9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

Το Αμερικανικό Πρακτορείο Bloomberg απαντά σε σειρά ερωτημάτων, για τις συνέπειες που θα υπάρξουν για την Ελλάδα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μας – Η κρίσιμη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου 2015 – Θα οδηγηθούμε εκτός ευρώ

dnt-foto EVROPAIKH-TRAPEZA

Επιχειρώντας να εκτιμήσει το «τι μέλλει γενέσθαι» για την Ελλάδα, σε περίπτωση μη συμφωνίας, το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αποφάσισε με άρθρο του, να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων.
«Η ελληνική κρίση έχει μέχρι στιγμής σημαδευτεί από προθεσμίες που μπαίνουν και παρέρχονται χωρίς καμία αλλαγή για τη χώρα στην ζώνη του ευρώ.
Η τελευταία από τις προθεσμίες έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που το πρόγραμμα διάσωσης λήγει και που η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει την πληρωμή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να ανησυχούμε ή αν απλώς η 30η Ιουνίου αποτελεί ακόμα μια ημερομηνία στο ημερολόγιο των ηγετών η οποία απλά θα παρέλθει» αναφέρει αρχικά το άρθρο πριν τις δώσει τις απαντήσεις στα παρακάτω καίρια ερωτήματα.

Τι θα συμβεί στις 30 Ιουνίου;
Η Ελλάδα θα χάσει την πρόσβαση στα εναπομείναντα κεφάλαια του δεύτερου προγράμματος στήριξης, τα οποία ανέρχονται σε 7,2 δισ. ευρώ.
Θεωρητικά, η Ελλάδα θα τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

- Advertisement -

Μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει να δανείζει στην Ελλάδα;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες για όσο διάστημα θεωρούνται αξιόπιστες και παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις (collaterals).
Δίχως την ύπαρξη προγράμματος, οι τράπεζες παύουν αυτομάτως να θεωρούνται αξιόπιστες και η ποιότητα των εγγυήσεών τους θα υποβαθμιστεί άμεσα.
Όμως, ακόμη και εάν παραταθεί η βοήθεια της ΕΚΤ, σύντομα οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν από εγγυήσεις, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για τη λήψη της βοήθειας.

Υπάρχει δυνατότητα νέας παράτασης;
Η επιμήκυνση του προγράμματος, δίχως την εκταμίευση των χρημάτων, δεν βοηθάει την Ελλάδα, καθώς η χώρα και πάλι θα καθίσταται ανίκανη να εξυπηρετήσει το χρέος της. Παράλληλα, η νέα παράταση του προγράμματος απαιτεί την έγκριση του γερμανικού και όχι μόνο, κοινοβουλίου.

Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ;
Η αδυναμία πληρωμής του ΔΝΤ δεν ισοδυναμεί με χρεοκοπία. Όμως, η Ελλάδα θα απολέσει κάθε πρόσβαση σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική βοήθεια από το Ταμείο.

Πότε η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα;
Στις 20 Ιουλίου, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Στις 20 Αυγούστου θα κληθεί να πληρώσει ακόμη 3,2 δισ. ευρώ.
Εάν δεν αποπληρωθούν αυτές οι δόσεις, τότε η ΕΚΤ θα βγάλει από την «πρίζα» τις ελληνικές τράπεζες.
Μία τέτοια εξέλιξη, θα συνεπάγεται την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.

Τι θα γίνει μετά τις 30 Ιουνίου;
Προφανώς η Ελλάδα δεν θα καταστραφεί αμέσως αλλά είναι δύσκολο να επιβιώσει δίχως την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, εάν δεν υπάρξει συμφωνία.
Η κυβέρνηση θα κληθεί να αυτοχρηματοδοτηθεί για ορισμένες εβδομάδες ή μήνες.
Πάντως, η αθέτηση πληρωμών δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα άμεσα εκτός ευρώ.
Με την πλειοψηφία των Ελλήνων να επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
defencenet.gr

Προηγούμενο άρθροΝανουρίσματα
Επόμενο άρθροΘέμα ημερών το Ρωσικό Προξενείο

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η ομορφιά της Ειρήνης

Ειρήνη άστρο λαμπερό το όμορφο καμάρι έχεις του κόσμου τα καλά

Μιλούν για «Τουρκικά» χωριά στην Δυτ. Θράκη

Σαφή διαχωρισμό κάνει ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF) κ. Χαλίτ Χαμπίμπ Ογλού – Εγκαλεί την Ελλάδα για… διακρίσεις...

Στην Αλεξανδρούπολη οι εξετάσεις συνοριοφυλάκων

Έγινε δεκτό το αίτημα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη – Στο Διδυμότειχο η βασική εκπαίδευση δύο μηνών Δεκτό...

Μην συνεχιστεί το λάθος του Λαμπάκη

Είναι παράλογη η απόφαση για αντιστροφή της οδού Καραϊσκάκη προς την παραλιακή – Πώς θα στρίβουν τα οχήματα, αφού στενέψανε το οδόστρωμα...

More Articles Like This