9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΓΑ ΣΕ 30.000 ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Παράταση αναπηρικών συντάξεων, απλοποίηση διαδικασιών ΚΕΠΑ, μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και ρυθμίσεις για την προστασία των ΑΜΕΑ περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

oga-syntajiouxoi

Γράφει η Αποστολίδου Ελισάβετ, εργατολόγος, Βενιζέλου 49, Αλεξανδρούπολη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Στρατούλης έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» , η οποία έληξε την Τρίτη 9/6 και ώρα 12:00.
Το σχέδιο νόμου που χαρακτηρίζεται ως «μίνι ασφαλιστικό» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων.
Την απλοποίηση του τρόπου απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων
Την επέκταση της ισχύος των αποφάσεων των ΚΕΠΑ, οι οποίες πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε χρήση .
Την κατάργηση του παραβόλου ΚΕΠΑ ποσού 46,14 ευρώ από ανασφάλιστους πολίτες και αιτούντες προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.
Τη συγκρότηση ειδικής επιστημονικής επιτροπής με στόχο την επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας με βάση τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες και θα επανεξετάσει τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων παθήσεων στην κατεύθυνση της διεύρυνσής του.
Την κατάργηση της αναστολής καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων.
Την συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχου στο ΙΚΑ –ΕΤΑΜ τα οποία θα ξεκινήσουν ελέγχους σε περιοχές και κλάδους όπου κατά περιόδους παρατηρείται αύξηση των δεικτών ανασφάλιστης απασχόλησης και εισφοροδιαφυγής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη, αδήλωτη εργασία..
Τη θέσπιση συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο του του ΙΚΑ, εκπροσώπων της ΕΣΑμεΑ και της ΑΓΣΣΕ και κατά συνέπεια αυξάνονται τα μέλη του κατά δύο (από 15 σε 17).
Την παράταση του δικαιώματος της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για ένα εξάμηνο με το ίδιο ποσό που ελάμβανε ο συνταξιούχος, της χορήγησης του προνοιακού επιδόματος και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στα ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.
Τη δυνατότητα αναγνώρισης ως χρόνου ασφάλισης του χρόνου προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης που εξέτισαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας αντιρρησίες συνείδησης.
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΟΓΑ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ
Σταδιακά και με 260 ευρώ αντί 360 ευρώ το μήνα σχεδιάζει να επαναφέρει το υπουργείο Εργασίας τη σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες άνω των 67 ετών.
Η παροχή αυτή διακόπηκε για πολλούς δικαιούχους από 1/1/2013 και μετά, λόγω θέσπισης αυστηρών κριτηρίων χορήγησής της.
Το νομοσχέδιο προβλέπει βελτίωση των απαιτούμενων κριτηρίων και καταβολή του ποσού από τον Οκτώβριο του 2015.
Συγκεκριμένα η καταβολή της σύνταξης θα γίνεται εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
α) Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους
β) Να μη λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω γήρατος, του άρθρου 4 του ν.4169/1961.
γ) Εφόσον δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, με εξαίρεση τις συντάξεις που χορηγούνται στους αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με τον ν.1813/88, όπως ισχύει.
δ) Εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα (10) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να διαμένουν κατά την διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.
ε) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ.
Στο εισόδημα δεν υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική δαπάνη από ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία μέχρι 100 τμ. καθώς και τα προνοιακά επιδόματα ή άλλης μορφής οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε ΑμεΑ.
Για την επαναχορήγηση των συντάξεων που διακόπηκαν απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή σχετικής αίτησης και η υποβολή δήλωσης παραίτησης των αιτούντων από την άσκηση ενδικοφανών και ενδίκων μέσων κατά της πράξης διακοπής της σύνταξης. .
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

- Advertisement -

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕ
ΕΡ: «Σας παρακαλώ να με ενημερώσετε εάν καταστεί αμετάκλητη η απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου για την συνταξιοδότηση με ανήλικο τεκνό στα 50 για άνδρες δημοσίους υπάλληλους που συμπληρώσαν 25 χρόνια υπηρεσίας το 2010 .Αν όχι πότε περιμένουμε να καταστεί αμετάκλητη. Γιάννης Κ.»
ΑΠ: Σε αυτά τα δεδομένα έχουν πρόσβαση μόνο οι εκκαλούντες, οι προθεσμίες έχουν να κάνουν με την ημερομηνία επίδοσης στο ΓΛΚ.

ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ
ΕΡ: « Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να κατοχυρώσω δικαίωμα για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη με εικοσαετή ασφάλιση. Είμαι γεννημένη 22-7-1970 και είμαι ασφαλισμένη στον Ο.Α.Ε.Ε. από 01-10-1995 έως και σήμερα χωρίς διακοπή και εξοφλημένες όλες μου τις υποχρεώσεις. Έχω 88 ένσημα του Ι.Κ.Α μέσα στο 1992 και 48 μέσα στο 1993. Έχω δύο χρόνια σπουδών σε ιδιωτικό κολέγιο από το 1989 έως το 1991 και 1-10-2011 γεννήθηκε η κόρη μου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω την απάντησή σας. Αναστασία Φ.»
ΑΠ: Ο ΟΑΕΕ δίνει σύνταξη με 15 χρόνια στα 67, άλλως στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Είναι πολύ νωρίς για εσάς δεδομένων των πολλών ετών που μεσολαβούν και των πιθανών αλλαγών στο ασφαλιστικό μέχρι τότε.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η δικηγόρος Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100
E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR
ΦΑΞ: 2551031030

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Όχι στην υπονόμευση του ακριτικού Έβρου

Η αντίδραση όλων των Εβριτών αποτελεί ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ καθήκον Το σχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο προωθεί ο Μηταράκης, για την δημιουργία...

More Articles Like This