9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020

Με αξίες του 2007 ο φετινός “ΕΝΦΙΑ”

Φορολογούνται τα ακίνητα επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών, ενώ από το 2009 οι τιμές τους έχουν καταρρεύσει – Έχουμε στην πραγματικότητα Δήμευση ακινήτων και όχι φορολογία  

SPITI-ENFIA Το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θεσπίσθηκε το 1982, ώστε να παύσει η οργιάζουσα μέχρι τότε δοσοληψία μεταξύ εφοριακών και φορολογούμενων.

Και παράλληλα να προστατευθούν οι φορολογούμενοι από τον εκβιασμό που υφίσταντο, προκειμένου να χρησιμοποιούνται από τους εφοριακούς «ευνοϊκά» συγκριτικά στοιχεία για την εκτίμηση των ακινήτων τους.

Το νέο σύστημα, που αρχικώς περιορίζετο στα ακίνητα των μεγάλων αστικών κέντρων, σταδιακά επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια.

- Advertisement -

Και ενώ τα πρώτα χρόνια ίσχυε για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας μόνο στον φόρο δωρεών, κληρονομιών και μεταβιβάσεων, αργότερα άρχισε να εφαρμόζεται και στον φόρο ακινήτου περιουσίας.

SPITI-ENFIA1

Σύντομα όμως οι αντικειμενικές αξίες άρχισαν να χρησιμοποιούνται και πολιτικά για την άσκηση επιρροής σε κατηγορίες του εκλογικού σώματος.

Έτσι, είχαμε διακρίσεις ως προς τo ποy αyξάνονταν περισσότερο και που λιγότερο, ανεξαρτήτως των πραγματικών εμπορικών αξιών.

Ενώ είχαμε και καθυστέρηση στις εκάστοτε αναπροσαρμογές.

Το 1990, για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό που δημιουργούσε στρεβλώσεις στην κτηματαγορά και αδικίες στην φορολογία, ψηφίσθηκε διάταξις νόμου που όρισε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμόζονται «το βραδύτερο ανά διετία», ώστε να παρακολουθούν τις αυξομειώσεις των εμπορικών αξιών. Η οποία όμως δεν τηρείται.

Αρχικώς, η μή έγκαιρη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ευνοούσε τους φορολογουμένους, αφού οι εμπορικές αξίες των ακινήτων συνεχώς αυξάνονταν.

Όμως από το 2009 και μετά, οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να καταρρέουν. Μάλιστα σε περιοχές που έχουν υποβαθμισθεί ιδιαίτερα, παρατηρούνται μειώσεις της τάξεως του 60-70%.

Έν τούτοις, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογισθεί και εφέτος με τις αντικειμενικές αξίες του 2007!

Πρόκειται για μεθόδευση όχι μόνο παράνομη, για την οποία μάλιστα έχει αποφανθεί με πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και εξοφθάλμως δημευτική.

Δέν νοείται να φορολογούνται ακίνητα επί πλασματικών αντικειμενικών άξιών.

Η ευθύνη για την αδικία βαρύνει κατ’ αρχήν τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ενώ όφειλαν έκ του νόμου να αναπροσαρμόζουν τις αντικειμενικές αξίες ανά διετία, δεν το έπραξαν.

Τα περί μνημονιακής υποχρεώσεως είναι πρόσχημα, αφού η τρόικα εξ αρχής ζητούσε την κατάργηση των «αντικειμενικών» και την θέσπιση ενός πιο αξιόπιστου συστήματος.

Από φεέτος όμως ευθύνη βαρύνει στο ακέραιο την Κυβέρνηση Τσίπρα.

Πέρυσι στην Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει:

«Δεν θα φορολογήσουμε κανέναν  με πλασματικές αξίες. Αναπροσαρμόζουμε άμεσα τις αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον 30% έως 35%».

Εφέτος πράττει το ακριβώς αντίθετο.

Φορολογεί τα ακίνητα πεί πλασματικών αξιών του έτους 2007.

Στην πραγματικότητα τα δημεύει.

Ζ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This