Home / Πολιτικη / ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Επιβεβαιώνονται οι ιστορικοί δεσμοί της Αλεξανδρούπολης με την Ρωσία – Θερμή υποδοχή στους Δημοτικούς Άρχοντες της Αγίας Πετρούπολης – Επιτακτική η ανάγκη της αεροπορικής σύνδεσης – Τον προσεχή Σεπτέμβριο η υπογραφή της αδελφοποίησης

la1 la

Πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωί στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου κ. Ευάγγελου Λαμπάκη με τους Ρώσους αξιωματούχους που κατέφθασαν από την Αγ. Πετρούπολη.
Η ρωσική αντιπροσωπεία αποτελείται από το Δήμαρχο του κεντρικού Δήμου της Αγ. Πετρούπολης – ουσιαστικό διαχειριστή οκτώ Δήμων της Περιφέρειας της Αγ. Πετρούπολης, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, έναν εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα Αθλητισμού και μια ιδιοκτήτρια μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου – εκπρόσωπο των ταξιδιωτικών γραφείων της περιοχής της Αγ. Πετρούπολης.
Στη συνάντηση επίσης συμμετείχαν ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσ/νίκη κ. Α. Ποπώφ, ο επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αν. Μακεδονία & Θράκη κ. Κ. Γκαμπαερίδης ο οποίος εκτελούσε και καθήκοντα μεταφραστή και η Πρόεδρος του συλλόγου «Ρωσικό Σπίτι» κ. Ι. Γαβρήλοβα.
Ο κ. Λαμπάκης έκανε αναφορά στη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που του παρασχέθηκε κατά το ταξίδι του στην Αγ. Πετρούπολη, ενώ για τον κ. Ποπώφ δήλωσε ότι τον θεωρεί πλέον «δικό μας άνθρωπο» και σχεδόν πολίτη του Δήμου μας.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Αλεξανδρουπολιτών και Ρώσων, λέγοντας ότι Ρώσοι μηχανικοί του στρατού ήταν εκείνοι που έκαναν το ρυμοτομικό σχέδιο της Αλεξανδρούπολης το 1878 όταν απελευθέρωσαν τον τόπο μας από τους Τούρκους, αλλά και το σύμβολο της πόλης μας, τον φάρο.
Ακολούθησε και παρουσίαση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης.
Αμέσως μετά, ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε στην επιτακτική πλέον ανάγκη αεροπορικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Αγ. Πετρούπολης, η οποία υπαγορεύεται και από την επικείμενη αδελφοποίηση των δύο Δήμων, λέγοντας ότι αποτελεί βασικό στόχο αυτής της Δημοτικής Αρχής.
Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συνοπτικό βίντεο παρουσίασης της περιοχής μας, διάρκειας 16΄ περίπου, από το οποίο οι επισκέπτες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι και ενθουσιασμένοι.
Ο κ. Λαμπάκης έκανε εκτενή αναφορά στο αστείρευτο δυναμικό του τόπου μας, στις σημαντικές υποδομές του (λιμάνι, σιδηρόδρομος, αυτοκινητόδρομος, αεροδρόμιο, νοσοκομείο), στην αυτάρκειά του, στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα (γεωστρατηγική θέση, κόμβος μεταφορών και δικτύων, γεωθερμικό πεδίο), στο τουριστικό προϊόν μας και στον πολιτισμό (ξενοδοχειακή υποδομή, παραλίες, λουτρά, κατασκηνώσεις, μνημεία, βιότοποι, μουσεία κ.λ.π.).
Επεσήμανε ότι η εμπειρία της αδελφοποίησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης με το Δήμο του Σοσνόβυι Μπορ, έχει να επιδείξει ορατά και απτά αποτελέσματα έως σήμερα.
Τόνισε επίσης ότι, η σημερινή Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα ώστε να κρατηθεί ο Δήμος σ’ αυτό το επίπεδο, μετά από 5 ολόκληρα χρόνια ύφεσης και περικοπών, για να μπορούν τον απολαμβάνουν οι πολίτες του και οι επισκέπτες.
Δήλωσε τέλος ότι, δεν φοβάται να δείχνει την απέραντη εκτίμησή του στο ρωσικό λαό, σε σχέση με άλλους λαούς.
Αντίστοιχα, ο Ρώσος Δήμαρχος ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και δήλωσε ότι η πρώτη εντύπωση που αποκόμισε από την επίσκεψή του είναι εξαιρετική.
Δήλωσε ότι θεωρεί την περιοχή μας ως ένα «μαργαριτάρι του τουρισμού», ότι αποτελεί και γι’ αυτόν προτεραιότητα η αεροπορική σύνδεση των δύο Δήμων και ότι οι Ρώσοι επισκέπτες μπορούν εδώ να αισθανθούν μεγάλη οικειότητα και ασφάλεια, καθώς υπάρχουν πολλοί πολίτες του Δήμου μας που μιλούν ρώσικα, και να απολαύσουν το υπέροχο κλίμα του τόπου μας σε σχέση με προορισμούς άλλων χωρών και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Έκανε εκτενή αναφορά στις δυνατότητες επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών στα πλαίσια της αδελφοποίησης, καθώς και στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει για τους Ρώσους η περιοχή μας.
Τέλος, κατατέθηκαν προσχέδια – προτάσεις αδελφοποίησης προς επεξεργασία και από τις δύο πλευρές και συμφωνήθηκε η υπογραφή πρωτοκόλλων αδελφοποίησης το Σεπτέμβριο σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα στους τομείς Πολιτισμού, Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Επιστήμης.
Στη συνέχεια οι Ρώσοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το Επιμελητήριο, τον ΟΛΑ, το Νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο, ενώ είχαν συνάντηση και με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο.