9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΤΑ ΖΑΧΑΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ;

Υπάρχει πρόταση αξιοποίησης των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ για επεξεργασία ζάχαρης από την Λατινική Αμερική – Πρώτη σε μέγεθος παραγωγής ζάχαρης παγκοσμίως είναι η Βραζιλία

evz-2 evz-1

Επανέρχεται η πληροφορία που είχε πριν λίγο διάστημα διαρρεύσει για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ότι δηλαδή υπάρχει πρόταση αξιοποίησης των δύο ζαχαρουργείων που στην τελευταία καμπάνια δεν λειτουργούργησαν, των εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα, για συμπληρωματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πράγματι σχέδιο για την επεξεργασία στα δύο παραπάνω ζαχαρουργεία, ζάχαρης από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από τη Βραζιλία που είναι η πρώτη, παγκοσμίως, σε μέγεθος παραγωγός ζάχαρης.
Να σημειωθεί ότι στη ζαχαρική χρήση 2014-2015 η βιομηχανία ζάχαρης της Βραζιλίας χτυπήθηκε από τις χαμηλές τιμές του προϊόντος στη διεθνή αγορά και είχε μείωση στη παραγωγή της κατά 9%, αλλά οι προβλέψιμες για την περίοδο 2015-2016 μιλούν για βελτιωμένες αποδόσεις.
Σε μία περίοδο που η παγκόσμια βιομηχανίας ζάχαρης βρισκόταν στα χαμηλά του κύκλου, η ΕΒΖ, με τα προβλήματα των μεγάλων ληξιπρόθεσμων χρεών και της μικρής και ακριβότερης συγκριτικά παραγωγής, ήπιε και πίνει πολλά φαρμάκια, παρότι η διάθεση από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ, 30 εκατ. ευρώ, για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, έδωσε μία μικρή ανάσα στη Ζάχαρη.
Ωστόσο, με σπαρμένα μόλις 47.000 στρέμματα στη νέα σαιζόν, εκτάσεις που δεν θα δώσουν παραπάνω από 300.000 τόνους τεύτλων, η εταιρεία δεν μπορεί να βάλει ούτε φέτος σε λειτουργία τα εργοστάσια Σερρών και Ορεστιάδας, αφού η επεξεργασία των ποσοτήτων που θα παραχθούν θα γίνει με άνεση στο εργοστάσιο του Πλατέος που “κόβει” ως και 8.000 τόνους ημερησίως, δηλαδή άνετα επεξεργάζεται συνολικά 700.000-800.000 τόνους στη σαιζόν.
Έτσι προκύπτει ότι κάπως πρέπει να αξιοποιηθούν τα εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα, καθώς τα προβλήματα της ΕΒΖ έχουν από το 2010 και μετά απομακρύνει μεγάλο αριθμό παραγωγών από την καλλιέργεια.
Σημειώνεται ότι το 2002 τεύτλα καλλιεργούσαν περισσότεροι από 20.000 αγρότες , ενώ το 2014 στη καλλιέργεια μπήκαν λιγότεροι από 2.500 παραγωγοί.
Οι σκέψεις λοιπόν στρέφονται στο ενοικιαστούν τα δύο αυτά εργοστάσια για την επεξεργασία ζάχαρης από τη Βραζιλία.
Βεβαίως τα προβλήματα της Ζάχαρης είναι σύνθετα αν ληφθεί υπόψη ότι στην Πειραιώς, που είναι η πιστώτρια Τράπεζα, οφείλει σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 145 εκατ., ότι τα ακίνητα της εταιρείας είναι υποθηκευμένα ενώ σε ενέχυρο έχουν μπει οι μετοχές των δύο θυγατρικών της στη Σερβία.
Επιδίωξη της κυβέρνησης, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού, είναι η απεμπλοκή της από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ και την πιστώτρια Τράπεζα, κάτι όχι και τόσο απλό.
Υποστηρίζεται ότι η πώληση των σημαντικών ακινήτων της ΕΒΖ, αξίας μερικών δεκάδων εκατομμυρίων, θα μπορούσε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τα δάνεια προς την Πειραιώς. Σε αυτά τα ακίνητα περιλαμβάνονται οι εκτάσεις των εργοστασίων που αποξηλώθηκαν, σε Λάρισα και Ξάνθη, μετά τη μείωση κατά το ήμισυ της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης.
Είναι δηλαδή περίπου 670 στρέμματα σε Λάρισα και άλλα τόσα στη Ξάνθη, είναι το ημιτελές κτήριο στη Θεσσαλονίκη, στη παραλιακή οδό Κουντουριώτου όπως και ορισμένα άλλα ακίνητα.
Με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι ως και σήμερα υπάρχουν μικρομέτοχοι που ζητούν να μάθουν αν δόθηκαν χρήματα και πόσα στην εταιρεία για την ποσότητα της ζάχαρης που αποσύρθηκε, ενώ επίσης ζητούν να πληροφορηθούν τι θα γίνει με τα περίπου 70 εκατ. ευρώ που η ΕΒΖ διεκδικεί από ….οφειλές πελατών της, μεγάλων, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται διεκδίκηση 11 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.
Άννη Καρολίδου

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η ομορφιά της Ειρήνης

Ειρήνη άστρο λαμπερό το όμορφο καμάρι έχεις του κόσμου τα καλά

Μιλούν για «Τουρκικά» χωριά στην Δυτ. Θράκη

Σαφή διαχωρισμό κάνει ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF) κ. Χαλίτ Χαμπίμπ Ογλού – Εγκαλεί την Ελλάδα για… διακρίσεις...

Στην Αλεξανδρούπολη οι εξετάσεις συνοριοφυλάκων

Έγινε δεκτό το αίτημα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη – Στο Διδυμότειχο η βασική εκπαίδευση δύο μηνών Δεκτό...

Μην συνεχιστεί το λάθος του Λαμπάκη

Είναι παράλογη η απόφαση για αντιστροφή της οδού Καραϊσκάκη προς την παραλιακή – Πώς θα στρίβουν τα οχήματα, αφού στενέψανε το οδόστρωμα...

More Articles Like This