9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΜΑΣ;

Ο πληθυσμός της Ελλάδος γερνάει και μειώνεται – Το 2025 θα είμαστε λιγότεροι κατά 400.000 άτομα – Πιο πίσω από Τουρκία, Αλβανία και Μογγολία, η Ελλάδα στη φροντίδα των ηλικιωμένων – Τέτοια Πατρίδα θέλουμε; 

ATM-OURAΗ κατρακύλα  της Ελλάδος σε κάθε τομέα είναι πλέον οφθαλμοφανής και αδιαμφισβήτητη.

Χθες η Σχολή Χρονιά ξεκίνησε με χιλιάδες ελλείψεις διδασκαλικού προσωπικού.

Τα Νοσοκομεία βρίσκονται χωρίς χρηματοδότηση και με τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

- Advertisement -

Η οικονομία της χώρας πηγαίνει κατά διαόλου, με τα CAPITAL CONTROLS που επιβλήθηκαν από τις “ εξυπνάδες” και “μαγκιές” του Βαρουφάκη.

Ενώ την ίδια ώρα, τα μορφωμένα νιάτα της Ελλάδος, φεύγουν από την χώρα, που γεμίζει εν τω μεταξύ από τους Βάρβαρους μετανάστες.

Όμως η γενική αίσθηση είναι αδιάψευστη: Το κράτος μας δεν σέβεται ούτε την τρίτη ηλικία, ούτε τα νιάτα. Τους νέους τούς οδηγεί στην ξενιτιά με όχημα την ανεργία, ενώ στους ηλικιωμένους παρέχεται εισιτήριο διαρκείας για την εξαθλίωση. Οι πενιχρές συντάξεις, οι ψαλιδισμένες παροχές στην υγεία και η πλήρης ανυπαρξία ασφάλειας και δομών στήριξης για τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν τη λίστα της HelpΑge International να φαντάζει πειστική – τουλάχιστον στο σημείο που αναφέρεται στην Ελλάδα.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι από το 1951 έως το 2014 πληθυσμός της χώρας μας από 7.600.000 αυξήθηκε στα 11.000.000, ενώ το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά περίπου 10 χρόνια (από τα 69 στα 78 έτη για τους άνδρες και από τα 73 στα 83 έτη για τις γυναίκες), γεγονός που καταδεικνύει τη γήρανση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, «το 2025 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα υπολείπεται κατά 300.000-400.000 αυτού του 2015, ενώ το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών θα υπερβεί το 22% του συνολικού πληθυσμού και οι άνω των 85 ετών θα αποτελούν πιθανότατα το 15% της ομάδας των 65+».

Στο μεταξύ, άλλη μελέτη της διεθνούς οργάνωσης HelpAge κατατάσσει την Ελλάδα στην 79η θέση, ανάμεσα σε 96 χώρες, για την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους πλήθος παραγόντων, μεταξύ των οποίων η οικονομική ευημερία, οι παροχές υγείας, η εκπαίδευση και το περιβάλλον.

Στην κατάταξή η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Τουρκία, η Αλβανία και η Μογγολία.

Εν τω μεταξύ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το δημογραφικό στην Ελλάδα, καθώς ο πληθυσμός θα συνεχίσει να γηράσκει, ενώ οι γεννήσεις θα είναι λιγότερες των θανάτων. Η μέση ηλικία του πληθυσμού το 1951 ήταν 29 έτη αλλά το 2014 αυξήθηκε στα 43!

Σύμφωνα με στοιχεία του διευθυντή του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων και πανεπιστημιακού κ. Βύρωνα Κοτζαμάνη, η γυναίκα αποκτά πλέον το πρώτο της παιδί σε εξαιρετικά υψηλή ηλικία (αγγίζει τα 30 έτη) και η οποία αναβολή των γεννήσεων εξ αιτίας των δυσμενών κοινωνικών-οικονομικών συνθηκών πιθανότατα θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της τάσεως μειώσεως του αριθμού των γεννήσεων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το ακόμη μεγαλύτερο «άνοιγμα» του εύρους μεταξύ του ορίου αναπαραγωγής (2,1 παιδιά/γυναίκα) και του αριθμού των παιδιών που θα φέρουν στον κόσμο οι γυναίκες που γεννήθηκαν μετά το 1980.

Σημειώνεται ότι η γενεά του ’50 έφερε στον κόσμο 1,9 παιδιά/γυναίκα.

Τελικά το ερώτημα είναι:

Αυτή την Ελλάδα θέλουμε;

Ποιος θα σταματήσει την κατρακύλα της Πατρίδος μας;

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών από την U CERT

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι ένα Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Άρχισε τη λειτουργία...

More Articles Like This