9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

“ΡΕΥΣΤΟ” ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΦΑΣΑΡΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι Τουρκικές εκλογές έδωσαν τέλος στην απόλυτη κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν – Εφιαλτικό εμφανίζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής στην Κυβέρνηση, του Εθνικιστικού κόμματος, που ζητά την “απελευθέρωση του Αιγαίου από την Ελληνική κατοχή” !!!

turkey-elections erdogan-president

Τα αποτελέσματα από τις εκλογές στην Τουρκία δίνουν μεν τη νίκη στο AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου ηγείται πλέον ο Αχμέντ Νταβούτογλου, ωστόσο, αποτυπώνουν παράλληλα και το τέλος της απόλυτης κυριαρχίας του Προέδρου της Τουρκίας στο πολιτικό σκηνικό.
Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα, το AKP δεν παίρνει την αυτοδυναμία και με ποσοστό 41% μένει στις 259 έδρες.
Για την αυτοδυναμία απαιτούνται 276 έδρες.
Η… ζημιά έγινε κυρίως από το φιλοκουρδικό HDP, το οποίο άγγιξε το 12% και ως τέταρτο κόμμα μπαίνει στη Βουλή, κόβοντας έδρες από το AKP.
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Δημοκρατικό Κόμμα με ποσοστό κοντά στο 25,2%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το εθνικιστικό MHP με 16,4%.
Αυτό σημαίνει πως το AKP θα πρέπει να συγκυβερνήσει και λογικά θα το κάνει με τους Εθνικιστές, γεγονός που σίγουρα δεν είναι θετικό σε σχέση με το Κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.
Εφόσον δεν προκύψει κάποια συμμαχία, τότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Πάντως το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την σταθερότητα και ασφάλεια στο Αιγαίο έδωσαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.
Το μοναδικό κόμμα, εκτός από το κουρδικό που βγήκε κερδισμένο είναι το εθνικιστικό κόμμα (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης – MHP).
Ένα ακόμα απόλυτα εχθρικό προς την Ελλάδα κόμμα οι βουλευτές του οποίου διακρίνονται για την κατάθεση ερωτήσεων στο τουρκικό Κοινοβούλιο του τύπου “Η Ελλάδα κατέχει παράνομα 50 νησιά στο Αιγαίο και έχει μεταφέρει και Στρατό σε αυτά. Η Τουρκία τι θα κάνει γα να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και τα νησιά αυτά να επανέλθουν στην τουρκική επικράτεια”!
Αυτό το κόμμα λοιπόν είναι ο πιθανότερος ετέρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρ.Τ.Ερντογάν, το οποίο βέβαια εξακολουθεί και κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική ζωή, παρά την οριακή απώλεια της αυτοδυναμίας.
Αν και ο ηγέτης του MHP δηλώνει πώς θέλει την παραίτηση του Ερντογάν ή ξανά εκλογές, αυτά τα δύο κόμματα σε περίπτωση συνεργασίας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια “εκρηκτική” πολιτική πλατφόρμα που θα δυναμίτιζε την ατμόσφαιρα στο Αιγαίο που ήδη εδώ και έξι μήνες θυμίζει έντονα το 2009, έτος κατά το οποίο Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά σε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία να προβαίνει σε προβοκατόρικες ενέργειες σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία του Αρχιπελάγους, πολλά από τα οποία επεισόδια δεν έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Στην άλλη περίπτωση που σχηματιστεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας και η χώρα οδεύσει προς επαναληπτικές εκλογές εντός τριμήνου, πάλι τα νέα δεν είναι καλά:
Οι παρατεταμένες εκλογικές περίοδοι σημαίνουν κατά κανόνα, εξαγωγή έντασης στο εξωτερικό και ειδικά προς την Ελλάδα.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του AKP παραδέχτηκε ότι το κυβερνών κόμμα ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
«Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ruters, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
Περίπου 54 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 80%.
defencenet.gr

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ένσταση «ΑΜΑΖΟΝΩΝ» Μαΐστρου

Για την απ’ ευθείας άνοδο της ΓΑΙΑΣ Δράμας Ο Α.Ο.Αμαζόνες Μαίστρου-Αλεξανδρούπολης κατέθεσε ένσταση στη...

Κρούσμα κορωνοϊού στον Έβρο

Θετικός στον COVID-19 εμφανίσθηκε συνοριοφύλακας – Ιχνηλατούνται οι επαφές του – Τεστ σε συναδέλφους του

Εισαγωγή στις σχολές Αξ/κων – Αστυφυλάκων

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός – Θα εισαχθούν 800 άτομα στις Σχολές Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών – Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουνίου

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ Ε.Δ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Θα κάνουν το λάθος οι Τούρκοι; - Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι...

More Articles Like This