9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2020

ΑΓΡΟΤΕΣ, ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΙ

“Δαγκώνουν” οι φόροι που έρχονται από τον Οκτώβριο – Ξεκινά η πρώτη φάση κατάργησης της επιδότησης του Αγροτικού Πετρελαίου – Μειώνεται στο 50% το επίδομα πετρέλαιου θέρμανσης των νοικοκυριών – Κίνητρα για την χρήση του πλαστικού χρήματος  

EFORIA-KOSMOS-(150)1 EFORIA-KOSMOS-(150)2

Το πρώτο κύμα φόρων που θα πλήξει αγρότες, νησιώτες και ιδιοκτήτες με εισοδήματα από ενοίκια έρχεται μέσα στον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές προετοιμάζει τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα γίνουν σε βάθος τριετίας αλλά και το νομοσχέδιο που θα συνοδεύσει τον νέο προϋπολογισμό του 2016 στη Βουλή.

Στις αποφάσεις που έχουν ήδη κλειδώσει περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σταδιακή κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών το 2016 και το 2017, η αύξηση του φόρου στα ενοίκια, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών, η σύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις που προέρχονται αποκλειστικά από τη χρήση πλαστικού χρήματος κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών προωθεί μια σειρά μέτρων για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που έχουν «δραπετεύσει» τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, την εμφάνιση (μέσω κινήτρων) εισοδημάτων χιλιάδων φορολογουμένων που τα αποκρύβουν, την καθιέρωση ηλεκτρονικού χρήματος για συμψηφισμό χρεών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, την υποχρέωση να δέχονται οι γιατροί πλαστικό χρήμα και οι ιατρικές δαπάνες και οι αποδείξεις δαπανών διαβίωσης να γίνονται δεκτές από την Εφορία μόνο αν έχουν πληρωθεί με κάρτα, τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων εφόσον το 80% του τζίρου τους γίνεται με πλαστικό χρήμα, αλλά και μια σειρά αλλαγών στη φορολογία φυσικών προσώπων.

Για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν καταλήξει να εφαρμοστεί για εφέτος κανονικά ο ΦΠΑ 23% και να επαναξιολογηθεί το μέτρο τον Μάρτιο του 2016 μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές ΦΠΑ.

Εφόσον τα έσοδα από ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, τότε εκ των πραγμάτων το μέτρο αυτό θα πρέπει να καταργηθεί και να αναζητήσει η κυβέρνηση νέες πηγές εσόδων.

Για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα του 2015 και του 2016 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων ούτε θα αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές.

Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι για τα εισοδήματα του 2016 να ενσωματωθούν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης.

Την 1η Οκτωβρίου 2015 θα έχουμε την πρώτη φάση κατάργησης της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου μέσω αύξησης του ΕΦΚ, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και η προκαταβολή φόρου στους επαγγελματίες στο 75%.

Επίσης θα μειωθεί στο 50% το κονδύλι που προορίζεται για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών.

Ωστόσο στη φορολογία εισοδήματος του 2016 (δηλώσεις 2017) θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις για εκείνους που εισπράττουν ενοίκια αλλά και στους αγρότες.

Ειδικότερα προβλέπεται αύξηση φόρου στα ενοίκια στο 15% για εισόδημα ως 12.000 ευρώ και  35% για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ από 11% και 33% που ισχύει σήμερα αντιστοίχως.

Στους αγρότες ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί στο 20% από 13% σήμερα, ενώ για τα εισοδήματα του 2017 θα αυξηθεί στο 26%, χωρίς καμία εξαίρεση.

Σημαντικό μέτρο που θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων από τη μείωση της φοροδιαφυγής είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η μείωση φόρου με αποδείξεις των 2.100 ευρώ να ισχύσει από το 2016 εφόσον αυτές έχουν πληρωθεί με πλαστικό χρήμα.

Επίσης μέσα στο 2016 θα εξεταστεί η κατάργηση ή ο περιορισμός σειράς φοροαπαλλαγών όπως είναι οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ θα καταργηθούν αρκετές εξαιρέσεις που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις.

Την 1η Οκτωβρίου 2016 θα καταργηθεί πλήρως η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου, ενώ η προκαταβολή φόρου στους επαγγελματίες θα αυξηθεί στο 100%.

 

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

Δημοπρατείται η παραλιακή σύνδεση Ροδόπης με Έβρο

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This