9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

ΠΡΑΣΙΝΟΣ “ΧΡΥΣΟΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΥΚΙΣΚΟΥ

Χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό στην ζυθοποιία και έχει αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες – Είναι κερδοφόρα καλλιέργεια που μπορεί από το 2ο ήδη έτος να αποδώσει, από 2.000 έως 2.800 ευρώ το στρέμμα – Που σκαλώνει η επέκταση στην Ε.Ε.

_16_11_2009_260 Δημήτρης-Χατζηλιάδης likiskos

Η καλλιέργεια του λυκίσκου αποτελεί μία μοναδική και κερδοφόρα ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς.
Το φυτό που αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μπίρας είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, αφού η Ελλάδα διαθέτει το κατάλληλο κλίμα και έδαφος για να καλλιεργηθεί.
Ο λυκίσκος ανήκει στο γένος (Humulus Lupulus) (στα γερμανικά Hopfenκσια στα αγγλικά Hops) της οικογένειας των κνιδωδών και είναι συγγενές φυτό με την τσουκνίδα και την κάνναβη.
Ο λυκίσκος είναι διοικό φυτό, δηλαδή υπάρχουν φυτά μόνο με θηλυκά άνθη και φυτά μόνο με αρσενικά.
Ο λυκίσκος είναι αυτοφυής στη χώρα μας.
Χρησιμοποιείται ως μαγιά για να φουσκώσει το ψωμί.
Επίσης αντιμετωπίζει τις διαταραχές του πεπτικού και του νευρικού συστήματος.
Βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους της υπερέντασης της κατάθλιψης και της αϋπνίας.
Ο λυκίσκος (Humulus Lupulus) είναι πολυετές αναρριχώμενο φυτό και ζει περισσότερο από 20 χρόνια.
Καλλιεργείται με ριζώματα και από το δεύτερο έτος παράγει μόνο θηλυκά άνθη, που χρησιμοποιούνται στη ζυθοποιία.
Το 1971 σε συνεργασία με την ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας) ο αείμνηστος γεωπόνος Αριστοτέλης Αϊβαζίδης εισηγήθηκε, την διάδοση της καλλιέργειας λυκίσκου στην Ελλάδα.
Έτσι το Υπουργείο Γεωργίας τότε ξεκίνησε επιδοτούμενο πρόγραμμα διάδοσης της καλλιέργειας στις περιοχές: Λάρισας, Αγρινίου και Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε το 1973 από την ζυθοποιία ΦΙΞ στην βόρεια Ελλάδα ως φορέας και στα Ιωάννινα ως αυτοκαλλιεργητής.
Το πρόγραμμα όμως παρά την επιτυχία του δεν συνεχίστηκε.
Ο γράφων ασχολήθηκε ως γεωπόνος υπεύθυνος για τις καλλιέργειες λυκίσκου, για τρία χρόνια, στις περιοχές Αγρινίου και Λάρισας.
Ο λυκίσκος εκτός από τις αρωματικές και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι ευεργετικός και από οικονομική άποψη, αφού τα φυτά του, σε σύγκριση με άλλες πολυετείς καλλιέργειες αποδίδουν συνεχώς με σταθερές αποδόσεις αν τηρούνται οι σωστές καλλιεργητικές φροντίδες.
Από το δεύτερο έτος, αποδίδει περίπου από 200 με 250 κιλά ανά στρέμμα, ενώ αργότερα φτάνει τα 300 με 400 κιλά, ποσότητα υπέρογκη αν λάβουμε υπόψιν ότι για κάθε χίλια (1.000) λίτρα μπίρας χρειάζονται 1,2 κιλά ξηρών ανθέων λυκίσκου.
Έτσι αν λάβουμε υπόψη ότι η τιμή των ξερών ανθέων φτάνει τα 5 με 7 ευρώ το κιλό, η καλλιέργεια λυκίσκου μπορεί να αποδώσει από 2.000 μέχρι 2.800 ευρώ ανά στρέμμα.
Σημαντική είναι και η υποστύλωση της φυτείας ώστε να μεγιστοποιηθούν οι αποδόσεις.
Τα φυτά φυτεύονται σε αποστάσεις γραμμών 2,5 με 3 μέτρα μεταξύ των γραμμών και αποστάσεις φυτών 0,8 με 0,9 μέτρα και να στηθεί το σύστημα υποστύλωσης.
Παράλληλα γίνεται και η καταστροφή ζιζανίων.
Η καλλιέργεια λυκίσκου είναι πλήρως μηχανική.
Η ωρίμανση των ανθέων γίνεται διαδοχικά και η συγκομιδή τους με τα χέρια ή με ειδικά μηχανήματα.
Στη συνέχεια αποξηραίνονται σε ξηραντήρια ώστε να πέσει η υγρασία τους από 80% σε 11% με 12% και τέλος πιέζονται σε δέματα.
Σήμερα είναι καιρός να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια διάδοσης της καλλιέργειας λυκίσκου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΤ).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για την προστασία και την ενίσχυση της καλλιέργειας λυκίσκου έθεσε αυστηρές νομικές διαδικασίες για την ίδρυση ομάδων παραγωγών λυκίσκου, απαραίτητη προϋπόθεση για την διάδοση της καλλιέργειας.
Όλα ξεπερνιούνται αρκεί να υπάρξουν αποφασισμένοι αγρότες.
Δημήτρης Χατζηλιάδης
Γεωπόνος

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ένσταση «ΑΜΑΖΟΝΩΝ» Μαΐστρου

Για την απ’ ευθείας άνοδο της ΓΑΙΑΣ Δράμας Ο...

Κρούσμα κορωνοϊού στον Έβρο

Θετικός στον COVID-19 εμφανίσθηκε συνοριοφύλακας – Ιχνηλατούνται οι επαφές του – Τεστ σε συναδέλφους του

Εισαγωγή στις σχολές Αξ/κων – Αστυφυλάκων

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός – Θα εισαχθούν 800 άτομα στις Σχολές Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών – Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουνίου

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ Ε.Δ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Θα κάνουν το λάθος οι Τούρκοι; - Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι...

Εμμανουήλ Μινωτάκης:Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ… «ΧΑΡΙΣΕ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η άγνωστη ιστορία του νεαρού στρατιωτικού, εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων. Πώς αποκάλυψε την πλαστογραφία των Τούρκων. Οι παράλληλες...

More Articles Like This