Οι Έλληνες Ορεστιαδίτες, την περίοδο της Κατοχής, όχι μόνον πολέμησαν κατά των Γερμανών, αλλά συνεργάσθηκαν για την σωτηρία από τον θάνατο και την αποστολή σε στρατόπεδα, πολλών Εβραίων της περιοχής
Κατάφωρη αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας, θεωρεί το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ο κ. Παναγιώτης Λελιάτσος, πολιτευτής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Παναγιώτης Λελιάτσος, όσον αφορά τους κατοίκους της Ορεστιάδος.
Για αυτό και ζητά από το Κ.Ι.Σ. Αποκατάσταση της αληθείας.
***
Προς :Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο
Αξιότιμοι κύριοι με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας κοινοποιήσω τον έντονο προβληματισμό μου σχετικά με την επίσημη σελίδα σας στο διαδίκτυο στο οποίο αναφέρεστε στις κοινότητες των Ισραηλιτών της περιοχής του Έβρου και ιδιαιτέρως της Ορεστιάδος και Σουφλίου.
Με έκπληξη μου είδα πως αναφέρεστε με τρόπο αναληθή και ψευδώς ιστορικώς σχετικά με την συμπεριφορά Ορεστιαδιτών έναντι της Εβραϊκής κοινότητας κατά την περίοδο 1920-1930.
Καθότι απόγονος Ελλήνων Καραγατσιανών οι οποίοι ξεριζωθήκανε από την πατρώα γη και σε συνεργασία με όλες τις άλλες προσφυγικές κοινότητες εργαστήκανε από κοινού για την ευημερία και ανάπτυξη της περιοχής θεωρώ το άρθρο σας ως απρεπή.
Γνωρίζοντας πολύ καλά την ιστορία του τόπου μας και την συμπεριφορά των προγόνων μου σας ανακαλώ στην τάξη για αυτά που συνυπογράφετε μια και γνωρίζω πολύ καλά πως Έλληνες Ορεστιαδίτες την περίοδο της κατοχής όχι μόνον συνεργαστήκανε για την σωτηρία πολλών εβραίων και πολεμήσανε από κοινού κατά της Γερμανικής Κατοχής και του φασισμού αλλά είχανε και άψογη από κοινού σχέση και την μεταπολεμική περίοδο.
Είμαι περήφανος ως Ορεστιαδίτης και ως Εβρίτης που οι απόγονοι μου αντιταχθήκανε κατά των Γερμανών.
Κατόπιν όλων αυτών επιθυμώ για την άμεση αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για την εξάλειψη κάθε ρατσιστικού και μισαλλόδοξου κειμένου εις βάρος των προγόνων μου και επιθυμώ την πλήρη αποτύπωση της πραγματικής ιστορικής αλήθειας.
Μετά τιμής
ΛΕΛΙΑΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΕΒΡΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
***
Στο κείμενο του Κ.Ι.Σ. αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ & ΣΟΥΦΛΙΟΥ
Η Κοινότητα της Νέας Ορεστιάδας συστάθηκε το 1923 και εκείνη την εποχή ήταν η μικρότερη της Ελλάδος. Η Ισραηλιτική Κοινότητα ιδρύθηκε στην τότε νέα ελληνική αυτή πόλη – πρώην “Κάραγατς” – που δημιουργήθηκε μετά τη συμφωνία της Λωζάνης. Η πόλη βρίσκεται κοντά στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.
Την εποχή εκείνη εγκαταστάθηκαν στην περιοχή περίπου 20 εβραϊκές οικογένειες που αποτέλεσαν την εβραϊκή Κοινότητα με δική τους Συναγωγή και ραββίνο.
Η παρουσία των Εβραίων στην ευαίσθητη περιοχή των συνόρων προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων, με αποτέλεσμα οι προύχοντες της περιοχής να κάνουν συνεχείς αναφορές στις Ελληνικές Αρχές ζητώντας την απομάκρυνση των Εβραίων. Η κύρια αιτία για τις αντιδράσεις των κατοίκων ήταν ο εμπορικός ανταγωνισμός. Στις 7.8.1925 ο Νομάρχης έστειλε σχετικό έγγραφο στον Διοικητή Μακεδονίας στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:
“Οι ισραηλίτες, ως διαθέτοντες μεγαλύτερα χρηματικά κεφάλαια, κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν εις χείρας των, το μεγαλύτερον μέρος της εμπορικής κινήσεως, αφαιρέσαντες ένα σπουδαιότατο πόρο ζωής από τους ομογενείς πρόσφυγες βιοπαλαιστές”.
Όμως οι Εβραίοι ήταν εγκατεστημένοι από δεκαετίες στην παλιά πόλη “Κάραγατς” όπου ζούσαν ειρηνικά με τους συγκατοίκους τους.
Το 1925 η Κοινότητα αποτελείτο από 28 οικογένειες, 59 άνδρες και 41 γυναίκες, δέκα πέντε από αυτές τις οικογένειες έμεναν σε ιδιόκτητα σπίτια, και ασχολούνταν με τη βιοτεχνία και το εμπόριο.
Στην Συναγωγή λειτουργούσε ο ραββίνος Αβραάμ Ιωσήφ Φαρίν.
Το 1943 η Κοινότητα αριθμούσε 197 μέλη. Τη νύκτα της 3ης Μαρτίου 1944 οι Γερμανοί τους συνέλαβαν όλους και μέσω Θεσσαλονίκης τους έστειλαν στα στρατόπεδα θανάτου όπου εξοντώθηκαν. Μόνον τρεις διασώθηκαν. Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Κοινότητας, σήμερα δεν υπάρχει κανένας Εβραίος εκεί.
Η γειτονική πόλη Σουφλί δημιουργήθηκε στα μέσα της Τουρκοκρατίας (1600-1700) με το όνομα “Σουφουλού”. Το 19ο αιώνα η πόλη μετεξελίχτηκε σε αστικό κέντρο χάρη στη σιδηροδρομική συγκοινωνία. Οι Εβραίοι που εγκαταστάθηκαν εκεί ασχολούνταν με το εμπόριο και τη βιομηχανία μεταξιού.
Ονομαστά ήταν τα εργοστάσια των αδελφών Τσιβρέ και των Πέπο-Αζαρία. Λόγω του μικρού αριθμού τους, οι Εβραίοι δεν αποτελούσαν Κοινότητα. Κατά το Ναζιστικό διωγμό συνελήφθησαν 32 οι οποίοι εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Έκτοτε δεν υπάρχει κανείς Εβραίος εκεί.
***
Σημείωση Ε.Θ.
Δεν είναι μόνον οι Ορεστιαδίτες που συνέδραμαν τους Εβραίους.
Είναι και οι Διδυμοτειχίτες αλλά και οι Αλεξανδρουπολίτες, που κατά την διάρκεια της Γερμανο-Βουλγαρικής κατοχής έκρυψαν τους συντοπίτες μας Εβραίους, τους χορήγησαν όχι μόνον αστυνομικές ταυτότητες με ελληνικά ονόματα, αλλά και βαπτηστήρια των Μητροπόλεως, που τους εμφάνιζαν ως ορθόδοξους χριστιανούς.
Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνούν οι σημερινοί άνθρωποι του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου.
Σ.Κ.