9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, April 20, 2024

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

 

Ζούμε τον πυρετό των Δημοσκοπήσεων που δείχνουν τις προτιμήσεις των  πολιτών στα Κόμματα – Ουσιαστικά όμως, η Κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα εφαρμόσει τα μέτρα των 86 ΔΙΣ ΕΥΡΩ που πηγάζουν από το Τρίτο Μνημόνιο και που μας έφερε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

VOULH1

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κατέστησαν σαφές, ότι η μάχη για την πρώτη θέση και το μπόνους των 50 εδρών του καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, θα διεξαχθεί μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εκλογική αναμέτρηση στις 20/9.

- Advertisement -

Κατέδειξαν επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σημαντικά ποσοστά, σε σχέση με το πολύ πρόσφατο παρελθόν, ενώ η ΝΔ συνεχώς ανακαλύπτει και απέκτησε μία ανοδική δυναμική.

Τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων, κυμαίνονται γύρω στο 25%, με τη ΝΔ να προηγείται κατά τι.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα συνεχώς μειούμενα ποσοστά του κατά τους τελευταίους μήνες, αντανακλούν την αποτυχία της κυβέρνησης του, τις πολλές κωλοτούμπες του αρχηγού του και τέλος τη διάσπαση, την αποκοπή της Αριστερής Πλατφόρμας, την ίδρυση της Λαϊκής Ενότητας και τις μαζικές αποχωρήσεις βουλευτών στελεχών, καθώς και της νεολαίας.

Η εσωτερική αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ενώ η ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη με το 4% πού παίρνει στις δημοσκοπήσεις, δεν εισπράττει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του κάποτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ψηφοφόρους στις ηλικίες άνω των 50 ετών, που κατευθύνονται σε σημαντικό ποσοστό στη ΝΔ, ενώ έχει απώλειες και στους νέους ψηφοφόρους, που συνήθως οδηγούνται στα μικρότερα κόμματα.

Αυτά σημαίνουν ότι οι πολίτες αντιλήφθηκαν πόσο εξωπραγματικό και ανεφάρμοστο ήταν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο εξίσου ανέφικτες είναι  οι προγραμματικές διακηρύξεις της ΛΑΕ.

Η ανάδειξη της πραγματικότητας, είναι κέρδος για τη χώρα μας και την πολιτική ζωή της, το όποιο όμως θα πληρώσουμε οι πολίτες με 86 δισεκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή/μας φόρτωσε το νέο Μνημόνιο.

Σταθερά τρίτο κόμμα, έρχεται ή Χρυσή Αυγή, με ποσοστό γύρω στο 5,5% και ακολουθούν τα άλλα κόμματα.

Οι διώξεις κατά της ΧΑ, μάλλον την ισχυροποίησαν και πάντως δεν έφεραν την κατάρρευσή της, όπως περίμεναν ορισμένοι.

Νομίζω, ότι και ο τυχόν αποκλεισμός της από το ντιμπέιτ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα την ενδυναμώσει περαιτέρω, γιατί οι ψηφοφόροι της χώρας μας είναι συναισθηματικοί και συμπαρίστανται στους αδύναμους, όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και η ποικίλου περιεχομένου βοήθεια πού παρέχεται από πολίτες στο τσουνάμι των λαθρομεταναστών, στα νησιά και τις μεγάλες πόλεις.

Τα ποσοστά των λοιπών κομμάτων, είναι ακόμη πιο χαμηλά: γύρω στο 5,3% το ΠΑΣΟΚ, στο 5,1 % το ΚΚΕ, στο 4,6% το Ποτάμι, στο 4% ή ΛΑΕ, στο 3,2% η Ένωση Κεντρώων, στο 3% οι ΑΝΕΛ.

Προφανώς όλα αυτά τα ποσοστά θα διαφοροποιηθούν κάπως μέχρι τις εκλογές, γιατί υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι, γύρω στο 14% και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα θα είναι τα λευκά-άκυρα και πόση η αποχή.

Άλλωστε τις τελευταίες 3-4 ημέρες πριν τις εκλογές, αποφασίζουν οι ψηφοφόροι για το κόμμα που θα ψηφίσουν.

Τώρα όλα δείχνουν, ότι στη Βουλή θα εισέλθουν έως 9 κόμματα, ενώ την έκπληξη θα κάνουν με την είσοδο τους στη Βουλή, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ύστερα από προσπάθειες 26 ετών, και οι ΑΝΕΛ, αν τελικά λάβουν το 3%.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι οι πολίτες σε ένα ποσοστό γύρω στο 42%, επιθυμούν τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, για να λύσει τα συσσωρευμένα προβλήματα του τόπου, χωρίς το άγχος του πολιτικού κόστους, ενώ το ποσοστό εκείνων που θέλουν συνεργασίες μεταξύ δύο ή τριών κομμάτων, κυμαίνεται κάτω από το 6%.

Η κουλτούρα συνεργασίας, που δεν έχει εμπεδωθεί ακόμη μεταξύ κομμάτων και πολιτικών, έχει ισχυρή δυναμική στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων και ήδη εκφράζεται.

Φοβούμαι ότι τα κόμματα, θα υποκύψουν στον πειρασμό των εξωπραγματικών και λαϊκίστικων υποσχέσεων και θα επιδοθούν και πάλι σε αυτό το προσφιλές τους σπορ.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ δια του αρχηγού του, υποσχέθηκε επαναδιαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου -του δικού του βεβαίως- για να μειώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις του, ενώ οι εταίροι- δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτό είναι και δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, οφείλει να το εφαρμόσει στο ακέραιο.

Παράλληλα ο κυβερνητικός του εταίρος, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, δήλωσε ότι αυτό που ψηφίσαμε δεν ήταν Μνημόνιο, αλλά συμφωνία, βαφτίζοντας για άλλη μία φορά το κρέας ψάρι.

Η ΛΑΕ εμμένει στα ανέφικτα και καταστροφικά: επιστροφή στη δραχμή, εθνικοποίηση τραπεζών, σοβιετοποίηση της χώρας με μια λέξη, όπως και το ΚΚΕ, που στη ΛΑΕ βρήκε τον κυριότερο αντίπαλο του.

O αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι δεν θα μοιράσει υποσχέσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εμμένουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους.

Η ΧΑ φλερτάρει με τη δραχμή, ενώ η Ένωση Κεντρώων ζητεί παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ.

Ουσιαστικά το πρόγραμμα της κυβέρνησης, που θα προκύψει στις 20/9, πηγάζει από το τρίτο Μνημόνιο που εμπεριέχει, έκτος από δημοσιονομικά μέτρα και αναπτυξιακά, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις από Έλληνες και ξένους, οι επενδύσεις από την ΕΕ, η απελευθέρωση της αγοράς και των επαγγελμάτων, η δίκαιη φορολόγηση όλων, η πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου που θα υποβοηθήσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και άλλα.

Διδακτωρ Οικονομικων Επιστημων, πρωην Υφυπουργος Οικονομικων

spot_img
spot_img
Saturday, April 20, 2024

Latest News

«Ἀναξιδίκου εἰμί ή Το λατομείο του Αναξίδικου»

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη του νέου μας...

More Articles Like This