9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

ΡΟΔΟΠΗ: ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΟΥ

KAPNA

Ποσότητα, αλλά κυρίως ποιότητα, συνθέτουν την φετινή παραγωγή καπνού στη Ροδόπη, με συνέπεια οι τιμές να αναμένονται αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Οι καιρικές συνθήκες ευνοϊκές, κυρίως τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, αναμένεται να διατηρήσουν την παραγωγή καπνού στα υψηλά επίπεδα του 2014, όταν στα καπνοχώραφα της Ροδόπης είχαν συγκομιστεί 7.409 τόνοι μπασμά.

Τις ποσότητες αυτές προβλέπεται να προσεγγίσει και η συγκομιδή του 2015, ενώ η ποιότητα των καπνού φέτος είναι πολύ καλύτερη.

- Advertisement -

Η καλλιέργεια του καπνού εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα του νομού Ροδόπης, σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με άγονα χωράφια.

Στην περιοχή καλλιεργείται καπνός ανατολικού τύπου.

Μπασμάς, είναι η ποικιλία που καλλιεργείται από τους παραγωγούς καπνού της Θράκης και θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο και ιδιαίτερα αυτός που καλλιεργείται στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Ανήκει στην κατηγορία των “αρωματικών” καπνών και μπαίνει στα χαρμάνια των καπνοβιομηχανιών για να δώσει άρωμα και γεύση.

Αυτό το διάστημα η συγκομιδή της ποικιλίας Μπασμάς έχει ξεκινήσει. Η συγκομιδή γίνεται πριν να βγει ο ήλιος και σε διάστημα 7 εβδομάδων. Κάθε μάζεμα λέγεται «χέρι» και αποτελείται από 5 ως 6 φύλλα της ίδιας ποιότητας.

Τα πρώτα φύλλα τα μαζεύουν και τα πετούν λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε νικοτίνη, ενώ τα μεσαία φύλλα δίνουν τον εκλεκτότερο καπνό.

Στην κορυφή του βλαστού βγαίνει ο ανθός απ’ όπου με ξήρανση θα πάρουν τον σπόρο.

Η αγωνία των παραγωγών αυτήν τη στιγμή είναι αν τελικά η καλή ποιότητα του προϊόντος τους θα εξαργυρωθεί και σε καλές τιμές από την βιομηχανία.  Ως γνωστόν, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής καπνόφυλλων απορροφάται τα τελευταία χρόνια από μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις καπνού στην Ελλάδα.

Στις 28 Σεπτεμβρίου αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση τιμές από έξι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης, εταιρείες που απορροφούν το σύνολο της ποσότητας του καπνού του νομού μας και της γειτονικής Ξάνθης.

Η μέση τιμή για τον καπνό πέρσι διαμορφώθηκε στα 3,66 ευρώ και η πρόβλεψη είναι ότι η φετινή τιμή θα είναι αυξημένη κατά 1 ευρώ.  Η αυξημένη τιμή θα αποφέρει και μεγαλύτερο εισόδημα για τα 6.820 ενεργά μέλη του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This