Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ειδοποιηθεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών από την Τουρκία στον Έβρο, αλλά εκώφευσε – Σε αφανισμό οδηγείται, μετά τις πλημμύρες, και το ζωικό κεφάλαιο του τόπου μας
Ο ακριτικός Νομός Έβρου, το πιο παραγωγικό κομμάτι της Ελλάδος (αλλά και εθνικά ευαίσθητο), που μπορεί να ταΐσει ολόκληρη την Ελλάδα με σιτάρια, κρέατα, γαλακτοκομικά, ψάρια και οπωροκηπευτικά, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μία φθίνουσα πορεία, αφημένος σε πλήρη εγκατάλειψη από την αδιάφορη Αθήνα.
Δεν φτάνει που ο Έβρος βρίσκεται σε πλήρη αποβιομηχανοποίηση (η τελευταία μονάδα, το Ζαχαρουργείο Ορεστιάδος, παραμένει κλειστή), επιπλέον τα αλλεπάλληλα πλημμυρικά φαινόμενα κατέστρεψαν την Αγροτική του παραγωγή.
Και δυστυχώς στον ίδιο κατήφορο βρίσκεται και ο κτηνοτροφικός τομέας λόγω των διαφόρων Ζωονόσων, που έχουν καταστρέψει το Ζωικό κεφάλαιο του τόπου μας.
Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Νομό μας, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο η επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία κατηγορείται η Αθήνα, τουλάχιστον για εγκληματική αμέλεια.
***
Θέμα: Οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών
• 2012 : Λύσσα των ζώων στην Ελλάδα.
• 2013 : Ευλογιά του προβάτου στην Ελλάδα
• 2014 : Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου στην Ελλάδα
• 2015 : Οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών στην Ελλάδα (και πρώτα κρούσματα σε Ε.Ε.)
• 2016: Γρίπη των πτηνών, αφρικανική πανώλη των χοίρων;;;;
Η ελληνική κτηνοτροφία καταστρέφεται σε όλους τους τομείς και το Αρμόδιο Υπουργείο (που συνεχώς μετονομάζεται), χωρίς κανένα σχεδιασμό και κανένα πρόγραμμα, αδυνατεί να πάρει μέτρα για να προστατεύσει ότι έχει απομείνει από το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.
Οι ευθύνες, διαχρονικά, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι τεράστιες.
Αντί να μεριμνήσει για την πρόληψη των επιζωοτιών, όπως κάνουν σε όλες τις κτηνιατρικά προηγμένες χώρες, συνεχίζει να επιδίδεται σε αναποτελεσματικές τακτικές με πολιτικές επισκέψεις και ευχολόγια στις πληγείσες περιοχές, μοιράζοντας ετεροχρονισμένα ψίχουλα σε κατεστραμμένους κτηνοτρόφους (π.χ. ευλογιά), προωθώντας ανεπίκαιρους και αμφίβολης αποτελεσματικότητας εμβολιασμούς (π.χ καταρροϊκός πυρετός), επιβάλλοντας στους κτηνοτρόφους τον ιδιώτη “κτηνιάτρο εκτροφής” – που απέτυχε ως θεσμός ήδη με την έναρξη της εφαρμογή του – και εξυπηρετώντας συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα επιβαρύνοντας τους κτηνοτρόφους.
Χαρακτηρίζεται τουλάχιστον εγκληματική αμέλεια το γεγονός ότι, παρά τις προειδοποιήσεις και τη διαρκή πληροφόρηση, δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα που θα εμπόδιζαν την είσοδο της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών από την Τουρκία, με κυρίαρχο μέτρο την στελέχωση πρωτίστως των κρατικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των παραμεθόριων Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως του Έβρου, με ανθρώπινο δυναμικό και τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, την στιγμή που καθημερινά πραγματοποιούνταν προσλήψεις και επαναπροσλήψεις άλλων ειδικοτήτων.
Όσον αφορά την Οζώδη δερματίτιδα που αφανίζει την βοοτροφία στον Έβρο και απειλεί άμεσα το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, δυστυχώς υλοποιούνται αποσπασματικές ενέργειες.
Δεν υπάρχει από το ΥΠΑΠΕΝ ένα οργανωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπισή της και αυτή έχει αφεθεί στο ιεραποστολικό έργο των υποστελεχωμένων Κτηνιατρικών υπηρεσιών της Π.Ε. Έβρου και στην εθελουσία συνδρομή Δημοσίων κτηνιάτρων από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, χωρίς όμως στρατηγική, σχεδιασμό, οικονομική κάλυψη και παροχή εξοπλισμού και μέσων από τις Αρμόδιες Αρχές και την Πολιτεία.
Η ΠΕΚΔΥ θεωρεί επιτακτική ανάγκη την πρόσληψη μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικού προσωπικού, οι οποίοι σε πρώτη φάση θα καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως ο Έβρος, που τα τελευταία χρόνια συνεχώς πλήττεται από νοσήματα που αφανίζουν το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής και σταδιακά, με την πρόσληψη και των υπόλοιπων που απαιτούνται, θα αντιμετωπιστεί η ραγδαία αποδυνάμωση των Κτηνιατρικών υπηρεσιών. Παράλληλα θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες προσωρινά με την πρόσληψη εποχικού προσωπικού, αρκεί αυτή να γίνεται έγκαιρα.
Επίσης κεφαλαιώδους σημασίας για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας είναι η λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στο Έβρο, το οποίο όμως ποτέ δεν λειτούργησε, από την ίδρυσή του, λόγω της μη στελέχωσής του!!!
Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση και προβολή με όλα τα πρόσφορα μέσα για τους τρόπους πρόληψης της νόσου.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, αυτές θα πρέπει να αποδίδονται άμεσα και με πραγματικές τιμές για τα ζώα που θανατώνονται.
***
Σημείωση Ε.Θ.:
Λοιπόν, θα μας κατηγορήσετε πάλι ότι μ’ αυτά που γράφουμε, κάνουμε αντιπολίτευση;
Τα ίδια όμως γράφαμε και προχθές και χθες και τα ίδια θα συνεχίσουμε και αύριο, βάζοντας πάνω απ’ όλα, όχι τα κόμματα, αλλά το συμφέρον του τόπου μας. Κατανοητό;
Σ.Κ.