9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Σε εξέλιξη στον Έβρο εμβολιασμοί κατά της οζώδους δερματίτιδος

Η επιδημία της ζωονόσου αποδεκατίζει τα κοπάδια – Στα πρόθυρα της καταστροφής εκατοντάδες κτηνοτροφικές μονάδες – Απούλητες μένουν και οι Ζωοτροφές στο Νότιο Έβρο – 1.300 ζώα θανατώθηκαν ως τώρα

OZODHS-DERMATITIDA1Μπορεί η οζώδης δερµατίτιδα που έκανε την εµφανισή της στον Έβρο να αποδεκατίζει κοπάδια κτηνοτρόφων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, φέρνει όµως στα πρόθυρα καταστροφής και εκτοντάδες αγροτικές εκµεταλλεύσεις της περιοχής, λόγω των περιορισµών στη διακίνηση ζωοτροφών που επιβάλλει το εµπάργκο, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Αgrenda.

Όπως εξηγεί στην Agrenda ο παραγωγός Ηλίας ∆ιαµαντίδης που καλλιεργεί κτηνοτροφικά φυτά και ιδίως τριφύλλια στο νότιο Έβρο, «η παραγωγή φέτος πάει στράφι, αφού αρκετές κτηνοτροφικές µονάδες βγαίνουν εκτός µάχης µε τις θανατώσεις, ενώ λόγω του εµπάργκο απαγορεύεται η µεταφορά ζωοτροφών σε άλλες περιοχές, χωρίς να τηρούνται αυστηρά µέτρα ασφαλείας, όπως πλύσεις φορτηγών και άλλες εργασίες απολύµανσης, τις οποίες οι αγρότες δεν είναι σε θέση να περαιώσουν λόγω κόστους».

Αποτέλεσµα της κατάστασης αυτής, επισηµαίνει ο ίδιος, «είναι οι τιµές να κατρακυλήσουν και εµείς να είµαστε σε απόγνωση και θεατές στο ίδιο έργο, όπως στην περίπτωση της ευλογιάς, πριν χρόνια.

- Advertisement -

Προχωρούν 

οι εµβολιασµοί

Με εντατικούς ρυθµούς, κατά τ’ άλλα ρυθµούς και τη συνδροµή κτηνιάτρων απ’ όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ), πραγµατοποιούνται οι εµβολιασµοί των βοοειδών στο ∆έλτα του Έβρου και την ευρύτερη περιοχή των Φερών, για την αντιµετώπιση της ζωονόσου της οζώδους δερµατίτιδας.

Ήδη, µε την παραλαβή των πρώτων 8.000 εµβολίων, τα οκτώ συνεργεία κτηνιάτρων έχουν εµβολιάσει, εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης τα πρώτα 2.400 ζώα (σε σύνολο 5.500 βοοειδών στην περιοχή του ∆έλτα), ο διευθυντής κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο αριθµός των βοοειδών που έχουν θανατωθεί ανέρχεται στα 1.300 ζώα µέχρι πριν λίγες µέρες, διευκρινίζοντας όµως ότι είναι ένας αριθµός που καθηµερινά τροποποιείται καθώς το νόσηµα µέσα στο ∆έλτα δεν παρουσιάζει την ίδια εικόνα που παρουσίαζε στην Τουρκία και το Ισραήλ, δηλαδή αυτή της αργής µετάδοσης, αντιθέτως µεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέµα απειλής της δηµόσιας υγείας, ότι η κατανάλωση γαλακτοκοµικών και κρέατος και γενικότερα προϊόντων που έχουν υποστεί υψηλή θερµική επεξεργασία είναι απολύτως ασφαλής, ενώ επανέλαβε ότι η οζώδης δερµατίτιδα δεν µεταδίδεται µε άµεση επαφή, αλλά µέσω τσιµπηµάτων κουνουπιών, µυγών και τσιµπουριών.

Παρ’ όλα, αυτά σηµείωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα µέτρα ακόµη και ως προς τη χρήση του κτηνιατρικού εξοπλισµού και των οχηµάτων που χρησιµοποιούνται για τους εµβολιασµούς, ώστε να µην προκληθεί επιπλέον ανησυχία µετάδοσης της ζωονόσου.

Αλέξανδρος Μπίκας

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Στον EAST-MED προσχωρεί και η Γαλλία

Αλλάζει ριζικά το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατ. Μεσόγειο – Απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας

Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει την στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου από το… 1936!!!

Η μελέτη του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΝ Ναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη – Η Τουρκία να ξεχάσει την αποστρατικοποίηση των νησιών μας

Θα είναι η τελευταία αλλαγή της ώρας;

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, γυρίζουμε στην χειμερινή ώρα – Η Ελλάδα δεν αποφάσισε ακόμα

Οι Απόστρατοι Αξιωματικοί υπέρ του κτηνοτρόφου

Με ανακοίνωσή τους στηλιτεύουν την καταδίκη του 32χρονου από τις Φέρες – Μήπως έχει… ποινικοποιηθεί η υπεράσπιση της Πατρίδος μας; - Τιμωρία...

Για να γνωρίσουμε την ιστορία του τόπου μας

Το τζαμί - Το πρώτο Νηπιαγωγείο των Φερών - Οι Φέρες τον 17ο αιώνα

More Articles Like This