Home / Κοινωνια / ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ… ΜΕΝΟΥΝ

ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ… ΜΕΝΟΥΝ

Κάτι ξέρουν και φεύγουν τα καλύτερα μυαλά… – Τρεις παράλληλες ιστορίες πρώην φοιτητών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

gogas150 BUSINESSMAN aerodromio-balitses-570

Έχω τρεις παράλληλες ιστορίες πρώην φοιτητών μου που είναι αυτό που ακούμε “τα καλύτερα μυαλά” της Ελλάδας. Ας τους ονομάσουμε η Εβελίνα, η Υρώ και Κώστα.
Και οι τρεις τελειώσανε με πολύ καλό βαθμό το πτυχίο τους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.
Η Εβελίνα και ο Κώστας συνέχισαν σε ΜΒΑ στην Αγγλία και η Υρώ στο τμήμα μας στην Κομοτηνή.
Όταν τελείωσε το ΜΒΑ της η Εβελίνα δέχτηκε πρόταση για να πάει στο Ντουμπάι και να αναλάβει την στρατηγική μάρκετινγκ της Audi για όλη την Μέση Ανατολή.
Ήταν εξαιρετική στην δουλειά της, την έκανε με πολύ μεγάλη επιτυχία και μετά από λίγο καιρό ανέλαβε και άλλους εξίσου σημαντικούς πελάτες με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Η Υρώ αφού πήρε το ΜΒΑ από το τμήμα μας στην Κομοτηνή έφυγε για το Λονδίνο όπου μετά από 2 μήνες ανέλαβε την διεύθυνση ηλεκτρονικού μάρκετινγκ και στρατηγικής επέκτασης μιας εταιρίες ρουχισμού υψηλών (και ακριβών) προδιαγραφών πολύ γνωστής στο City του Λονδίνου.
Από τότε έχει αναλάβει και νέα κομμάτια διεύθυνσης μάρκετινγκ της εταιρίας και είναι πολύ επιτυχημένη στην δουλειά της.
Ο Κώστας επέστρεψε στην Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη για προσωπικούς λόγους άσχετους με την ιστορία μας.
Από τότε εργάζεται σε ένα λογιστικό γραφείο ως βοηθός του βοηθού λογιστή καθώς αυτή ήταν η μόνη σχετική δουλειά που μπόρεσε να βρει σε 2 χρόνια εντατικής αναζήτησης.
Καμία αύξηση φυσικά στον μισθό του, καμία προαγωγή παρόλο που είναι το ίδιο εργατικός, μορφωμένος και αποφοίτησε από καλύτερο πανεπιστήμιο στην Αγγλία από ότι η Εβελίνα.
Κάνει καταχωρίσεις παραστατικών σε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, πηγαίνει και περιμένει με τις ώρες στην εφορία και τις τράπεζες, κλπ.
Κάνει δηλαδή την δουλειά του κλητήρα ή στην καλύτερη περίπτωση κάτι που θα μπορούσε να κάνει ένα απόφοιτος ΙΕΚ με ένα έτος σπουδών και όχι 6 όπως ο Κώστας.
Το συμπέρασμα αυτών των παράλληλων ιστοριών είναι ένα:
καλά κάνουν και “φεύγουν τα καλύτερα μυαλά μας” στο εξωτερικό! αν παραμείνουν εδώ το πραγματικά εξαιρετικό μυαλό τους, οι γνώσεις τους, οι ικανότητές τους θα πέσουν θύμα της τραγικής ελληνικής πραγματικότητας.
Αυτής που με μοναδικό τρόπο σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο πρεσβεύει το: “πρέπει να ξεκινήσεις από χαμηλά”, εννοώντας με αυτό ότι ο Κώστας πρέπει να ξεχάσει το μυαλό του, τις σπουδές του, τις ικανότητές του και να αναλωθεί σε φωτοτυπίες, ουρές στις εφορίες και τράπεζες για χρόνια πολλά χωρίς καμία εγγύηση για εξέλιξη στο μέλλον.
Ακόμα χειρότερα πλέον, ο Κώστας βρίσκεται σε μια απίστευτη κατάσταση σε μία χώρα με κλειστές τράπεζες, με αβεβαιότητα για το νόμισμά της και το μέλλον της και στα πρόθυρα ενός διχασμού…
Αντίθετα, οι συμφοιτήτριές του, η Εβελίνα και η Υρώ, ξεκίνησαν σε θέσεις ευθύνης, διευθυντικές, με υψηλές αμοιβές και προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερη και γρήγορη εξέλιξη.
Όσο παραμένουμε σε παλαιωμένες, αναχρονιστικές και αντιπαραγωγικές στον κόσμου του 21ου αιώνα ιδεοληψίες τα καλύτερα μυαλά μας χρειάζονται μια διέξοδο διαφυγής προς την δημιουργία, επιτυχία, πρόοδο και παραγωγικότητα.
Δυστυχώς, με τις δικές μας δομές και νοοτροπία όλα αυτά τα επικαρπώνονται ξένοι.

Περικλής Γκόγκας
Αναπληρωτής Καθηγητής
Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών
Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
pgkogkas@ierd.duth.gr