9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 600 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Συνεχίζονται οι αναλήψεις χρημάτων από τα ΑΤΜ, ενώ επικρατεί μεγάλη νευρικότητα στην αγορά – 6,3 δις ευρώ έφυγαν τον Απρίλιο και 6 δις τον Μάιο – Μια στις τρεις η πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη

euro_ftera[5]-150 atm2

Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς προκάλεσε πανικό στους καταθέτες, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους.
Ενδεικτικό είναι πως οι αναλήψεις από τα γκισέ και τα ΑΤΜ των τραπεζών έφτασαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Περίπου 2,5 φορές πάνω από τις εκροές της Παρασκευής ήταν οι αναλήψεις από τις τράπεζες, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς που έκαναν τραπεζικές πηγές λίγο πριν το κλείσιμο.
Τα χρήματα αυτά έκαναν φτερά από τις τράπεζες από τη στιγμή που άνοιξαν το πρωί μέχρι και τις 2 και μισή το μεσημέρι.
Μάλιστα σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους δεν μπορεί ακόμα να υπολογίσει κανείς τις εκροές που θα γίνουν μέσω ΑΤΜ μέσα στο υπόλοιπο της ημέρας.
Σε εκκρεμότητα αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών
Αν και πολλοί περίμεναν μεγαλύτερη νευρικότητα, ο όγκος των αναλήψεων δεν είναι αμελητέος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σε εκκρεμότητα μεγάλος αριθμός αιτημάτων για αναλήψεις την αυριανή ημέρα, που αφορούν σε ποσά μεγάλα (π.χ. 30.000- 40.000 ευρώ), τα οποία δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν άμεσα.
Από τις αρχές του έτους έχουν κάνει φτερά περίπου 35 δισ. ευρώ
Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ στις 28 Μαΐου επιβεβαίωσαν ότι οι εκροές καταθέσεων αυξήθηκαν στα 6,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για επιπλέον μείωση καταθέσεων τον Μάιο ύψους 5-6 δισ. ευρώ.
Από τις αρχές του έτους έχουν μειωθεί κατά περίπου 35 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, όπου και δεν έγινε η πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ.
Εν τω μεταξύ οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εντός του 2015 είναι μία στις τρεις, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε δείγμα χρηματομεσιτών στην ευρωζώνη, ένα ποσοστό υψηλότερο από αυτό που καταγραφόταν πριν από έναν μήνα.
Ο μέσος όρος με βάση όσα είπαν οι χρηματομεσίτες είναι το 30%.
Ωστόσο ο ένας ανέφερε πως θεωρεί απόλυτα βέβαιο (100%) ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα μέσα στο έτος, ενώ ένας δεύτερος είπε πως το θεωρεί σχεδόν απόλυτα βέβαιο (99%).
Το ποσοστό που καταγράφηκε στην έρευνα είναι αρκετά υψηλότερο από εκείνο του περασμένου μήνα, που μόλις υπερέβαινε το 20%.
«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να χάσει… φαίνεται ότι η μπάλα είναι στην περιοχή των πιστωτών, πρέπει να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό που θα ωφελήσει την Ελλάδα», ανέφερε ένας χρηματομεσίτης.
Ακόμη, οι χρηματομεσίτες οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα προέβλεψαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διαθέσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ) την Πέμπτη.
Το ύψος των ΣΠΠΜΑ ανήλθε στα 97,8 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο.
Ο δανεισμός στην ευρωζώνη δεν συνέχισε να αυξάνεται τον Απρίλιο, όπως είχε συμβεί έναν μήνα νωρίτερα, παρότι η ΕΚΤ έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων τον Μάρτιο.
Από την έρευνα προέκυψε επίσης η εκτίμηση των παραγόντων των ευρωπαϊκών χρηματαγορών πως οι τράπεζες της ευρωζώνης θα δανειστούν 90 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων χορηγήσεων της ΕΚΤ, ποσό σχεδόν ίσο με τα 90,393 δισεκ. ευρώ τα οποία δανείστηκαν τα πιστωτικά ιδρύματα την περασμένη εβδομάδα.

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ένσταση «ΑΜΑΖΟΝΩΝ» Μαΐστρου

Για την απ’ ευθείας άνοδο της ΓΑΙΑΣ Δράμας Ο...

Κρούσμα κορωνοϊού στον Έβρο

Θετικός στον COVID-19 εμφανίσθηκε συνοριοφύλακας – Ιχνηλατούνται οι επαφές του – Τεστ σε συναδέλφους του

Εισαγωγή στις σχολές Αξ/κων – Αστυφυλάκων

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός – Θα εισαχθούν 800 άτομα στις Σχολές Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών – Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουνίου

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ Ε.Δ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Θα κάνουν το λάθος οι Τούρκοι; - Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι...

Εμμανουήλ Μινωτάκης:Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ… «ΧΑΡΙΣΕ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η άγνωστη ιστορία του νεαρού στρατιωτικού, εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων. Πώς αποκάλυψε την πλαστογραφία των Τούρκων. Οι παράλληλες...

More Articles Like This