9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

Θα ζητήσει διαδρόμους για τα Ισραηλινά Αεροσκάφη, στον Συριακό εναέριο χώρο – Ο άτυπος Άξονας Ελλάδος – Ισραήλ – Αιγύπτου και Ρωσίας 

NETANIAXOU

Ένας άτυπος άξονας Ελλάδας-Ισραήλ-Ρωσίας-Αιγύπτου δημιουργείται απέναντι στην Τουρκία με όποιες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις υπάρχουν ειδικά της Ελλάδας και του Ισραήλ απέναντι στις ΗΠΑ οι οποίες εξακολουθούν να έχουν διαταραγμένες σχέσεις με την Άγκυρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσγειώνεται εντός των ημερών στην Μόσχα με αντικείμενο συνομιλιών τρόπους εξεύρεσης αντιμετώπισης του ISIS το οποίο όταν δεν βομβαρδίζεται από την Τουρκία εφοδιάζεται από αυτήν αλλά και για την αποφυγή “ατυχήματος”για τα ισραηλινά αεροσκάφη που θέλουν διαδρόμους στο συριακό εναέριο χώρο ο οποίος τουλάχιστον στις ελεγχόμενες από τον Μ. Άσαντ περιοχές προστατεύεται πλήρως από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα και τα ρωσικά μαχητικά.

- Advertisement -

Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος αν και σουνιτική χώρα (με κοσμικό καθεστώς όμως) είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος γεωπολιτικός αντίπαλος της Τουρκίας από τότε που καθαιρέθηκε  ισλαμιστής πρόεδρος Μόρσι και ανέλαβε την προεδρία μετά από εκλογές ο στρατηγός Α. Σίσι.

Επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu θα πραγματοποιήσει μια “σύντομη επίσκεψη εργασίας και θα συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν στην Μόσχα στις 21 Σεπτεμβρίου”

Η ανακοίνωση όμως από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ έιχε και άλλα στοιχεία: “Ο πρωθυπουργός θα εκφράσει τις απόψεις του σχετικά με την απειλή κατά του Ισραήλ σαν αποτέλεσμα των παραδόσεων σύγχρονου οπλισμού στη Συρία λόγω της πιθανότητας να καταλήξει μέρος του στα χέρια της Χεζμπολάχ ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων”

Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι μέρος του οπλισμού θα το οικειoποιηθεί η σιιτική Χεζμπολάχ, η στρατιωτική οργάνωση που το ανάγκασε σε βαριά στρατηγική ήττα στην σύγκρουση του Λιβάνου το 2006. Εάν τώρα έχει στην διάθεσή της νέο ακόμα πιο σύγχρονο οπλισμό θα είναι σε θέση να κάνει πολύ περισσότερα.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς υπάρχει πλέον σοβαρό διαφοροποίηση ως προς το ποιους θεωρούν απειλή ο καθένας ξεχωριστά από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.

Για τον Μ. Ομπάμα η μεγαλύτερη απειλή είναι το ISIS (αν και πολλοί αναλυτές όπως και ό ίδιος ο πρόεδρος Β. Πούτιν θεωρούν το ISIS σύμμαχο των Αμερικανών και ότι η έχθρα είναι τελείως θεατρική, καθώς οι Αμερικανοί θέλουν την πάση θυσία ανατροπή του Μ. Άσαντ), για τον Β. Πούτιν είναι το ISIS και όλες οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις ιδιαίτερα η Αλ Νούσρα στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες Τσετσένων τρομοκρατών, ενώ για το Τελ Αβίβ το πρόβλημα είναι ISIS  και Ηizballah που τους κατατάσσουν στο ίδιο επίπεδο.

Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό. Οι Ρώσοι πήγαν στην Συρία για να μείνουν και θα συνεχίσουν να στέλνουν οπλισμό, οπότε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα επιδιώξει να ζητήσει κάτι εφικτό που θα προστατεύει τα ισραηλινά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς λοιπόν θα ζητήσει η ισραηλινή Αεροπορία να συνεχίσει να έχει το “ελεύθερο”να εξουδετερώνει απειλές εντός του συριακού εδάφους και να πετάει στους συριακούς ουρανούς.

Θα χρειαστεί γι’ αυτό όμως συντονισμός της της ισραηλινής με την ρωσική Αεροπορία και συγκεκριμένα με το κέντρο διοίκησης της βάσης της Jablah κοντά στο λιμάνι της Λαττάκεια για να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών.

Αυτός ο συντονισμός επετεύχθη σιωπηλά μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον σύμφωνα με το Τελ Αβίβ για να συνεχίσουν τα αμερικανικά μαχητικά να χτυπούν θέσεις του ISIS στη Συρία.

Όμως εδώ οι Ισραηλινοί αναγνωρίζουν ότι έχουν ένα πρόβλημα: Ζητούν το “ελεύθερο”να χτυπούν στόχους των συμμάχων της Ρωσίας, από το Ιράν και την Χεζμπολάχ ώστε να τους κρατούν σε απόσταση από τα ισραηλινά σύνορα.

Μαζί με αυτό θα συζητηθεί και η εκμετάλευση των ισραηλινών κοιτασμάτων στην Α. Μεσόγειο, από τη στιγμή που ο αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα βρίσκεται εντός των θαλασσίων υδάτων του Λιβάνου και της Συρίας, η Ρωσία είναι η μόνη δύναμη που ρεαλιστικά μπορεί να παρέχει στρατιωτική προστασία.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Ψάρεμα ξανά μέσα στο λιμάνι

Οι ερασιτέχνες αλιείς θα μπορούν να ψαρεύουν σε συγκεκριμένο σημείο στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ερασιτέχνες ψαράδες της Αλεξανδρούπολης...

More Articles Like This