης της Καβάλας και της Ορεστιάδας, σε πρώτη φάση. Αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
Η Περιφέρειά μας είναι διατεθειμένη να συμβάλει χρηματοδοτικά σε αυτό, διαμέσου του ΕΠ του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Επιβάλλεται να υπάρξει πρόνοια για ανταποδοτικά τέλη και ναι μεν υπάρχει μια ευρεία οδηγία στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αναφέρει το αντίθετο, προφανώς όμως η συγκεκριμένη οδηγία δε μπορεί να έχει αποικιοκρατικό χαρακτήρα σε βάρος του τόπου μας εκτός αν προβλεφθεί ότι θα υπάρξει ένα πάγιο ανταποδοτικό τέλος ή ευρεία παροχή κοινωνικής ευθύνης ώστε να εξισορροπείται η υστέρηση στην ανταποδοτικότητα της ανάπτυξης που μας επιφέρει η διέλευση των αγωγών.
Κ. Υπουργέ, η Περιφέρειά μας και οι κάτοικοί της για το θέμα αυτό, αισθάνονται έντονα το αίσθημα της αδικίας από την συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης.
Παρακαλούμε να δώσετε τις σχετικές εντολές τόσο για τις νομοθετικές διορθώσεις όσο και για την επέκταση των δικτύων προς οικιακή χρήση.

- Advertisement -

Με εκτίμηση,
Γεώργιος Παυλίδης
Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

1453-2020: Ο κατακτητής έρχεται από την θάλασσα

Ο σημερινός στόλος των Νέο-Οθωμανών πολιορκητών είναι τα δουλεμπορικά και τα φουσκωτά που καταφθάνουν ακατάπαυστα στην χώρα...

Ήταν μια απάντηση για την Αγιά Σοφιά

Η ανάρτηση της Ελληνικής Σημαίας, στο Τέμενος του Διδυμοτείχου – Ενοχλημένα τα Τουρκικά ΜΜΕ

Και έμπορος οργάνων των μεταναστών η Άγκυρα!!!

Μιαν άλλη μορφή τουρκικής βαρβαρότητος απεκάλυψε το Αμερικανικό Δίκτυο CBS Μια άλλη μορφή τουρκικής βαρβαρότητας...

Μια κλωστή

Μια κλωστή η ζωή που αν δεν προσέξεις θα κοπεί και δεν θα αντέξεις.

More Articles Like This