9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 2 Απριλίου, 2020

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Δραματικές προεκτάσεις παίρνουν τα κρούσματα της οζώδους δερματίτιδας στο νομό μας – Μέχρι 30/9 η ισχύς της καραντίνας – Ήδη θανατώθηκαν 141 ζώα

PARAGAGH-GIAOURTIOU

«Απομονώνεται» από την υπόλοιπη Ελλάδα ο Έβρος, όσον αφορά τη διάθεση κτηνοτροφικών προϊόντων.

Έτσι λοιπόν, έπειτα από σχετική απόφαση της διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σε καραντίνα τίθεται η περιοχή του Έβρου και τα προϊόντα βοοειδών έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Πρoηγήθηκε βέβαια η επιβεβαίωση δυο κρουσμάτων της νόσου στην περιοχή, που κατά πληροφορίες εισήχθη στη χώρα μας από τη γειτονική Τουρκία.

Με την απόφαση που έχει ως θέμα «Ορισμένα προσωρινά μέτρα προστασίας σχετικά με την οζώδη δερματίτιδα στην Ελλάδα», μπαίνει σε εφαρμογή η Εκτελεστική Απόφαση 2015/1423 της Επιτροπής της Ε.Ε σχετικά με το ζήτημα και συγκεκριμένα επιβάλλονται τα εξής: 1. Η Ελλάδα απαγορεύει την αποστολή των ακόλουθων εμπορευμάτων από την περιφερειακή ενότητα Έβρου προς άλλα μέρη της Ελλάδας, προς άλλα κράτη μέλη και προς τρίτες χώρες:

α) ζώντα βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά

β) σπέρμα βοοειδών

2. Η Ελλάδα απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά, εκτός της περιφερειακής ενότητας Έβρου, των ακόλουθων εμπορευμάτων από την περιφερειακή ενότητα Έβρου:

α) νωπό κρέας που παράγεται από βοοειδή, καθώς και παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας που παράγονται από το εν λόγω νωπό κρέας

β) γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από βοοειδή

γ) αμεταποίητα ζωικά υποπροϊόντα που προέρχονται από βοοειδή, εκτός εάν προορίζονται, υπό την επίσημη εποπτεία της αρμόδιας αρχής, για διάθεση σε εγκεκριμένη μονάδα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Πέρα απ’ όλα αυτά, η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ανακοίνωσε τα εξής:

Θανατώθηκαν ήδη οι δύο θετικές εκτροφές (141 ζώα) και διεξάγεται συνεχής κλινική διερεύνηση των υπολοίπων εκτροφών για τυχόν νέα κρούσματα.

Σχετικά με το ζήτημα του εμβολιασμού, απέδωσε τελικά η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς  απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πλήρες   πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Ο.Δ  για τελική έγκριση.

Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα μιας γόνιμης συνεργασίας των   Κτηνιατρικών  Υπηρεσιών  της ΠΑΜΘ και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα και  για να κερδηθεί χρόνος γίνονται ήδη όλες οι διαδικασίες με την προμηθεύτρια εταιρεία για την διαθεσιμότητα και την αγορά του εμβολίου καθώς και με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για την άμεση έγκρισή του.

Η δαπάνη αγοράς του εμβολίου  θα βαρύνει τις πιστώσεις του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ οι δαπάνες διενέργειας του εμβολιασμού θα καλυφθούν από πιστώσεις της Περιφέρειας, η οποία επιπλέον εξασφάλισε  πιστώσεις για τα  καύσιμα των οχημάτων  των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, καθώς και για την αγορά υγειονομικού κτηνιατρικού υλικού.

Στόχος να εμβολιαστούν όλα τα ζώα της Π.Ε Έβρου (περίπου 19.000 ζώα)  ξεκινώντας πρώτα από την Ζώνη Προστασίας (Δέλτα του Έβρου), στην συνέχεια θα εμβολιαστούν τα ζώα της Ζώνης Επιτήρησης και τέλος αυτά  της υπόλοιπης Περιφερειακής Ενότητας. Το σχήμα εμβολιασμού θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την τελική έγκρισή του.

Ο εμβολιασμός θα διενεργηθεί πρωτίστως από   Κτηνιάτρους της Περιφέρειας ΑΜΘ και επικουρικά θα συμμετέχουν οι Κτηνίατροι  εκτροφής. Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και της Δνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, έχει ζητηθεί επίσης  να συμμετέχουν κτηνίατροι και άλλων Δημοσίων φορέων και οργανισμών (ΕΛΓΑ,  Στρατός κλπ).

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This