9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΜΕ ΛΙΣΤΑ

Τα παραδείγματα προσώπων που ήταν άγνωστα και έγιναν Βουλευτές από την Τηλεόραση είναι πάμπολλα – Τώρα που δεν ισχύει ο σταυρός προτιμήσεων, τα κόμματα, χωρίς έξωθεν επιρροές, μπορούν να ορίσουν με ποιοτικά χαρακτηριστικά, τους υποψηφίους που θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια 

VOULH1

Το ποιοτικό επίπεδο των προσώπων που εκλέγονται Βουλευτές, έχει καταπέσει δραματικά.

Η αιτία είναι γνωστή: Για να εκλεγεί κάποιος Βουλευτής πρέπει να είναι «αναγνωρίσιμος».

- Advertisement -

Και για να το πετύχει, πρέπει να εμφανίζεται διαρκώς στην τηλεόραση.

Όσο πιο πυκνή είναι η παρουσία του στα τηλεοπτικά κανάλια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εκλεγεί βουλευτής.

Αλλά αυτό δεν έχει συνήθως σχέση με την ποιότητά του. Ό,τι και αν λέει, σημασία έχει να καταστεί γνωστός στην κοινή γνώμη.

Για το φαινόμενο αυτό ευθύνονται δύο παράγοντες:

Ο πρώτος είναι η ίδια η τηλεόραση και η τεράστια επιρροή που έχει ως προς την ανάδειξη προσώπων.

Παρ’ ότι η τηλεόραση δύσκολα μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους ως προς το ποιό κόμμα θα ψηφίσουν -αφού οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν όλες τις απόψεις- ο ρόλος της στην ανάδειξη βουλευτών είναι καταλυτικός.

Διότι παρά τους περιορισμούς του εκλογικού νόμου, τα κανάλια έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν επιλεκτικώς κάποια πρόσωπα και να «θάβουν» κάποια άλλα.

Ο δεύτερος παράγων, αλληλένδετος με την τηλεοπτική προβολή, είναι ό σταυρός προτιμήσεως. Είναι ένα σύστημα που έχει χαρακτηρισθεί ως πηγή διαπλοκής.

Όσοι βουλευτές «τα έχουν καλά» με τα μέσα ενημερώσεως, προβάλλομαι από αυτά και αυξάνουν τις πιθανότητες να επανεκλεγούν. Ενώ όσοι δεν έχουν ανάλογη πρόσβαση, καταδικάζονται στην αφάνεια.

Μάλιστα τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν την δυνατότητα ακόμη και να δημιουργούν πολιτικούς έκτου μηδενός.

Τα παραδείγματα προσώπων που ήταν άγνωστα και έγιναν βουλευτές «από την τηλεόραση» είναι πάμπολλα.

Στην Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια διάθεση.

Όμως στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου δεν θα ισχύσει, ως γνωστόν σταυρός προτιμήσεως.

Ο εκλογικός νόμος ορίζει πως αν διενεργηθούν βουλευτικές εκλογές προτού συμπληρωθεί 18μηνο από τις προηγούμενες, δεν εφαρμόζομαι οι διατάξεις περί σταυρού προτιμήσεως, αλλά ισχύει λίστα υποψηφίων.

Και βουλευτές εκλέγονται όχι οι πρώτοι σε σταυρούς προτιμήσεως, αλλά οι πρώτοι κατά σειράν υποψήφιοι της λίστας των ψηφοδελτίων ανά εκλογική περιφέρεια, η οποία καταρτίζεται από το κάθε κόμμα βάσει των δικών του εσωτερικών διαδικασιών.

Έτσι, ειδικώς οι εκλογές αυτές, τουλάχιστον ως προς την ανάδειξη των βουλευτών είναι απηλλαγμένες από δοσοληψίες με την λεγάμενη διαπλοκή.

Κάθε κόμμα έχει την δυνατότητα να ορίσει μόνο του, χωρίς έξωθεν επιρροές, ποιοι υποψήφιοι θα περιληφθούν σε εκλόγιμες θέσεις στην λίστα και ποιοί όχι.

Είναι επομένως εξαιρετική ευκαιρία για τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν σε ριζική ανανέωση των ψηφοδελτίων τους, με κριτήριά όχι την αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων που προϋποθέτει την τηλεοπτική τους προβολή, αλλά την ποιότητα και την πραγματική αξία τους.

Ερωτηθείς σχετικώς ο κ. Μεϊμαράκης, έσπευσε να δηλώσει ότι στην κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων θα τηρηθεί η σειρά εκλογής τους στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Διότι δεν θα ήταν δημοκρατικό να αλλάξει η σειρά με την οποία επέλεξαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ τους βουλευτές τους πριν από επτά μόλις μήνες.

Το επιχείρημά ασφαλώς είναι βάσιμο. Όμως η ευκαιρία για ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας και εμπλουτισμού της κοινοβουλευτικής της ομάδας με νέα και άξια πρόσωπα είναι ομαδική.

Και θα είναι κρίμα να χαθεί.

Ζ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Tα «κλειστά» σύνορα με Βουλγαρία είναι καταστροφή για τον τουρισμό της Θράκης

Μεγάλες ευθύνες καταλογίζει στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Χριστόδουλος Τοψίδης

Κινηματογράφος στο λιμάνι μας

Ξεκίνησε το έργο της ανακατασκευής των αποθηκών του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη

Αεροψεκασμοί σήμερα στην Αλεξανδρούπολη

Θα διενεργηθούν από τις 5:30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι στο νότιο τμήμα του Δήμου, κοντά σε κατοικημένες περιοχές

Μέχρι 70.000 οι αποζημιώσεις «ΕΛΓΑ» σε αγρότες

Πότε διπλασιάζεται το ποσό, για καλλιέργειες οπωροκηπευτικών Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο- «σκούπα»...

Γιατί δεν μιλούν Μόσχα-Βατικανό;

Ηχηρή σιωπή των Χριστιανών θρησκευτικών ηγετών, Ανατολής και Δύσης, για τηνμετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί – Ο Ρ.Τ. Ερντογάν θέλει να...

More Articles Like This