Home / Κοινωνια / Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Πλημμύρισαν πάλι, μετά το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, εκατοντάδες στρέμματα στο Πύθιο και την Γεμιστή – Σε απόγνωση οι παραγωγοί – Η γραφειοκρατία εμποδίζει την κάλυψη των ρηγμάτων στα αναχώματα του Έβρου, παρά την παρατεταμένη Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης – Χάθηκε η λογική;

xorafia anaxomata-spasimo

Ο υδάτινος «εφιάλτης» επέστρεψε στον Έβρο μετά και το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή, με δεκάδες στρέμματα γης να πλημμυρίζουν για ακόμη μια φορά.
Πρόκειται για καλλιέργειες, κυρίως καλαμποκιού και βαμβακιού, στο Πύθιο οι οποίες καλύφθηκαν από μεγάλες ποσότητες νερού, μιας και ανέβηκε η στάθμη του ποταμού στην περιοχή και ξεχείλισε λόγω των σπασμένων αναχωμάτων, τα οποία δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη από τις καταστροφές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς μόλις πριν από μερικές εβδομάδες κατάφεραν να προσεγγίσουν ξανά τα χωράφια τους και να τα καλλιεργήσουν, μιας και παρέμεναν πλημμυρισμένα από τις μεγάλες ποσότητες νερού που δέχθηκαν τον χειμώνα που πέρασε.
Αντικρίζοντας την καταστροφή δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους, με τα σπαρτά τους να είχαν ήδη αναπτυχθεί, ενώ πλέον αποτελεί ζητούμενο για τους ίδιους το εάν και πότε θα αποζημιωθούν και για αυτή την καταστροφή.
Στο σημείο της καταστροφής βρέθηκε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης επιθεωρώντας τις ζημιές και συνομιλώντας με τους απελπισμένους παραγωγούς.
Όπως είναι γνωστό τα αναχώματα που καταστράφηκαν τον χειμώνα από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τον Έβρο, συνολικά, μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί με την Περιφέρεια να αποδίδει την ολιγωρία σε γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όσο δεν προχωρούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης των αναχωμάτων ο κίνδυνος για την περιοχή παραμένει ενώ οι εν λόγω εργασίες απαιτούν χρόνο κάτι που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία για τον χειμώνα που έρχεται.

Παραμένουν πλημμυρισμένα χωράφια
Την ίδια στιγμή στον Έβρο, κατά μήκος του Νομού, εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης παραμένουν άσπαρτα καθώς και πλημμυρισμένα.
Πρόκειται για τις εκτάσεις που δέχθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού τον χειμώνα και πρακτικά ακόμη και σήμερα είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν μιας και τα νερά και οι λάσπες συνεχίζουν να υπάρχουν.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στην περιοχή Ντουρούτσια Γεμιστής.
Εν τω μεταξύ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά την ακραία θεομηνία και τις βιβλικές καταστροφές που έχει υποστεί ο Νομός Έβρου έχει συμβασιοποιήσει έργα και εγκαταστήσει εργολάβους με διαδικασίες κατεπείγουσες και καθαρού χαρακτήρα (πετυχαίνοντας εκπτώσεις έως 73%) που αφορούν αποκαταστάσεις κατεστραμμένων αναχωμάτων, ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, η περιουσία και τα αγαθά της κοινωνίας.
Ταυτόχρονα εκτελούνται παρεμβάσεις για πολλά από τα περίπου 110 ρήγματα αναχωμάτων, για τον ίδιο σκοπό.
Παρότι από τα μέσα Μαΐου, αφού συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητήθηκε με ταχύρυθμες διαδικασίες η αυτονόητη απόληψη των αναγκαίων υλικών από δανειοθαλάμους για την κατασκευή αναχωμάτων, υπήρξε αρνητική απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, που ζήτησε νέα ειδική νομοθετική ρύθμιση.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης με σειρά ενεργειών, εγγράφων και παρεμβάσεων ενημέρωσε την Κυβέρνηση ότι η στάση αυτή των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της βρίσκεται εκτός των ορίων της λογικής και του δικαίου αλλά και ότι κινδυνεύουμε να καταστραφούμε, αφού ο χειμώνας έρχεται σε λίγο αμείλικτος ενώ οι διαδικασίες χρειάζονται μήνες ή και χρόνια. Ταυτόχρονα πρότεινε πολύ συγκεκριμένες έννομες λύσεις.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά:
“Δεν μας αφήνουν να πάρουμε υλικά για να αποκαταστήσουμε τα άκρως επικίνδυνα ρήγματα στα αναχώματα του Έβρου.
Η γραφειοκρατία κινείται εκτός των ορίων του φυσικού δικαίου και της λογικής. Πρέπει να παρανομήσουμε και πάμε κατηγορούμενοι πολλές φορές για να σώσουμε τον τόπο μας;”