9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ethnologiko_ergasthri

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, ακολουθώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις της μουσειολογίας και της μουσειοπαιδαγωγικής, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα μικρών και μεγάλων, αναπτύσσει διόδους επικοινωνίας με διαφορετικές ομάδες κοινού, δημιουργώντας ευκαιρίες για ενεργό συμμετοχή που εμπλουτίζουν τα βιώματα, τις παραστάσεις και τις αντιλήψεις των επισκεπτών. Ως ζωντανός οργανισμός, που αποζητά την εμπλοκή και διάδραση με την τοπική κοινωνία, σχεδιάζει και στεγάζει ποικίλες δράσεις για παιδιά, εφήβους και ενήλικες καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται στην τυπική εκπαίδευση.  Φιλοσοφία του μουσείου αποτελεί η σύνδεση  του παραδοσιακού και του σύγχρονου με τον επαναπροσδιορισμό της σχέση του επισκέπτη με το λαϊκό πολιτισμό. Τα βιωματικά εργαστήρια που προσφέρονται, στοχεύουν στην καλλιτεχνική έκφραση καλλιέργεια της δημιουργικότητας και στην ψυχαγωγία, καθώς και στον εμπλουτισμό του ελεύθερου χρόνου, στην αλληλεπίδραση και την κοινωνικοποίηση των συμμετεχόντων.

Τα εργαστήρια για το 2015-2016:

Οι μικροί σούπερ ήρωες αλλάζουν την πόλη τους – Δημιουργικό Εργαστήρι

- Advertisement -

Για 9η συνεχή χρονιά θα λειτουργήσει το Δημιουργικό Εργαστήρι, το οποίο αξιοποιεί τη μέθοδο σχεδίου δράσης (project) προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας και μάθησης για τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Φέτος τα παιδιά θα ανακαλύψουν την υπερδύναμη τους, θα φορέσουν την κάπα τους και θα εργαστούν ομαδικά, θα προβληματιστούν, θα ερευνήσουν και θα ασκήσουν κριτική σε θέματα της καθημερινής τους ζωής. Στη συνέχεια θα αποκτήσουν ενεργό ρόλο με στόχο την παρέμβαση στην τοπική κοινωνία. Με αυτενέργεια και δημιουργικότητα, θα εκπονήσουν σχέδιο αλλαγής και βελτίωσης για τα προβλήματα που θα εντοπίσουν, μέσα σε ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό κλίμα.

Έναρξη: Σάββατο 10 Οκτωβρίου. Το εργαστήρι θα λειτουργεί ανα δύο Σάββατα.

Δύο τμήματα: 10:00-11:30 για παιδιά από 4 έως 6 ετών και 12:00-13:30 για παιδιά από 7 έως 10 ετών.

Χώρος: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Σχεδιασμός Υλοποίηση: Βαλεντίνα Σωκράτους, Υπεύθυνη Τμήματος Εκπ. Προγραμμάτων ΕΜΘ, Φανή Μοκαΐτη, Παιδαγωγός – Εμψυχώτρια.

Εγγραφές μέχρι αρχές Οκτωβρίου στο Ε.Μ.Θ.

Εργαστήρι ζωγραφικής: Μικρές ιστορίες τέχνης

Βιωματικό-καλλιτεχνικό εργαστήριο για παιδιά από 9 έως 14 ετών, που θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν μικρά μυστικά της ζωγραφικής, όπως η δομή ενός πίνακα, ξεκινώντας με έργα διάσημων καλλιτεχνών όπως Ρέμπραντ, Βαν Γκόγκ, Ντα Βίντσι, Μονέ κ.ά.

Έναρξη: 10 Οκτωβρίου. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται 2 Σάββατα τον μήνα, 10:00-13:00.

Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15.

Κόστος συμμετοχής: 25€ (συμπ. όλα τα υλικά).

Χώρος: Αίθουσα «Φώτης Κοσμάς» απέναντι από το ομώνυμο στάδιο.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Φωτάκης Χαράλαμπος, εικαστικός.

Εργαστήρι κόμικς ενηλίκων-εφήβων

Για 4η συνεχόμενη χρονιά οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τον κόσμο των κόμικς αναπτύσσοντας τη δεξιοτεχνία τους στο σχέδιο, το χρώμα και το σενάριο. Οι δυο τελευταίοι μήνες θα είναι αφιερωμένοι στις προσωπικές δημιουργίες των μαθητών με θέματα επιλεγμένα από τους ίδιους και στην προετοιμασία την έκθεσης του εργαστηρίου.

Έναρξη: Κυριακή 11 Οκτωβρίου. Το εργαστήρι θα λειτουργεί κάθε Κυριακή:18:00-20:00.

Κόστος συμμετοχής: 30€.

Χώρος: Αίθουσα «Φώτης Κοσμάς» απέναντι από το ομώνυμο στάδιο.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Νίκος Καμπασελέ, Ζωγράφος, πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κάτοχος μεταπτυχιακού στα κόμικς (Ecole Européene Supérieure de l’Image).

Improv Comedy – Κωμικοί θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί

Το Improv Comedy είναι η τέχνη των κωμικών θεατρικών αυτοσχεδιασμών. Μια θεατρική τέχνη όπου ό,τι παρουσιάζεται στη σκηνή δημιουργείται εκείνη τη στιγμή με σχεδόν καθόλου ή ελάχιστη προετοιμασία, που βασιζεται σε προτάσεις και ιδέες του κοινού. Είναι μια απασχόληση που εξασκεί, αλλάζει τον χαρακτήρα προς το καλύτερο, εκτονώνει και διασκεδάζει. Κατάλληλο για όλους χωρίς καμιά εμπειρία. Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες.

Έναρξη: Δευτέρα 5 Οκτωβρίου. Θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα.

Ώρες:  20:30 τμήμα αρχαρίων και 22:30 τμήμα προχωρημένων.

Θα προηγηθεί ανοιχτό μάθημα – γνωριμία τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στις 21:30 στον χώρο του Μουσείου.

Κόστος συμμετοχής: 25€.

Χώρος: Αίθουσα «Φώτης Κοσμάς» απέναντι από το ομώνυμο στάδιο.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Παναγιώτης Κούδας.

Εργαστήρι εκμάθησης της τεχνικής της «δαντέλας με κοπανέλι»

Εάν έχετε μεράκι και θέλετε να μάθετε να δημιουργείτε με τα χέρια σας έργα ιδιαίτερης αισθητικής αξίας, ελάτε στο εργαστήριο για την εκμάθηση της τεχνικής της δαντέλας με κοπανέλι, στο ΕΜΘ.

Η κ. Κεραμάρη Μαρία θα διδάξει την ξεχασμένη τεχνική της δαντέλας με κοπανέλια μαθαίνοντάς σας τις βασικές τεχνικές.

Έναρξη: Δευτέρα 19 Οκτωβρίου. Το εργαστήρι θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα ώρες 17:00-19:00 (επαναληπτικά κάθε Παρασκευή 10:00-12:00).

Κόστος συμμετοχής: 20€ (ετήσιο).

Χώρος: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαρία Κεραμάρη, εκπαιδευτικός.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο 2551036663 και στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.emthrace.org.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This