9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΤΑ ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΘΑ ΠΝΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αν δεν καλυφθούν οι ζημίες, αν δεν αποκατασταθούν τα αναχώματα
και αν φέτος επαναληφθούν οι πλημμύρες τότε θα είναι δικαιολογημένη
η αγανάκτηση των κατοίκων του Έβρου – Πρόταση να κατατεθούν Μηνύσεις και Αγωγές

plimmires_dimosxakhs(150)

plimmires_Soufli_2015
Σε ευρεία σύσκεψη τοπικών φορέων όλων των βαθμίδων στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Έβρου στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχε τη Δευτέρα 27/7 ο Βουλευτής Έβρου κ. Αν. Δημοσχάκης.
Αντικείμενο της σύσκεψης υπήρξαν οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην επισκευή των ζημιών που προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα κατά μήκος του ποταμού Έβρου.
Άνω των 100 σπασίματα και άλλες ζημίες παρατηρήθηκαν στα αναχώματα των αντιπλημμυρικών μέσων προστασίας του Έβρου και των παραποτάμων του, με ελάχιστες από αυτές τις ζημιές να έχουν αποκατασταθεί. Αιτία η μη δυνατότητα εύρεσης των απαραίτητων υλικών (δηλαδή χώμα) για τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν.
Η καθυστερημένη κατάθεση τροπολογίας από το αρμόδιο Υπουργείο που θα όριζε λόγω του κατεπείγοντος ότι δεν θα απαιτείτο Περιβαλλοντική Μελέτη για την απόληψη χώματος από ειδικά διαμορφωμένες και χωροθετημένες περιοχές δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην αποθεραπεία των πληγών του χειμώνα, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο να επαναληφθούν με μεγαλύτερη ένταση και έκταση φέτος, αφού ο Νομός έχει καταστεί «ανοχύρωτη πόλη».
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις γραπτές ερωτήσεις που έχει καταθέσει, αλλά και στις συζητήσεις επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή, αναφορικά με το ζήτημα των πλημμυρών και την αποκατάσταση των ζημιών, ειδικά των αναχωμάτων, όπως και στο σύνολο των ενεργειών και δράσεών του. Συγκεκριμένα:
Την 26/02 κατάθεση ερώτησης με τίτλο “Αντιμετώπιση του επαναλαμβανόμενου φαινομένου των πλημμυρών στον Νομό Έβρου / εσωτερική και διεθνής διάσταση”.
Την 10/3 κατάθεση επίκαιρης ερώτησης και μετέπειτα συζήτησής της στην Βουλή με τίτλο “Σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλημμυρών στον Νομό Έβρου”.
Την 17/4 κατάθεση ερώτησης με τίτλο “Απαλλαγή ιδιοκτητών πλημμυρισμένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων από ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις για το 2015”.
Την 9/6 κατάθεση επίκαιρης ερώτησης με τίτλο “Σχετικά με την αποπεράτωση του Καθέτου Οδικού Άξονα Εγνατίας Οδού στον Έβρο”, κατά την συζήτηση της οποίας στην Βουλή έγινε αναφορά και στο ζήτημα των αναχωμάτων.
Την 14/7 κατάθεση ερώτησης με τίτλο “Άμεση αποκατάσταση υποδομών Ν. Έβρου / Εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών (χώμα)” και δέσμευση εκ μέρους του Βουλευτή για επαναλαμβανόμενες επανακαταθέσεις της ερώτησης έως ότου επιλυθεί το ζήτημα.
Την 27/3 υποβολή πρότασης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την έναρξη μελέτης πάνω στις καλλιέργειες του Νομού Έβρου και την πιθανή συνδρομή τους στην προστασία από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Τέλος, ο κ. Δημοσχάκης έχει συνεχώς συναντήσεις και επαφές, τόσο με φορείς του Έβρου όλων των βαθμίδων, όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες κεντρικά, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων Υπουργών. Χαρακτηριστικά, είναι σε επαφή με τον Αν. Υπουργό ΠΑΠΕ κο Τσιρώνη σε σχέση με την μελέτη εκ μέρους της Ε.Γ. Υδάτων των ζητημάτων της λεκάνης απορροής υδάτων του Έβρου.
Ο Βουλευτής, συμφωνώντας και με προτάσεις των φορέων του Έβρου, πρότεινε έναν συγκεκριμένο άξονα ενεργειών και δράσεων πάνω στο ζήτημα. Αυτές αφορούν:
Την συνεχή πίεση προς τους αρμοδίους μέσω του κοινοβουλευτικού έργου (κατάθεση ερωτήσεων, συζήτηση στη Βουλή επίκαιρων ερωτήσεων κλπ.). Τουλάχιστον κάθε μήνα ο Βουλευτής θα επανέρχεται με αντίστοιχες ερωτήσεις ή επίκαιρες ερωτήσεις πάνω στο θέμα.
Την ενημέρωση με Κοινή Δήλωση των φορέων του Έβρου προς την Κυβέρνηση για την επικρατούσα κατάσταση και την απόδοση σε αυτήν με Δικαστικό Επιμελητή του διαθέσιμου ηλεκτρονικού και οπτικοακουστικού υλικού, συνοδευόμενων από Ενημερωτικό Σημείωμα.
Κατάθεση, εάν κριθεί πλέον απαραίτητο, Μήνυσης και Αγωγής κατά παντός υπευθύνου για ολιγωρία και ανάληψη όλων των ευθυνών μελλοντικά.
Ανακοίνωση των πεπραγμένων της σύσκεψης και συνεχής ενημέρωση του κοινού επί των κινήσεων των φορέων του Έβρου.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μπορεί τον περασμένο χειμώνα τα νερά του ποταμού Έβρου να «έπνιξαν» τα χωριά και τους κατοίκους του Νομού, αλλά εάν φέτος οι ζημιές επαναληφθούν και σε χειρότερο βαθμό, λόγω της απουσίας ενδιαφέροντος από τους αρμοδίους, τα νερά του ποταμού θα «πνίξουν» το Αθηνοκεντρικό Κράτος, μέσω της δίκαιης αγανάκτησης των κατοίκων του Έβρου.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This