9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ – ΑΠΟΦΑΣΗ – ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Γράφει η Αποστολίδου Ελισάβετ, εργατολόγος, Βενιζέλου 49, Αλεξανδρούπολη

ste-shma

Αντισυνταγματικές κατά πλειοψηφία έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις περικοπές των συντάξεων κυρίων και επικουρικών του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της χώρας.
Αντίθετα, για τις περικοπές των συντάξεων των ετών 2010 και 2011, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικοί κανόνες. Και αυτό γιατί οι περικοπές έγιναν κάτω από την πίεση «όλως εξαιρετικών περιστάσεων» και ήταν επιβαλλόμενες κατά την εκτίμηση της τότε Κυβέρνησης για «άμεση αντιμετώπιση της κρίσεως».
Από τη δημοσίευση της απόφασης, όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και οι όποιες περικοπές σε αυτές δεν θα ισχύουν στο μέλλον. Αν και δεν υπάρχει αναδρομικότητα υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση για το κρατικό προϋπολογισμό  υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δισ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει αυτό που αποτελεί τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, δηλαδή τη χορήγηση στο συνταξιούχο παροχών τέτοιων που να του επιτρέπουν να διαβιώνει, με αξιοπρέπεια, εξασφαλίζοντας τους όρους όχι μόνο της φυσικής του υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη όλων των βαθμίδων) αλλά και της συμμετοχής του στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται πάντως, ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού βίου».
Ως προς τις περικοπές των συντάξεων του 2012, η Ολομέλεια σημειώνει ότι οι μειώσεις έγιναν όταν «είχε πλέον παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασμό της οικονομικής κρίσεως και αφού εν τω μεταξύ είχαν σχεδιαστεί και ληφθεί τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπισή της».
Σημειώνεται πως το ανώτατο δικαστήριο δεν εξέτασε το ζήτημα των «δώρων» καθώς η προσφυγή που κατατέθηκε αφορούσε μόνο τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
Φυσικά, δικαιούχοι είναι μόνο εκείνοι που προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια και διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση δεν δικαιούνται αναδρομικά όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των πρώην εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, πλην των 2000 (κατ’ εκτίμηση) που προσέφυγαν στα δικαστήρια.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

