9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

25 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να προσθέσει στην περιφερειακή οικονομία ο ζεόλιθος ως πρώτη ύλη και δεκάδες δισεκατομμύρια μεταποιημένος, εκτιμά ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Παυλίδης

PAVLIDHS pavlidi

Ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με θέμα την αξιοποίηση του ζεολίθου του Έβρου, τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη απελευθέρωσης της νομοθεσίας των εξορύξεων καθώς «μέσα από διαδικασίες σχεδόν αποικιοκρατικές, μέσα από γραφειοκρατία η οποία πολλές φορές είναι ανυπέρβλητη, μας δημιουργούνται τεράστια προβλήματα».
Στις στρεβλώσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα και στην αναγκαιότητα αλλαγής στο μεταλλευτικό κώδικα και τη μεταλλευτική νομοθεσία, αναφέρθηκε στην εισήγησή του και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ανάπτυξης της ΠΑΜ-Θ, Δημήτρης Μανανάς.
«Η περιπέτεια του ζεολίθου στα Πετρωτά του βορείου Έβρου, κρατάει αισίως 10 χρόνια.
Δηλαδή, από την αρχική αίτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έχουν περάσει 10 χρόνια και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Αυτό οφείλεται σε στρεβλώσεις του νομικού πλαισίου, στο διαχωρισμό του ορυκτού πλούτου σε πολλές κατηγορίες στη χώρα μας.
Είναι στα μεταλλεύματα και στα βιομηχανικά ή λατομικά ορυκτά.
Μοιάζουν οι νομοθεσίες, δεν είναι εντελώς διαφορετικές, δυστυχώς όμως έχουν τις ίδιες στρεβλώσεις που οδηγούν σε καθυστερήσεις και σε πολλά άλλα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Νίκος Παπαθανασίου έκανε λόγο για ολιγωρία των εκάστοτε κυβερνήσεων «οι οποίες κωφεύουν και κρατούν στάσιμη την εξόρυξη» του πολύτιμου ορυκτού.
Μάλιστα προχώρησε σε αντιπαραβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξόρυξης χρυσού και ζεολίθου επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία σύγκριση όσον αφορά τις ποσότητες, τα επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη του χρυσού.
Για να πάρουμε κάποια εκατομμυριοστά χρυσού απαιτούνται τεράστιες ποσότητες εξόρυξης, αντίθετα λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας των πετρωμάτων σε ζεόλιθο η εξόρυξη είναι κυρίως επιφανειακή και όχι εκτεταμένη».
Επίσης, στο πλαίσιο της ημερίδας, διακεκριμένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στις βιομηχανικές εφαρμογές του ζεολίθου με έμφαση στη δυνατότητα που έχει για να αποθηκεύει θερμική ενέργεια (ηλιακή), τη χρησιμότητά του στη γεωργία, στην περιβαλλοντική διάσταση της εξόρυξης και της κατεργασίας καθώς και τη χρήση του ζεολίθου για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Δύο ακόμη ασθενείς με Covid-19

Από Κομοτηνή και Ξάνθη, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης Άλλοι...

Από που κι ως που είναι… «μητρική» μας γλώσσα η Τουρκική;

Σκληρή απάντηση δίνει στον πρώην Υπουργό Νίκο Φίλη, ένας Πομάκος από την Ξάνθη – «Άγιο είχαν οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, που ο...

«Καταδίκη» της Τουρκίας με… δισεκατομμύρια !!!

Δυο διαφορετικά πρόσωπα δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας», κατά της Ελλάδος

Ο συναγερμός δεν έληξε στον Έβρο

Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να επεκτείνει τις… «Γκρίζες Ζώνες» και στην οριογραμμή του Έβρου – Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά...

Μην ανησυχείτε, η Αγιά Σοφιά δεν θα γίνει τζαμί

Αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τον τουρκικό τουρισμό – Τέσσερα (4) εκατομμύρια επισκέπτες δέχεται κάθε χρόνο – Είναι πολλά τα λεφτά

More Articles Like This