9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020

Απ’ ευθείας η είσπραξη του ΦΠΑ από τράπεζες

Θα γίνεται για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ και θα αποδίδεται στο Δημόσιο εντός πέντε ημερών – Δεν θα χρεώνουν δαπάνες οι Τράπεζες

XERI-DINEI-LEFTA-TAMEIO-TRAPEZAS

Αυτόματα από τις τράπεζες θα γίνεται η είσπραξή του ΦΠΑ για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να δρομολογεί ταχύτατα την σχετική τεχνική προετοιμασία.

Ο νόμος 4334/2015 με τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου προέβλεπε, μεταξύ άλλων, πως το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί σε συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή σε συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής και οι οποίες διενεργούνται με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking) θα δεσμεύεται αυτόματα από την τράπεζα και θα αποδίδεται κατ’ ευθείαν στο Δημόσιο εντός 5 ημερών από την διενέργεια τής πληρωμής.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων ’Εσόδων, προχωρώντας στην εφαρμογή του νόμου, αναμόρφωσε το νέο έντυπο δηλώσεως ΦΠΑ, προσθέτοντας σε αυτό τον κωδικό 404 με τίτλο «Φόρος που έχει δεσμευθεί μέσω τραπεζών»!.

Στον εν λόγω κωδικό θα καταχωρούνται τα ποσά που παρακρατούνται από τις τράπεζες κατά τον χρόνο εξοφλήσεως των συναλλαγών, προκειμένου να αποδοθούν στην φορολογική διοίκηση.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε η ΓΓΔΕ ξεκαθαρίζεται πώς ο τρόπος συμπληρώσεως του κωδικού 404 θα ορισθεί με νέα απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, κ. Αικατερίνης Σαββαΐδου.

Πρέπει να σημειωθεί πώς η τρόικα ήδη από το 2010 είχε ζητήσει νομοθετικές αλλαγές που θα διασφαλίζουν πως σε κάθε εμπορική συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ο ΦΠΑ θα μπορεί να παρακρατείται από την τράπεζα και να αποδίδεται από αυτήν αυτομάτως στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό τελικώς το σύστημα υλοποιείται με πέντε χρόνια καθυστέρηση.

Εάν το μέτρο, το όποιο αναμένεται να λειτουργήσει πριν από τα τέλος του 2015, αποδειχθεί αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της φοροκλοπής του ΦΠΑ, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να αναπροσαρμόσει τα όρια συναλλαγών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Υπάρχουν δε εισηγήσεις να ισχύσει Διευκρινίζεται πώς για την υπηρεσία της αποδόσεως του ΦΠΑ τα τραπεζικά ιδρύματα δεν θα χρεώνουν δαπάνες η οποιαδήποτε αμοιβή.

Σε περίπτωση δε φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στην δήλωση του φορολογουμένου.

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This