9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

ΙΔΟΥ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η… ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ “Ε.Ε.”

Πλήρης αδιαφορία από τα περισσότερα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ενίσχυση της δυνάμεως της FRONTEX στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Ανατ. Αιγαίου

LIMENIKO-LATHROMETANASTES

Τη 18η Ιουνίου κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματούχων μετέβη στο αρχηγείο της Frontex στη Βαρσοβία και παρουσίασε στην ηγεσία του οργανισμού σχέδιο δράσης που προέβλεπε, εκτός από πλωτές περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, ανάπτυξη χερσαίας «δύναμης» συνοριοφυλάκων αρχικά στη Λέσβο και ενδεχομένως στα υπόλοιπα νησιά «πρώτης» υποδοχής.

Το σχέδιο είχαν συντάξει από κοινού τα αρχηγεία της Αστυνομίας και του Λιμενικού και αποσκοπούσε στον εντοπισμό και την καταγραφή των αλλοδαπών που θα εισέρχονταν παράνομα στο νησί. Η ελληνική πρόταση έτυχε αποδοχής από τους επικεφαλής του οργανισμού που έκαναν δεκτά τα προαπαιτούμενα της Αστυνομίας και του Λιμενικού για την υλοποίησή της.

- Advertisement -

Η επιχείρηση προέβλεπε ανάπτυξη 50 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων με αρμοδιότητα να εκτελούν χερσαίες περιπολίες στη Λέσβο, καθώς και μετακίνηση 15 ακόμα Ευρωπαίων αστυνομικών εκπαιδευμένων στην ταυτοποίηση των αλλοδαπών, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια.

Για την υλοποίηση του σχεδίου, η Frontex είχε επίσης κάνει δεκτό ελληνικό αίτημα για μεταφορά στη Λέσβο 15 οχημάτων από αστυνομίες των κρατών-μελών, 11 συσκευών δακτυλοσκόπησης, καθώς επίσης βαν και λεωφορείων που θα χρησιμοποιούνταν για τη μετακίνηση των προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο νησί.

«Το αίτημα που είχαμε καταθέσει, προέβλεπε δυνατότητα μεταφοράς των δυνάμεων σε περίπτωση που κάποιο άλλο νησί αντιμετώπιζε πρόβλημα αυξημένων ροών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κω», δήλωσε σχετικά Ελληνας αξιωματούχος που μετείχε στη διαπραγμάτευση.

Δύο και πλέον μήνες μετά, το σχέδιο παραμένει ανενεργό, καθώς το αίτημα για συνδρομή που απηύθυνε η Frontex στα κράτη-μέλη δεν βρήκε ανταπόκριση. Είναι μάλιστα τέτοια η απροθυμία των «εταίρων» που η Frontex υποχρεώθηκε να ζητήσει από την Ελληνική Αστυνομία να εφαρμόσει με ίδια μέσα την επιχείρηση, δεσμευόμενος ωστόσο να καλύψει το κόστος μετακίνησης των Ελλήνων αστυνομικών στο νησί.

Σύμφωνα μάλιστα με μια εκδοχή, που ωστόσο διαψεύστηκε από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η Frontex προκατέβαλε 100.000 ευρώ για να ξεκινήσει η εφαρμογή της επιχείρησης. Αξιωματούχος του υπ. Προστασίας του Πολίτη δήλωσε σε εφημερίδα ότι το θέμα θα τεθεί απευθείας στον επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, στη διάρκεια επίσκεψής του την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα.

Ελλιπής είναι όμως η ανταπόκριση του οργανισμού και για την επιχείρηση «Ποσειδώνας» που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Η Frontex έχει ικανοποιήσει κατά το ήμισυ τα ελληνικά αιτήματα για μέσα και εξοπλισμό παρότι την 24η Απριλίου ανακοινώθηκε ο τριπλασιασμός των διαθέσιμων κονδυλίων.

Στο ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται και επιχειρούν αυτές τις μέρες έξι περιπολικά σκάφη, δύο ελικόπτερα και τέσσερα βαν με θερμικές κάμερες. Πάντως, σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους, το επόμενο διάστημα θα αποσπαστούν με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου 20 αστυνομικοί που θα ενισχύσουν τη διαδικασία ταυτοποιήσεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ προωθείται η αλλαγή του λογισμικού σε 30 συσκευές δακτυλοσκόπησης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να διατεθούν και αυτές για τις ανάγκες καταγραφής των νεοεισερχόμενων αλλοδαπών.

pronews.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Στον EAST-MED προσχωρεί και η Γαλλία

Αλλάζει ριζικά το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατ. Μεσόγειο – Απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας

Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει την στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου από το… 1936!!!

Η μελέτη του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΝ Ναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη – Η Τουρκία να ξεχάσει την αποστρατικοποίηση των νησιών μας

Θα είναι η τελευταία αλλαγή της ώρας;

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, γυρίζουμε στην χειμερινή ώρα – Η Ελλάδα δεν αποφάσισε ακόμα

Οι Απόστρατοι Αξιωματικοί υπέρ του κτηνοτρόφου

Με ανακοίνωσή τους στηλιτεύουν την καταδίκη του 32χρονου από τις Φέρες – Μήπως έχει… ποινικοποιηθεί η υπεράσπιση της Πατρίδος μας; - Τιμωρία...

Για να γνωρίσουμε την ιστορία του τόπου μας

Το τζαμί - Το πρώτο Νηπιαγωγείο των Φερών - Οι Φέρες τον 17ο αιώνα

More Articles Like This