- Advertisement -

ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΕΡ: «Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος ασφαλισμένος πριν το 1980. Έχω 33 χρόνια ασφάλισης, περίπου 9.700 ένσημα, είμαι πατέρας 3 ανηλίκων τέκνων, όλα στο ΙΚΑ. Προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται με εμάς στον ιδιωτικό τομέα και τι δικαιούμαστε. Γιατί υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις ανάμεσα στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα; Το Σύνταγμα λέει καθαρά για ισότητα σε όλα, άνδρες και γυναίκες πλήρη ισότητα στην εργασία. Πώς γίνεται άνδρες στο Δημόσιο με 20 ή 25 χρόνια να βγαίνουν στη σύνταξη από τα 50 ή τα 52 ενώ στο ΙΚΑ να μην μπορούν κι ας έχουν πάνω από 30 χρόνια; Ποια είναι τα δικαιώματα που έχουμε στον ιδιωτικό τομές και πώς μπορούμε να τα διεκδικήσουμε; Η προσφυγή στα Δικαστήρια είναι η μόνη λύση ή υπάρχει και άλλη οδός .Σας ευχαριστώ πολύ. Δημήτρης Α.»
ΑΠ: Δυστυχώς μόνο με προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια θα μπορούσατε να διεκδικήσετε όσα αναφέρετε. Δυστυχώς, όμως, έχουν κατά καιρούς εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις απορριπτικές παρομοίων αιτημάτων.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΤΣΑΥ
ΕΡ: «Είμαι συνταξιούχος οδοντίατρος (παίρνω προσωρινή σύνταξη αναπηρίας με γνωμάτευση του ΚΕΠΑ, με ποσοστό αναπηρίας 70% . Λόγω ότι πάσχω από νόσο ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ, ( πέρασα από επιτροπή πρώτη φορά από 30-5-2012 μέχρι 30-11-2013 ) και δεύτερη φορά από 1-12-2013 μέχρι 30-11-2016. Το ταμείο μου με ειδοποίησε ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξη αναπηρίας και παροχών ασθενείας και φαρμάκων, λόγω οφειλής ασφαλιστικών εισφορών ( περίπου 15 χιλιάδες Ευρώ) και μου ζήτησαν να καταβληθεί το ποσό εφάπαξ. Έχω ενημερώσει το ταμείο μου στις 14/5/2013 ότι αδυνατώ να πληρώσω εφάπαξ αυτό το ποσό και ζήτησα τον διακανονισμό με δόσεις. Έκτοτε δεν πήρα καμία απάντηση. Ζήτησα ξανά ρύθμιση οφειλών μου με το ν.4321/2015 – και να κρατάνε τις δόσεις από την σύνταξη. Η υπάλληλος μου είπε ότι δεν μπορώ να υπαχθώ στην ρύθμιση.
Παρακαλώ να με συμβουλέψετε τι πρέπει να κάνω και αν δικαιούμαι να πάρω σύνταξη? Αυτή την στιγμή δεν έχω ασφαλιστική κάλυψη. και στερούμαι φάρμακα απαραίτητα για την ζωή μου .Με τιμή. ΜΑΡΙΟΣ»
ΑΠ: Όταν συνεχίζει να καταβάλλεται στον ασφαλισμένο παροχή (πχ σύνταξη) δεν βεβαιώνεται το χρέος στο Δημόσιο Ταμείο αλλά ακολουθείται η διαδικασία του συμψηφισμού της οφειλής με παρακράτηση μέρους του ποσού που εξακολουθεί να καταβάλλεται στον ασφαλισμένο. Άρα δεν μπορείτε να υπαχθείτε στη ρύθμιση του Ν. 4321/2015 εφόσον λαμβάνετε προσωρινή σύνταξη.
Οι οφειλές που δεν είναι μεγαλύτερες από το ποσό 20 μηνιαίων συντάξεων κατωτάτων ορίων, όπως ισχύουν κάθε φορά, παρακρατούνται από δικαιούμενες συντάξεις σε ίσες μηνιαίες δόσεις έως 40.
Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει την εξόφληση της οφειλής με παρακράτηση από σύνταξη πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ και εντός 2 μηνών από κοινοποίησή της κάθε επιπλέον ποσό οφειλής. Σε περίπτωση μη εξόφλησης της οφειλής, ως άνω, δικαίωμα συνταξιοδότησης θεωρείται ότι γεννάται από ημερομηνία εξόφλησης της οφειλής. Η οφειλή στη περίπτωση αυτή υπολογίζεται με τα ισχύοντα της ημερομηνίας εξόφλησης και η σύνταξη αρχίζει από ημερομηνία εξόφλησης. Για υγειονομική κάλυψη απευθυνθείτε στην Πρόνοια, ως άτομο με αναπηρία.

ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΕΡ: « Σχετικά με το δημοσίευμά σας στην ”Ελεύθερη Θράκη” με τίτλο: ” ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ 50.000 ΑΝΔΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΚΑΙ 25ΕΤΙΑ ΤΟ 2010″ θα ήθελα να με ενημερώσετε:
α) Πότε καθίσταται αμετάκλητη η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου? (από όσο έχω πληροφορηθεί από την ιστοσελίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις : η 3744/2014 και η 3748/2014 οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις 6/11/2014 και μάλλον δεν έχουν μέχρι σήμερα προσβληθεί από το Δημόσιο. Σας τις επισυνάπτω)
β) Έχει δικαίωμα το Γ.Λ.Κ να μην εφαρμόσει τις ανωτέρω αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να χρειάζονται νέες εφέσεις κατά του Γ.Λ.Κ και νέες αποφάσεις του Ε.Σ επί του ίδιου θέματος για την χορήγηση σύνταξης?
γ) Έχει υποχρέωση το Δημόσιο να εκδώσει τις σχετικές εφαρμοστικές Εγκυκλίους που αναφέρετε στο δημοσίευμά σας και μέσα σε πόση προθεσμία?
δ) Εφ’ όσον έχουν ήδη καταστεί ή καταστούν αμετάκλητες οι αποφάσεις του Ε.Σ, αν υποβάλλω παραίτηση από την Υπηρεσία μου και αιτηθώ σύνταξη χωρίς να έχουν εκδοθεί οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι ποια θα είναι η εξέλιξη του αιτήματός μου? Θα μπορεί το Γ.Λ.Κ να μου αρνηθεί την άμεση χορήγηση της σύνταξης? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας. Γιάννης Μ.»
ΑΠ: Οι προθεσμίες τρέχουν από τη στιγμή της κοινοποίησης της απόφασης στο ΓΛΚ, ημερομηνία που δεν μπορώ να γνωρίζω. Δεν υπάρχει προθεσμία για έκδοση εγκυκλίου από το ΓΛΚ. Οι εν λόγω αποφάσεις αφορούν μόνο τους εκκαλούντες και είναι εκτελεστές μόνο για αυτούς. Εάν τώρα εσείς θέλετε να προχωρήσετε οπωσδήποτε σε συνταξιοδότηση, θα μπορούσατε να υποβάλλετε άμεσα αίτηση συνταξιοδότησης, η οποία κατ’ αρχάς θα απορριφθεί και κατόπιν να προσφύγετε κι εσείς με τη σειρά σας ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου θα δικαιωθείτε.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ
ΕΡ: « Γεννήθηκα 14-5-1965 προλήφθηκα 2-6-1989 ως έκτακτος μέχρι 30-10-1990 την 15-1-1991 διορίσθηκα αορίστου χρόνου και την 9-6-2000 έγινα μόνιμος την 29-12-2014 υπέβαλα την β παραίτηση από την υπηρεσία μου και την 30-12-2014 σχετική αίτηση για συνταξιοδότηση.
Είμαι πατέρας τρίδυμων ανήλικων τέκνων γεννήθηκαν 13-6-2004 υπάρχουν αιτήσεις αναγνώρισης για προσαύξηση χρόνων στρατού και παιδιών (1 έτος για στρατό και 5 για τα τρίδυμα σύνολο 6 έτη)
Η παραίτηση έγινε για να εκμεταλλευτώ τις ευεργετικές διατάξεις που αφορούν τριτεκνία με 20 έτη το 2011 και συνταξιοδότηση όριο ηλικίας στα 52 τα οποία θα έχω την 14-5- 2017, δηλαδη θα είμαι με συνταξιοδοτική αναστολή λόγω ορίου ηλικίας, μέχρι εδώ όλα καλά.
Μέσα όμως από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης λόγω τρόικας ΔΝΤ κλπ υπάρχουν δεσμεύσεις για κατάργηση ΟΛΩΝ αυτών των διατάξεων που αφορούν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και λέει ( πως άμα δεν έχεις το όριο ηλικίας όπως εγώ μου λείπουν 2 έτ , ή αντίστοιχα το χρόνο ασφάλισης τον έχω) θα συνταξιοδοτηθείς στα 62-67 λόγω κατάργησης των παραπάνω ευεργετημάτων και μάλιστα δεν θα έχει μεταβατικό στάδιο. ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΕΧΩ ΧΑΣΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ 3 ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΛΟΓΩ ΠΛΑΝΗΣ ΚΛΠ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.
Επίσης
1)έχω άλλα 2 χρόνια ασφάλισης σε ιδιωτική επιχείρηση, δηλαδή συνολικά 32 χρόνια ασφάλισης με τα πλασματικά
2)Έχω την επιμέλεια των τέκνων μου με δικαστική απόφαση.
Τελικά θα πάρω τη σύνταξη ή όχι;
ΠΕΤΡΟΣ Μ.»
ΑΠ: Εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης με αναστολή δεν κινδυνεύετε, θεωρείστε ήδη συνταξιούχος με αναστολή της καταβολής του ποσού της σύνταξης μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This