Home / Πολιτικη / ΚΑΤΑ 126% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

ΚΑΤΑ 126% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Η έλλειψη σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την διαχείριση των μεταναστών και προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, πλήττει, εκτός των άλλων, και τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας μας – Να αναβαθμιστεί το Υπολιμεναρχείο Σαμοθράκης και να αυξηθούν οι θαλάσσιες περιπολίες

lathro-fouskoto metanastes-se-fouskoto150

Από την αρχή του έτους και μέχρι σήμερα παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση (+126% υπερδιπλάσιος) στην είσοδο παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, στο νησί της Σαμοθράκης, αφού φαίνεται πως έχει επιλεγεί ως πέρασμα από τα κυκλώματα διακινητών.
Η έλλειψη κατάλληλης προετοιμασίας καθώς και σχεδίου αντιμετώπισης εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στη δημιουργία ανθρωπιστικού ζητήματος, με εκατοντάδες ανθρώπους να περιπλανώνται αβοήθητοι.
Η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το ΦΕΚ 125/29-5-2014 με υπογραφή Βαρβιτσιώτη, αντί να ενδυναμώνει, υπονομεύει τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών που διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές αφού, εκτός των άλλων υποβάθμισε το Υπολιμεναρχείο Σαμοθράκης σε Λιμενικό Τμήμα με λιγότερες αρμοδιότητες και προσωπικό.
Σήμερα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και ενέργειες από την κυβέρνηση :
Η ενίσχυση του Λιμενικού Τμήματος Σαμοθράκης για να υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης της έκτακτης κρίσης.
Είναι σημαντικό να υπάρχουν προληπτικές περιπολίες ως μέτρο αποτροπής των κυκλωμάτων μεταφοράς ανθρώπινων ψυχών.
Η ενίσχυση του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης σε προσωπικό και υποδομές. Δεν υπάρχει ούτε ενιαίο κτίριο για να στεγασθεί, αλλά ούτε καν χώροι για κρατητήρια προσωρινών συλληφθέντων. Αυτή την χρονική στιγμή χρησιμοποιούνται κοντέινερ σε χώρους του Ο.Λ.Α. στο Λιμάνι!
Την οργάνωση των υποδομών και διαδικασιών υποδοχής με τρόπους που να μην πληγεί η τουριστική λειτουργία της μικρής έτσι κι αλλιώς τουριστικής περιόδου της Σαμοθράκης
Το Ποτάμι έχει δημοσιοποιήσει εδώ και καιρό 11 προτάσεις για τους μετανάστες, μεταξύ αυτών είναι :
Η συστηματική φύλαξη των συνόρων για αποτροπή παράνομης εισόδου. Διεκδίκηση αύξησης της συνεισφοράς της Frontex σε χρήματα και εξοπλισμό. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά.
Πίεση προς την Τουρκία για από κοινού αποφασιστικό χτύπημα στους διακινητές ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ–Τουρκίας που καταργεί τη visa (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες.
Δημιουργία κλιμακίων της Υπηρεσίας Ασύλου ώστε οι αλλοδαποί που διασώζονται ή συλλαμβάνονται να έχουν την δυνατότητα να ζητούν άσυλο επί τόπου και να τους παρέχεται θετική ή αρνητική απάντηση εντός 60 ημερών.
Άμεση Σύσταση Διαχειριστικής Αρχής για εκταμίευση κονδυλίων από τα προγράμματα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ / ΤΕΑ) της ΕΕ. Τα προγράμματα αυτά διαθέτουν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για τα έτη 2014-2020, και η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ακόμη προγράμματα προς ένταξη.
Εάν δε το πράξει μέχρι τον Ιούνιο, θα παγώσει κάθε χρηματοδότηση από τη ΕΕ για τη μετανάστευση.
«Φυλάμε τα σύνορα, χτυπάμε τους δουλεμπόρους»

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Τοπική Ομάδα Έβρου