9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 7 Απριλίου, 2020

Με αξίες του 2007 ο φετινός “ΕΝΦΙΑ”

Φορολογούνται τα ακίνητα επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών, ενώ από το 2009 οι τιμές τους έχουν καταρρεύσει – Έχουμε στην πραγματικότητα Δήμευση ακινήτων και όχι φορολογία  

SPITI-ENFIA Το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θεσπίσθηκε το 1982, ώστε να παύσει η οργιάζουσα μέχρι τότε δοσοληψία μεταξύ εφοριακών και φορολογούμενων.

Και παράλληλα να προστατευθούν οι φορολογούμενοι από τον εκβιασμό που υφίσταντο, προκειμένου να χρησιμοποιούνται από τους εφοριακούς «ευνοϊκά» συγκριτικά στοιχεία για την εκτίμηση των ακινήτων τους.

Το νέο σύστημα, που αρχικώς περιορίζετο στα ακίνητα των μεγάλων αστικών κέντρων, σταδιακά επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια.

Και ενώ τα πρώτα χρόνια ίσχυε για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας μόνο στον φόρο δωρεών, κληρονομιών και μεταβιβάσεων, αργότερα άρχισε να εφαρμόζεται και στον φόρο ακινήτου περιουσίας.

SPITI-ENFIA1

Σύντομα όμως οι αντικειμενικές αξίες άρχισαν να χρησιμοποιούνται και πολιτικά για την άσκηση επιρροής σε κατηγορίες του εκλογικού σώματος.

Έτσι, είχαμε διακρίσεις ως προς τo ποy αyξάνονταν περισσότερο και που λιγότερο, ανεξαρτήτως των πραγματικών εμπορικών αξιών.

Ενώ είχαμε και καθυστέρηση στις εκάστοτε αναπροσαρμογές.

Το 1990, για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό που δημιουργούσε στρεβλώσεις στην κτηματαγορά και αδικίες στην φορολογία, ψηφίσθηκε διάταξις νόμου που όρισε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμόζονται «το βραδύτερο ανά διετία», ώστε να παρακολουθούν τις αυξομειώσεις των εμπορικών αξιών. Η οποία όμως δεν τηρείται.

Αρχικώς, η μή έγκαιρη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ευνοούσε τους φορολογουμένους, αφού οι εμπορικές αξίες των ακινήτων συνεχώς αυξάνονταν.

Όμως από το 2009 και μετά, οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να καταρρέουν. Μάλιστα σε περιοχές που έχουν υποβαθμισθεί ιδιαίτερα, παρατηρούνται μειώσεις της τάξεως του 60-70%.

Έν τούτοις, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογισθεί και εφέτος με τις αντικειμενικές αξίες του 2007!

Πρόκειται για μεθόδευση όχι μόνο παράνομη, για την οποία μάλιστα έχει αποφανθεί με πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και εξοφθάλμως δημευτική.

Δέν νοείται να φορολογούνται ακίνητα επί πλασματικών αντικειμενικών άξιών.

Η ευθύνη για την αδικία βαρύνει κατ’ αρχήν τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ενώ όφειλαν έκ του νόμου να αναπροσαρμόζουν τις αντικειμενικές αξίες ανά διετία, δεν το έπραξαν.

Τα περί μνημονιακής υποχρεώσεως είναι πρόσχημα, αφού η τρόικα εξ αρχής ζητούσε την κατάργηση των «αντικειμενικών» και την θέσπιση ενός πιο αξιόπιστου συστήματος.

Από φεέτος όμως ευθύνη βαρύνει στο ακέραιο την Κυβέρνηση Τσίπρα.

Πέρυσι στην Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει:

«Δεν θα φορολογήσουμε κανέναν  με πλασματικές αξίες. Αναπροσαρμόζουμε άμεσα τις αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον 30% έως 35%».

Εφέτος πράττει το ακριβώς αντίθετο.

Φορολογεί τα ακίνητα πεί πλασματικών αξιών του έτους 2007.

Στην πραγματικότητα τα δημεύει.

Ζ.

Latest News

Σε κατάσταση ετοιμότητας το αεροδρόμιο Αλεξ/πολης

Επί 24ωρου βάσεως, παρ’ όλο που η κίνηση έχει μειωθεί κατά 50% - Μειώθηκαν οι πτήσεις Κατά 50% είναι...

Διόπτρες για νυχτερινή όραση στην 12η Μεραρχία

Δώρισε η Ναυτιλιακή Εταιρεία Ζακύνθου, για την αντιμετώπιση προσφυγικών ροών στον Έβρο Συνεπείς στην πρόθεση που είχε εκδηλώσει προ...

Ελληνική αυτόνομη συνοριοφυλακή χρειάζεται ο Έβρος

Τι προτείνει ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος - Να αποσπασθεί η Συνοριοφυλακή από την Ελληνική Αστυνομία και να αποτελέσει Ειδικό...

ΔΩΣΤΕ ΤΟ 12% ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΑΜ-Θ»

Δεν πρέπει να μεταβληθεί η ακριτική μας περιοχή σε «Κρανίου τόπο» - Τώρα οι Επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης, περισσότερο από κάθε άλλη...

More Articles Like This