Home / Κοινωνια / ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΡΟ, ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ «ΤΑΙΠΕΔ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΡΟ, ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ «ΤΑΙΠΕΔ»

Την περίοδο 2007-2008, χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να επιστραφεί
στον Δήμο Αλεξανδρούπολης η Δυτική Χερσαία Ζώνη του Λιμένος
– Ο ΟΛΑ δεν ήθελε να χάσει το κομμάτι-φιλέτο,
αλλά και ο Δήμος δεν το διεκδίκησε με σωστό τρόπο

dytikh-paraliakh-alexpolhs

dytikh_paraliakh_alexpolh2

PAPANIKOLOPOULOS
Για μια ακόμη φορά, με αφορμή τα πρόσφατα δελτία τύπου, επανέρχομαι στο χρονίζον θέμα της ‘της χερσαίας ζώνης λιμένα, κάτω από το Φάρο’’.
Με ωθεί ο Πυθαγόρειος λόγος «Το να παρασιωπάς την αλήθεια, όταν την ξέρεις, είναι σαν να θάβεις χρυσάφι».
***
Το 1993, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής, με αφορμή το χώρο της ΧΖΛ κάτω από το Φάρο, κατέληξαν στα ποινικά δικαστήρια.
Το 2003, και πάλι με την ίδια αφορμή, ιδιώτης και ΟΛΑ κατέληξαν στα Διοικητικά δικαστήρια. Εκδόθηκε η αριθ. 388/11-4-2003 Απόφαση του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), η οποία μεταξύ άλλων έγραφε: …πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι φορείς (Ελληνικό Δημόσιο, ΟΛΑ, Λιμεναρχείο κλπ) οφείλουν να ρυθμίσουν οριστικά τους χώρους δικαιοδοσίας τους…
Δώδεκα χρόνια μετά και η οριστική ρύθμιση δεν έχει γίνει.
Η αλήθεια με λίγα και απλά λόγια είναι ότι : «Ο ΟΛΑ ΑΕ δεν ήθελε να χάσει από την εκμετάλλευσή του αυτό το κομμάτι-φιλέτο αλλά και ο Δήμος δεν το διεκδίκησε ποτέ με σωστό τρόπο».
***
Η «τροποποίηση των ορίων της χερσαίας ζώνης λιμένα Αλεξανδρούπολης», κατά την άποψη μου και από την εμπειρία μου με ίδιο θέμα που αντιμετώπισα ως Λιμενάρχης Καλαμάτας την περίοδο 1995-2000, ήταν η μόνη σίγουρη επιλογή για το Δήμο. Στην Καλαμάτα όμως οι ‘’αρμόδιοι φορείς’’ χωρίς να υπάρχει καμιά απόφαση δικαστηρίου, αλλά για να βρουν κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα κάθισαν πολλές φορές σε κοινό τραπέζι και βρήκαν τη λύση.
Είναι αυτό που λέει πολύ εύστοχα ο λαός μας «σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός τύφλα να ‘χει ο πεθερός». Δεν υπήρξε καμία αλληλογραφία ή παρέμβαση Πρωθυπουργική ή Υπουργική. Η λύση βρέθηκε και είναι στο ΦΕΚ 539 Δ / 19-7-1999.
Ως Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης την περίοδο 2000-2004, αλλά και με αρθογραφία μου στη συνέχεια, κατ’ επανάληψη πρότεινα την ίδια λύση στους υπευθύνους – Δήμαρχο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ΟΛΑ ΑΕ. Μάταια όμως…
Την περίοδο 2007-2008, χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία όταν με την αριθ. 4244/16-7-2008 Απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας ΑΜΘ «Τροποποίηση – επέκταση χερσαίας ζώνης λιμένα Αλεξανδρούπολης» (ΦΕΚ 369/ 19-8-2008), και τη συναίνεση του Δήμου, η Τεχνική Υπηρεσία του οποίου ήλεγξε και θεώρησε τα τοπογραφικά (βλέπε παρ. 4 δ της Απόφασης), η χερσαία ζώνη του λιμανιού, επεκτάθηκε ανατολικά αλλά δεν περιορίστηκε δυτικά ώστε, το τμήμα κάτω από το Φάρο και μέχρι την Αργώ, να περιέλθει στο Δήμο.
Η τροποποίηση της χερσαίας ζώνης λιμένα είναι μια απλή διοικητική πράξη, αρμοδιότητας του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας (άρθρο 21 Ν. 2971/2001) και δεν είναι θέμα Πρωθυπουργού ή Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ή Υπουργών.
Η τροποποίηση της χερσαίας ζώνης λιμένα είναι υπόθεση :
(α) του Φορέα Διαχείρισης και εκμετάλλευσης του λιμανιού. Απαιτείται απόφαση του Δ.Σ για την αποδοχή της τροποποίησης των ορίων της ΧΖΛ
(β) του οικείου Δήμου. Απαιτείται απόφαση του Δ.Σ για την απαίτηση τροποποίησης των ορίων της ΧΖΛ
(γ) της Τεχνικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου καθώς αυτή ελέγχει και θεωρεί το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα.
Ακολουθεί στη συνέχεια η προβλεπόμενη διαδικασία των γνωμοδοτήσεων (άρθρο 21 Ν. 2971/2001) μέχρι να υπογραφεί από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και να σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Ο χρόνος που απαιτείτο, από τη στιγμή που θα έπαιρναν τις αποφάσεις τα ΔΣ του Δήμου και του Φορέα του λιμανιού μέχρι και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, δεν ξεπερνούσε το εξάμηνο.
***
Από το Νοέμβριο του 2011 και ειδικά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εκτός από τον ΟΛΑ ΑΕ και το Δήμο Αλεξανδρούπολης, έχει πλέον λόγο και το περίφημο ΤΑΙΠΕΔ . Και εξηγώ:
Με την αριθ. 195/27-10-2011 απόφαση της Διυπουργικής επιτροπής (ΦΕΚ 2501Β/4-11-2011), σε υλοποίηση του «δευτέρου μνημονίου» Ν.3986/2011 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-15» (ΦΕΚ 152 Α/1-7-2011) και τα 12 λιμάνια Οργανισμοί Λιμένα ΑΕ περιήλθαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (ΤΑΙΠΕΔ) στο οποίο μεταβιβάζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δημοσίων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ.
Το Ταμείο – έτσι λέει ο νόμος- λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα: Θα επιτρέψει το ΤΑΙΠΕΔ αφού λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας να χάσει ένα κομμάτι φιλέτο ;
Όταν μπορούσε να περιέλθει το κομμάτι αυτό στο Δήμο δεν έγινε τίποτα.
Σήμερα, μάλλον είναι αργά.

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)