9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΒΑΖΕΙ Ο ΟΓΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ-ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ

Για τις οφειλές των αγροτών – Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, να ζητήσουν από τους οφειλέτες την υποθήκευση των περιουσιακών τους στοιχείων, έστω κι αν έχουν μπει στην ρύθμιση των 100 δόσεων

oga iliospora-150

Τη δυνατότητα να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη ακόμα κι όταν αυτός μπαίνει σε ρυθμίσεις, όπως είναι η τρέχουσα των 100 δόσεων, δίνει στα ασφαλιστικά ταμεία διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 17 του εν λόγω νομοσχεδίου αναφέρει ότι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ των οποίων και ο ΟΓΑ, διατηρούν το δικαίωμα ακόμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που του χορηγήθηκε:
• να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
• να μη χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
Το ακριβές απόσπασμα του νομοσχεδίου (το οποίο έχει ήδη περάσει από το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης) έχει ως εξής:
***
«Άρθρο 17
Δικαιώματα ΦΚΑ (σ.σ. Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) μετά την υπαγωγή οφειλετών σε ρύθμιση και συμμόρφωση
Οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε:
α) να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
β) να μην χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
γ) να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του φορέα και μέχρι του ύψους των οφειλών, κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του K.E.Δ.E..
Στην περίπτωση αυτή τα ποσά των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη συμψηφίζονται με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης, όπως αυτές ορίζονται στην απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ασφαλιστικού φορέα.»
Με το γράμμα του νόμου, δηλαδή, οι αγρότες-οφειλέτες του ΟΓΑ θα πρέπει να βάζουν ως υποθήκη σπίτια ή ακόμα και αγροτεμάχιά τους- ακόμα κι αν είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η διάταξη αυτή δεν είναι δεσμευτική για τα Ταμεία αλλά προαιρετική. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις στον Τύπο στελεχών ασφαλιστικών φορέων, θα εφαρμοστεί σίγουρα σε όσους έχουν «βεβαρημένο» παρελθόν ασυνέπειας, ανεξαρτήτως του αν χρωστούν πολλά ή λίγα.
Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα στα ασφαλιστικά Ταμεία να ζητήσουν από οφειλέτες την υποθήκευση περιουσιακών τους στοιχείων- και μάλιστα εκ των υστέρων, αφού δηλαδή έχουν ήδη μπει στη ρύθμιση των100 δόσεων ή κάποια από τις προηγούμενες.
Μέχρι τώρα αυτή την ευχέρεια την είχαν οι εφορίες ώστε να διασφαλίζουν ότι οι φορολογούμενοι σε ρύθμιση θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους, ειδάλλως θα υπήρχε ο φόβος κατάσχεσης στοιχείων της περιουσίας τους.
Γιάννης Τσατσάκης

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ένσταση «ΑΜΑΖΟΝΩΝ» Μαΐστρου

Για την απ’ ευθείας άνοδο της ΓΑΙΑΣ Δράμας Ο...

Κρούσμα κορωνοϊού στον Έβρο

Θετικός στον COVID-19 εμφανίσθηκε συνοριοφύλακας – Ιχνηλατούνται οι επαφές του – Τεστ σε συναδέλφους του

Εισαγωγή στις σχολές Αξ/κων – Αστυφυλάκων

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός – Θα εισαχθούν 800 άτομα στις Σχολές Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών – Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουνίου

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ Ε.Δ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Θα κάνουν το λάθος οι Τούρκοι; - Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι...

Εμμανουήλ Μινωτάκης:Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ… «ΧΑΡΙΣΕ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η άγνωστη ιστορία του νεαρού στρατιωτικού, εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων. Πώς αποκάλυψε την πλαστογραφία των Τούρκων. Οι παράλληλες...

More Articles Like This