9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ «ΣΙΔ/ΚΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ»

Από το CEF θα γίνει η χρηματοδότηση της διπλής Σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Τοξότες-Αμφίπολη-Νέα Καρβάλη – Σύνδεση με Σιδηρόδρομο και τον Λιμένα της Καβάλας “Φίλιππος Β’”

HLEKTROKINHTO-TRENO1

Ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για τη δρομολόγηση και ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β’» με τους Τοξότες Ξάνθης έχει στα χέρια του ο Δήμος Καβάλας, καθώς από τις 11 Ιουλίου έχουν ενταχθεί στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Κομισιόν «Συνδέοντας την Ευρώπη», γνωστότερο ως CEF (Connecting Europe Facility) οι πρώτες προμελέτες.

Συγκεκριμένα, εννέα πρότζεκτ ελληνικού ενδιαφέροντος πήραν το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σημαντικότερα τα σιδηροδρομικά έργα Τιθορέα – Δομοκός και Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος, με το χρηματοδοτικό βάρος των έργων να μεταφέρεται στο CEF.

- Advertisement -

Στο ίδιο πρόγραμμα, πέρασαν οι μελέτες για την αναβάθμιση της «σιδηροδρομικής Εγνατίας Οδού», δηλαδή της σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα, νέο εξαιρετικό σημαντικό για τον οδικό χάρτη της περιοχής μας και τις αναπτυξιακές προοπτικές του «Φίλιππος Β’».

Ειδικότερα, για τη νέα γραμμή Τοξότες – Νέα Καρβάλη και τη σύνδεση με τον εμπορευματικό λιμένα, μήκους 31,8 χλμ. από το CEF θα βγουν 2 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση των προμελετών και των μελετών, ενώ με 1 εκατ. ευρώ θα συμμετέχει η ΤΡΕΝΟΣΕ.

Ακόμη, για τη δημιουργία νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Αμφίπολη – Νέα Καρβάλη (προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ), με τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση, δηλαδή του ανατολικού κλάδου της σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Πρακτικά, ανοίγει ο δρόμος για τις πρώτες προμελέτες, καθώς το έργο είναι παντελώς ανώριμο, όπως αποφαίνεται η Κομισιόν, αλλά θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών δικτύων.

Σε κλίμα σύμπνοιας η ΠΕΔ

Αξίζει ν σημειωθεί ότι σε κλίμα σύμπνοιας πραγματοποιήθηκε προχθές η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, παρούσας της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα και των ομολόγων της από τους άλλους δήμους της Π.Ε. Καβάλας, κ.κ. Τσομπανόπουλου (Νέστου), Αναστασιάδη (Παγγαίου) και Χατζηεμμανουήλ (Θάσου).

Στη συνεδρίαση και μετά την εισήγηση του προέδρου Βαγγέλη Λαμπάκη (δήμαρχος Αλεξανδρούπολης), η δήμαρχος Καβάλας ανέφερε τις παρατηρήσεις της επί του Χωροταξικού Σχεδίου Α.Μ.-Θ., τονίζοντας ότι είναι ετεροβαρές, ενώ στη συνέχεια ψηφίστηκαν οι γενικοί όροι που έθεσαν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις τους τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης.

Στην τοποθέτηση του, ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ ανέφερε ότι από το Χωροταξικό Σχέδιο υποβαθμίζονται τα λιμάνια Καβάλας και Θάσου, ενώ ανέφερε ότι εδώ και καιρό γίνονται πολύ ουσιαστικά και αναπτυξιακά έργα υποδομής στους λιμένες της Θάσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη προχθεσινή συνεδρίαση, συνεπείς δεν ήταν όλοι οι δήμαρχοι της Π.Ε.Δ. – Α.Μ. – Θ., καθώς δεν επέδωσαν τις προτάσεις τους επί του σχεδίου, με αποτέλεσμα να τους δοθεί μια επιπλέον εβδομάδα, ώστε να καταθέσουν τα τελικά κείμενα με τις παρατηρήσεις τους, ώστε στη συνέχεια να επιδοθεί ένα ενιαίο κείμενο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ. – Θ., το οποίο τελικά θα γνωμοδοτήσει και θα αποστείλει τις προτάσεις του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δημήτρης Μπουντάς 

 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης στα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020»

Στοδιασυλλογικό αγώνα Optimist &  Laser 4.7 ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020 που διοργάνωσε ο Ομιλος Θαλασσίων...

O ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ σας καλεί

Σε μια μυθική Πεζοπορική διαδρομή, Μαρώνειας-Πετρωτών, την Κυριακή 1/11/2020 Ύστερα από την πολύ επιτυχημένη...

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με τον 25ο Μεσημβρινό

Κάτω από τον κωδικό «25ος Μεσημβρινός» η Τουρκία συγκετρώνει όλες τις διεκδικήσεις της, για υφαλοκρηπίδα, FIR, έρευνα-διάσωση και αποστρατικοποίηση των νησιών μας

Σχολικό πείραμα από Ξάνθη θα ταξιδέψει στο διάστημα

Οι μαθητές του 2ουΛυκείου Ξάνθης πραγματοποίησαν το όνειρό τους για ένζυμο σε συνθήκες μικροβαρύτητας – Στις αρχές του 2021 η εκτόξευση στο...

Πρόστιμα 30.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ σε 15 Περιφερειακά Κανάλια

Ανάμεσα σ’ αυτά και το ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, λόγω της μετάδοσης των αναφορών που έκανε ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά των Σκοπιανών – Λογοκρισία...

More Articles Like This