9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;

Αν επιβεβαιωθούν οι Δημοσκοπήσεις, είναι αβέβαιον αν θα μπορέσει να σχηματισθεί Κυβέρνηση από την επόμενη Βουλή – Ούτε μπόνους  των 50 εδρών δίνει αυτοδυναμία 

MEGARO-MAXIMOU

O κ. Τσίπρας έχει δηλώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αν o Σύριζα δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην νέα Βουλή που θα προκόψει από τις εκλογές, δεν θα συνεργασθεί με κανένα κόμμα, πλην των ΑΝΕΛ.

Παρ’ ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπράξει ο Σύριζα στον σχηματισμό μιας κυβερνήσεως, ξεκαθάρισε ότι σε μία τέτοια περίπτωση ο ίδιος δεν πρόκειται να είναι Πρωθυπουργός.

- Advertisement -

Όμως όλες οι δημοσκοπήσεις πού πραγματοποιήθηκαν με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο Σύριζα να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Τον φέρουν μεν πρώτο κόμμα, αλλά σε μεγάλη απόσταση από το ποσοστό που θα του εξασφάλιζε την αυτοδυναμία.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο Σύριζα με ποσοστό 36,3% είχε λάβει 149 έδρες.

Και τώρα φέρεται να εκκινεί από ποσοστό 23-25%, χωρίς να διαθέτει την δυναμική που είχε τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν την μή είσοδο των ΑΝΕΛ στην νέα Βουλή.

Αν λοιπόν επιβεβαιωθούν ως προς αυτό, ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει τον μοναδικό σύμμαχο που δηλώνει ότι αποδέχεται, προκειμένου να σχηματίσει Κυβέρνηση.

Αν πάλι το κόμμα τού κ. Καμμένου είσέλθει οριακά στην Βουλή, οι έδρες που θα λάβει ενδεχομένως θα υπολείπονται εκείνων που θα απαιτούνται για να προσδώσουν στον κ Τσίπρα την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών και να σχηματίσει ό ίδιος Κυβέρνηση.

“Ερωτάται λοιπόν: Αν συμβεί αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, ποιος θα αναλάβει Πρωθυπουργός; Σε ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα, το να είναι δηλαδή πρώτος ο Σύριζα αλλά να απέχει από το όριο της αυτοδυναμίας και να μην αρκούν οι έδρες των ΑΝΕΛ -σε περίπτωση εισόδου τους στην Βουλή- για να ξεπεράσει τις 151 έδρες, πώς και υπό ποιόν Πρωθυπουργό μπορεί να σχηματισθεί Κυβέρνηση;

Το να προταθεί για την θέση του Πρωθυπουργού άλλο πρόσωπο από τον χώρο του Σύριζα, λογικά πρέπει να αποκλείεται. Είναι κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθεί ο κ. Τσίπρας, αφού θα σημάνει την περαιτέρω διάσπαση του Σύριζα.

Δεν νοείται να έχει αρνηθεί ο ίδιος να γίνει Πρωθυπουργός και να αποδεχθεί κάποιο άλλο στέλεχος τού κόμματός του.

Όμως σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να ανατεθεί η πρωθυπουργία στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Αν έχει έλθει πρώτος στις εκλογές ο Σύριζα, είναι σχεδόν αδύνατον να σχηματισθεί Κυβέρνηση από το δεύτερο κόμμα.

Οι 50 επί πλέον έδρες πού πηγαίνουν στο πρώτο κόμμα δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, πολλώ μάλλον αφού δύο κόμματα (ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή) είναι έκτος τού συστήματος που θα μπορούσε να συμπράξει στον σχηματισμό κυβερνήσεως.

– Ποιος επομένως θα αναλάβει Πρωθυπουργός, αν το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου επιβεβαιώσει αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Η απάντηση είναι πώς μάλλον θα πάμε σε τρίτο πρόσωπο, πιθανότατα εξωκοινοβουλευτικό. Και εί δυνατόν με την στήριξη του Σύριζα, της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αν το τελευταίο εισέλθει στην Βουλή.

Άλλη λύση δεν φαίνεται να υπάρχει. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να αναζητηθεί από τώρα το κατάλληλο πρόσωπο για το αξίωμα του Πρωθυπουργού;

Ζ.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This